8 secrete bine păzite cu Spartaque

0

Am stat de vorbă cu un consacrat al muzicii techno, Spartaque, și am pășit în lumea revoluției techno ce a luat cu asalt și publicul român de ceva timp încoace. Astfel, am aflat câte ceva despre viața de DJ internațional (care se dovedește destul de obositoare, însă plină de aventură și adrenalină) și ce înseamnă acest stil de muzică. Iată ce spune Spartaque despre drumul său în industria techno și cum vede el viitorul în acest sens.

Spune-mi câte ceva despre tine. Când ți-ai descoperit pasiunea și talentul pentru muzică și cum a evoluat de-a lungul anilor?

Dragostea mea pentru muzică se datorează geneticii. Tatăl meu a fost director de cor iar mama era profesoară la Conservator. Încă din copilărie m-au crescut cu drag de muzică. De când aveam 12 sau 13 ani mi-am dorit să devin un artist de muzică electro și am înțeles, astfel, că trebuie să fiu DJ ca să pot să mă întrețin. În primii trei ani mixam în cluburi locale din Kharkiv și mai lucram și într-o piață ca să pot să câștig un ban. Dar, când am început să mixez în cluburi mai cunoscute, am putut să intru full-time în această industrie. Apoi, în 2007, cei care au creat TOP DJ ratings în Ucraina m-au premiat pentru ‘contribuția relevantă’ adusă dezvoltării scenei de clubbing din Kharkiv și m-au invitat să mă mut la Kiev. Acolo am început să intru pe listele majore de DJ-i ascultați în Ucraina. Între timp am intrat pe piața internațională și, din păcate, mai apuc foarte rar să mixez pentru publicul ucrainean. Dar asta este o altă poveste…

interviu Spartaque

Care este cel mai greu lucru în urmarea unei astfel de cariere?

A dezvolta cariera cuiva și a o menține la un anumit nivel este un lucru foarte complex și greu. În primul rând, trebuie să înțelegi ce faci și de ce faci acel ceva. Ai nevoie de un minim de impuls și un maxim de strategie și planificare. Este extrem de important să-ți scrii tu muzica. Al doilea cel mai important lucru, este echipa. Fiecare artist de muzică electronică, reprezintă un mecanism deosebit. Oamenii văd doar numele, dar trebuie înțeles că, în spatele artistului, stau o mulțime de oameni care îl ajută să crească și să atingă vârful: o agenție bună de marketing, de PR, toată echipa de management. Este ori artistul sau managerul care se ocupă de anumite rutine, ca podcast-urile, show-urile de la radio, set-urile pentru videoclipuri etc. Acestea sunt lucrurile pe care le fac singur, dar îmi consumă foarte mult timp și energie, mai mult decât dedic muzicii în sine- 95% este muncă de management și 5% muzică. De fapt, se poate face o paralelă cu modelul clasic de business, pentru că regulile jocului sunt similare. Cât despre promovare, este mereu vorba despre o căutare interminabilă pentru instrumente noi, oportunități de interacțiune cu publicul etc. Dar să nu uităm că primează calitatea artistului. Experții din marketing spun că: “Pot vinde orice produs, dar doar o data.” Dacă consumatorii continuă să-l cumpere, depinde doar de produs. Și, bineînțeles, un alt aspect important, este timpul. Trebuie să îți faci cunoștințe bune, să interacționezi cu alți artiști, să te bagi în seamă cu DJ-i consacrați la festivaluri, să înveți de la ei și să le arăți și lor ce poți. Iar asta îți mănâncă timp.

Cum s-au schimbat gusturile tale în ceea ce privește muzica electronică de-a lungul anilor?

Ei bine, primele melodii, primele albume pe care le-am scris, erau electro funk. Iubeam B-Boy, Music Instructor, Flying Steps, Freestyle Crew și alte proiecte de genul acesta. Așa că, atunci când îmi scriam muzica, speram ca oamenii care învățau breakdance să o facă pe muzica mea. Dorința mea de-a fi DJ a început să crească tot mai mult. Asta se întâmpla prin 2004-2005. Disco House devenea mainstream iar apoi a venit Electro House. Am dat de minimal techno prin 2007 la un concert Dubfire. Avea un swing aparte și mă tot gândeam, cum de omul acesta poate face o muzică așa de cool. Așadar, am decis să îmi schimb direcția, iar asta mi-a adus succesul în Ucraina. Aceea a fost și perioada în care am colaborat cu Andrea Bertolini. Făceam un tip de techno comercial cu elemente mixte de minimal și progresiv. Am plecat în turneu și am câștigat inimile publicului din Ucraina și Rusia, dar și cele din America Latină. Am început să observ că europenii ascultau alt tip de techno deja. Așa că, în 2015, am decis să îmi aduc fanii către stilul acesta nou de techno- “adevăratul techno”. Cariera mea a văzut o ascensiune spectaculoasă, multe oportunități s-au deschis pentru mine peste tot în lume. Mă bucur că am făcut acest pas cu toate că nu a fost simplu. Dar acum îmi dau seama că a meritat efortul.

interviu Spartaque

Cum ai descrie viața de noapte în Europa, dar și în afara ei?

Cred că totul înflorește în Europa acum, iar nivelul se menține sus. Îmi place faptul că văd tinerii în cluburi, care practic, cresc odată cu mine. Îmi place să mixez în Spania, Germania, Franța și iubesc publicul din Anglia. În afară de Europa, aș mai menționa America Latină. Este o piață imensă pentru DJ-ii de techno și toată lumea se întoarce de acolo cu energii, emoții și impresii frumoase. În curând voi avea un gig în Tunisia iar cereri există și în Africa de Sud și Australia. Bineînțeles și România m-a invitat. Cluburile din România sunt consacrate și peste hotare, iar publicul e admirat de o mulțime dintre colegii mei și am putut și eu să mă bucur de asta.

De câte ori ai mai fost în România?

Am fost în România o singură dată în București, iar acum în Timișoara. Dar am să-mi amintesc asta mereu. A fost o nebunie. A fost prima oară, de asemenea, când am experimentat un cutremur. În 29 de ani nu mi s-a întâmplat niciodată să simt așa ceva. Însă, publicul de la petrecere nu a simțit nimic, așa de tare se distrau. A fost o seară foarte interesantă iar percepția audienței române este foarte bună în ceea ce privește muzica techno. Orașul este minunat, arhitectura frumoasă… mă bucur că am avut ocazia să îmi lărgesc orizonturile și cunoștințele despre România.

Tocmai ai lansat In The Beginning EP pe label-ul tău Codex. Care e povestea din spate?

Așa cum am mai menționat, în 2015 am făcut trecerea la un sound mai european. Așa că m-am hotărât să deschid un nou label, numit Codex, unde să pot să arăt această experiență și evoluție, totodată. Am lăsat în urmă sound-ul “comercial”. Cea mai bună decizie luată a fost faptul că am transformat label-ul în distribuție pe vinil, cel puțin în prima lună, și mai apoi a intervenit segmentul digital. A fost un success. Nu numai că asta mi-a dat oportunitatea de-a atrage artiști buni, dar și outlet-urile media au început să-și arate interesul. Prima dată a ieșit In The Beginning, un titlu foarte sugestiv, și a fost foarte sentimental pentru mine și cel mai important din ultimul an pentru cariera mea. Planurile de dezvoltare ale label-ului sunt foarte mari iar acum sunt in negocieri cu mulți artiști mari pe care îi îndrăgesc. Acum că am schimbat la vinil, interesul lor a crescut.

interviu Spartaque

Care sunt planurile tale de viitor?

Planurile mele personale includ dezvoltarea label-ului meu, atragerea de noi nume și deja îmi place ce văd. Nu numai că plănuim lansarea, dar avem deja și câteva date stabilite pentru show-uri. Sunt acum în discuții cu agenția mea și cu managerul meu. Am deja și un nume pentru podcast- Codex Showcase. Obiectivele mele principale sunt înrădăcinarea mea mai adâncă pe piața europeană și să mixez la festivalurile consecrate. Cele mai importante de anul acesta sunt probabil cele din Spania și Portugalia. De asemenea, am câteva planificate în Elveția, Germania, Cehia, Tunisia și Finlanda. Toată vara voi fi la evenimente în aer liber. Asta înseamnă mai multe video-uri incendiare, mai multe podcast-uri faine, mai multă emoție și mai mulți oameni. Probabil abia la toamnă voi putea aprecia ce impact au avut aceste festivaluri.

Care este mesajul pe care ai vrea să-l transmiți Timișorenilor?

Mă bucur mult că am ocazia să vizitez acest oraș minunat și că am avut anul acesta posibilitatea să descopăr România. Deja mi-a lăsat o impresie incredibilă. Publicul este grozav iar feedback-ul mă încântă. Ce le doresc oamenilor? Ei bine, mai multă muzică bună și mai multe evenimente de calitate, căci, în ceea ce mă privește pe mine, am să mă asigur că voi contribui la asta.

Text: Ștefana Macovei

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.