Ada Hausvater: mâna de fier din spatele Teatrului Național Timișoara

0

Mircea Albulescu spunea: “Să nu uităm că, până la urmă, teatrul este o bucurie, fie că am plâns două ore şi jumătate, trei ore şi jumătate, patru ore, dar când am ajuns acasă toate lacrimile ne-au spălat sufletul şi, fără îndoială, ne-am ales din acest teatru pe pâine cu o bucurie, cu o linişte sufletească.”

Mai merge lumea la teatru? Pentru timişoreni, răspunsul este cu siguranţă un mare “DA” iar acest lucru se datorează Adei Hausvater, managerul Teatrului Naţional Timişoara. Pentru că acest număr al revistei Altfel este dedicat femeilor puternice, te invităm să faci cunoştinţă cu femeia care a readus teatrul în inimile timişorenilor.

Știm că ai fost la regie. Ce te-a determinat să alegi acest drum?

Cred că, înainte de toate, felul în care am învățat să văd lumea. Mama mea ne-a crescut, pe mine și pe fratele meu, cu enorm de multă imaginație. Natura, oamenii din jur, chiar și obiectele ascundeau mereu ceva fabulos, ceva la care noi puteam ajunge foarte ușor, doar cu ajutorul fanteziei. Apoi a fost educația mea. Multă vreme am oscilat între matematică și psihologie. Când am realizat că regia îmi permite să creez structuri matematice prin imaginație, alegerea mea a fost clară.

Când și cum ai intrat prima dată în contact cu teatrul?

Părinții ne-au dus la teatru de când eram foarte mici. Mergeam în fiecare săptămână, vedeam spectacole noi, revedeam spectacolele care ne plăcuseră, aveam actori favoriți… Sunt spectacole pe care le-am văzut de zeci de ori. Trăiam de fiecare dată un moment aparte, o senzație importantă pentru mine, senzație pe care o păstrez și azi – greu de descris – acea așteptare dinaintea începerii spectacolului: anticiparea bucuriei, a provocării, într-un cuvânt, a întâlnirii.

Dacă ai putea schimba ceva la această industrie, care ar fi acel “ceva”?

Mi-ar plăcea să descoperim vocația de industrie a teatrului. Eu nu cred că există în momentul de față. O industrie a teatrului este necesară tocmai pentru a încuraja arta. Unicatul apare întotdeauna după ce ai „produsul de serie” – solid, bine definit -, din care să se extragă.

Ada Hausvater

De ce crezi că este important ca teatrul să fie prezent în viața oamenilor?

Teatrul a existat în conjuncturi atât de diferite de-a lungul timpului, unele dintre ele teribil de vitrege noțiunii de cultură, tocmai pentru că răspunde personal fiecărui om în parte, fie el privitor sau actant. Teatrul exprimă o formă de viață, ne permite întâlniri nemediate nu doar cu destine care nu sunt ale noastre, dar mai ales cu noi înșine. Este ca o experiență mistică, însă fără regulile de codare ale acesteia.

Care a fost prima piesă regizată și cum a fost momentul în care ți-ai văzut visul devenit realitate?

„Tigrul” de Murray Schisgal, în anul IV, la Teatrul Odeon. A fost primul meu spectacol. „Momentul” de care întrebați a fost, mai degrabă, o lecție: la prima reprezentație, actorul principal a sărit peste jumătate din spectacol, din cauza unui gest care se repeta în două momente diferite și pe care el le-a confundat. Așa am înțeles că în teatru, ca și în viață, gesturile semnificative nu pot fi repetitive.

Crezi că pasiunea este importantă în carieră? și dacă da, cum ai reușit să le îmbini?

Evident că e important să fii în acord deplin cu ceea ce faci. Cred că am avut marele noroc să-mi construiesc o carieră din pasiune. Și iată că funcționează.

Care este cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o până acum în poziția ta de conducere?

Lupta cu indiferența. Lupta cu ridicatul din umeri și cu blazarea. Este, însă, nu doar o provocare profesională, a mea ca manager, ci și a mea (și nu doar a mea) cu o societate care se mulțumește mult prea adesea cu prea puținul comodității.

Cum ai reușit să faci trecerea de la teatrul tradițional (ce a fost înainte) la teatrul de acum, de care tinerii sunt tot mai mult interesați? Cum ai reușit să stârnești interesul tinerilor?

A fost un proces care a durat câțiva ani. În primii doi ani ai primului meu mandat, am montat exclusiv spectacole pe texte contemporane. Ne-am asumat un risc, dar am considerat că este singura modalitate prin care spectatorii – tinerii, dar nu doar ei – să accepte că teatrul vorbește despre ei, că le vorbește lor, fiecăruia dintre ei. Ulterior, am început să montăm și texte clasice și cred că acum suntem oarecum în echilibru din acest punct de vedere. Ceea ce, însă, a rămas neschimbat, indiferent dacă vorbim despre texte ultracontemporane sau despre clasici, este faptul că spectacolele sunt moderne, se referă la ziua de azi și se adresează publicului de azi. Acesta este, cel mai probabil, motivul pentru care, în 2015, peste 70% din publicul Teatrului Național este cuprins în intervalul de vârstă 18-40 de ani.

Care este cheia succesului din punctul tău de vedere?

Un teatru viu, racordat și adaptat publicului de azi.

Cum vezi tu publicul din Timișoara?

Publicul din Timișoara este minunat. Este un public care a răspuns propunerilor noastre și care a mers cu Teatrul Național din momentul în care i-am propus acest lucru prin acțiunile noastre. Este un public curios, atent, receptiv, și, spre bucuria noastră, în continuă creștere: de la 6.000 în 2005, la aproape 50.000 în 2014. Am mers împreună în toți anii ăștia și asta este cea mai mare răsplată pentru eforturile pe care le facem.

Ce surprize îi așteaptă pe adoratorii scenei?

Surpriză! (râde)

Ada Hausvater

Care este sfatul pe care l-ai apreciat cel mai mult până acum în cariera ta?

Să crezi în ceea ce faci.

Ce sfaturi ai pentru tinerii care aspiră spre o carieră în teatru?

Cred că ceea ce trebuie să învățăm cu toții, indiferent de vârstă, este generozitatea. Cred că prin generozitate putem rezolva aproape totul. Și cred, de asemenea, că imaginația nu poate crea cu adevărat decât prin întâlnirile „bune”, deci tot prin generozitate.

Un mesaj pentru timișorenii Altfel?

Fiți de fiecare dată ALTFEL, și întotdeauna împliniți.

sursă foto: Adrian Piclisan/ TNTm

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.