Beck to school – Interviu Beck Corlan

0

Nume: Corlan
Prenume: Rebeca
Vârstă: 24
Ocupaţia: compozitoare, cântăreaţă, profesoară de muzică
Şcoli absolvite: Colegiul Naţional Ion Vidu Timişoara
Proiecte actuale: lansarea primului album, colaborări cu diferiţi artişti
Motto:  Spuneţi tuturor că viaţa constă în a iubi (Richard Wurmbrand).

beck corlan

Un nume pe care îţi vine să-l pronunţi direct în engleză. O fată cu o voce liberă. Imagine clară, limpede, proaspătă – şi la propriu şi la figurat. Un mesaj plin de semnificaţii mai profunde decât se aude la prima ascultare. Cântă live cu trupa ei, îi plac interacţiunea şi întâlnirea directă. Ia atitudine pentru valori reale. Dovedeşte că naturaleţea nu s-a pierdut şi că tinereţea poate coexista cu maturitatea.

Mă bucur să vă invit, chiar acum, la o întâlnire Altfel, cu o invitată specială, Beck Corlan, direct de aici din Timişoara.

R.A. În primul rând, mulţumesc pentru că ai acceptat să ne acorzi acest interviu, în ciuda programului tău încărcat. A venit toamna, au început să se vadă roadele, ne-am întors la şcoală, la servicii…Ce îi aduce toamna lui Beck Corlan?

B.C. Mulţumesc şi eu pentru invitaţie. În această toamnă, chiar în octombrie, are loc lansarea primul album al trupei Beck Corlan, “Poduri de pace”, unde puteţi asculta 12 piese în limba română, scrise şi cântate de noi, precum şi colaborări cu alţi artişti. Versurile şi muzica îmi aparţin, iar ideea albumului mi-a venit gândindu-mă la zidurile pe care oamenii le ridică între ei, după care se ascund, din spatele cărora se războiesc, din cauza cărora refuză să îi vadă şi să îi cunoască pe ceilalţi. Ce ar fi dacă, în loc să înălţăm ziduri, am coborî poduri între noi şi ceilalţi, pentru a ajunge de la unul la altul, pentru a ne cunoaşte, pentru a (re)descoperi oamenii, ce e bun şi frumos în fiecare?

R.A. Ascultând versurile pieselor tale, observ că predomină referiri la zona spirituală, că fondul mesajului tău provine dintr-o sursă netăgăduită a credinţei în Dumnezeu. Ceea ce în muzica românească şi în divertismentul românesc, în general, nu prea se întâlneşte. Cum se împacă valorile tale cu activitatea muzicală?

B.C. Eu cred cu tărie că datoria omului este să îşi exprime sufletul, iar pentru ca sufletul să fie frumos are nevoie să fie hrănit cu lucruri de calitate. Credinţa este unul dintre ele, iar credinţa e strâns legată de iubire şi de slujirea celorlalţi, apoi vine arta, care îşi poate găsi un loc în viaţa oricui, într-o formă sau alta. Toţi suntem înzestraţi cu ceva special, găzduim frumuseţea în sufletul nostru, important este să îl lăsăm şi să se manifeste. De exemplu, ne naştem cu o voce – de la bun început, de la intrarea în această lume, ne facem simţită prezenţa prin sunete – dar ea trebuie şi cultivată, crescută, antrenată şi folosită. Dacă se poate să o folosim şi pentru binele celorlalţi, atunci este ideal. Omul se cunoaşte după roadele sale, după cum scrie şi în Biblie. Simt că am primit foarte mult, de la Dumnezeu şi de la oameni şi că am menirea, la rândul meu, să dau mai departe, aşa cum ştiu cel mai bine, prin muzică.

beck corlan band

R.A. Valorile pe care le promovezi –  dragostea de oameni, pacea, răbdarea, bunătatea se regăsesc în activităţile tale muzicale, printre care şi recentul concert organizat în cadrul caravanei FreedomTour – împotriva traficului de fiinţe umane. Ce ţi-ai propus să realizezi prin muzica ta?

B.C. Rolul unui artist şi responsabilitatea lui, dacă are acest har, această putere de a influenţa oamenii de tot felul, să îi influenţeze spre ceva bun. Când eram mai mică visam cum o să merg să ajut copiii din Africa, să le duc lucruri, să îi învăţ să citească, să cânte…dar între timp am realizat că sunt destule mâini întinse chiar aici lângă mine, mulţi oameni pe lângă care trecem când am putea să ne oprim un moment să îi întrebăm dacă au nevoie de ceva sau doar ce mai fac. Să le dăm o sticlă cu apă într-o zi foarte călduroasă sau un şampon când au mare nevoie de el ca să se simtă normali şi confortabili. Prin muzică pot face chiar mai mult – să fiu alături de cei care caută bucuria, să îi ajut să conştientizeze lucruri la care poate nu s-au gândit şi nu le-au dat importanță. Muzica poate ajuta oamenii să trăiască altfel.

Participarea la concertul împotriva traficului de fiinţe umane este una din activităţile menite să atragă atenţia asupra unor lucruri comune, precum exploatarea copiilor puşi să cerşească sau a tinerelor racolate din sate şi familii sărace. Apoi conştientizarea că şi ei sunt oameni cu poveşti de spus, cu vieţi reale, vieţi a căror duritate poate întrece imaginaţia, dar de care cumva nu ne pasă. Sunt toate aşa tabloidizate, prezentate la ştirile de seară, încât le lipseşte componenta umană, e o aşa mare harababură în jur că nu mai avem timp să ne gândim cât de chinuite sunt existenţele lor.

R.A. Tu nu doar cânţi, ci şi compui piesele trupei şi abordezi subiecte destul de diferite. De unde provine inspiraţia pieselor tale?

B.C. Orice mă inspiră: natura, oamenii, emoţiile, relaţiile dintre noi; orice poate deveni următorul subiect dacă poate să poarte un mesaj pozitiv. În prezent pot spune că mă inspiră mult şi relaţia cu prietenul meu – mai ales autenticitatea şi respectul faţă de cine sunt, toate micile detalii care dovedesc cât de mult poţi să ţii la cineva şi cât de multe ai de învăţat despre persoana respectivă, dacă îi acorzi timp suficient şi importanța cuvenită. În general mesajul mare, scopul pieselor este să transmită încrederea în mai bine, chiar dacă binele se face uneori cu paşi mici şi ideea că oricât ai fi de demoralizat la un moment dat, cel mai bun lucru de făcut este să ridici capul din pământ, căci există speranţă.

R.A.  Pe lângă proiectele muzicale, te ocupi de educaţie muzicală privată, oferind lecţii de pian şi chitară. Este destul de clar că pentru tine şi şcoala – ca şi toate instituţiile care implică oameni şi formarea lor – înseamnă mai mult decât o educaţie formală, teoretică, lipsită de interes pentru valorile umane. Cum crezi că ar trebui să fie şcoala ideală?

B.C. Într-o şcoală ideală, care te învaţă valori umane, profesorii ar trebui să fie interesaţi de suflet în principal, de persoana din faţa lor nu doar de materii. E o relaţie personală şi pe cât posibil e nevoie să te raportezi la fiecare copil în parte, să încerci să descoperi cine este, ce visuri are, ce aspiraţii. Ca profesor ai datoria să îi oferi aripile, nu cuşca. Sunt mulţi profesori buni în ceea ce fac, pricepuţi la domeniile lor, dar pe care ideea de a explora sufletul, numai de a se apropia de el, îi sperie teribil. De aceea nu se spune destul de des că profesorul de suflet este Hristos şi cartea fundamentală de studiat este Biblia. Nu trebuie să fii un bagaj de cunoştinţe, ci să poţi lăsa inima să vorbească – iubirea este un limbaj universal. Copiii, mai mult decât oricine, au nevoie de modele valabile, netrecătoare. Dacă am ţine minte aceste modele, lucrurile ar fi altfel. Poate în piesele mele nu aş întreba atât de des de ce se războiesc oamenii în loc să îşi ofere iubire, un zâmbet, o privire frumoasă, de ce nu construiesc poduri între ei în loc de ziduri?

beck corlan

R.A. Iubeşte natura, descoperă oamenii, nu le judeca slăbiciunile înaintea alor tale…ai multe mesaje în piesele tale care îndeamnă la pace. Există vreunul pe care ai vrea să îl transmiţi celor care citesc acum, celor care vor să fie altfel?

B.C. Da! Lasă-ţi sufletul să se exprime, atât cât poţi, dar permite-i să fie frumos, să respire în voie, fugi de cuşcă, fugi de minciună, de prefăcătorie. Zâmbeşte mai mult, vorbeşte cu oamenii, salută-i fără teama că o să fii considerat ciudat.

V-aş putea spune mai multe despre Beck Corlan, dar recunosc că m-am oprit din notat la un moment dat, doar ca să pot să o ascult. Şi mi-am dat seama că mai este multă bucurie de primit de acolo de unde vine muzica Rebecăi. Iar ca să o primiţi, e mai bine să îi ascultaţi piesele şi să le puneţi în aplicare.

beck corlan band

 

Sursă foto: Denisa Kui

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.