8 minute de filosofie cu Răzvan Tocoianu – Dincolo de ringul de dans

0

Se spune că zâmbetul este cel mai bun medicament, însă uneori ai nevoie de motive pentru a zâmbi mai des, mai… larg. De data aceasta, am ales să iau la puricat lumea dansului, în încercarea de a înțelege ce se ascunde dincolo de o școală de salsa. Ce legătură are interviul de astăzi cu zâmbetul? Răspunsul este foarte simplu: dansul înseamnă socializare, distracție și, desigur, multă muncă. Chiar dacă ești doar un începător în ale dansului, pentru a deprinde câteva mișcări sau pași de bază ai nevoie de un minim de efort, iar dacă îți face plăcere să dansezi vei vedea că zâmbetul vine de la sine.

Răzvan Tocoianu este instructor de dansuri latino-americane și, totodată, cel care a pus bazele școlii de dans Salsa with Attitude. Nu vom cere sfaturi despre cum se fac pașii de bază la bachata sau despre cum să fim mai grațioși când dansăm mambo, ci ne vom axa pe micile secrete care fac lumea dansului atât de savuroasă.

Să începem cu începutul: de ce salsa, de ce dans? Ce înseamnă dansul pentru tine?

R: Totul a început în vara lui 2002 când am avut ocazia să văd pentru prima dată un spectacol de salsa susținut la Viena de un grup de dansatori din Puerto Rico. Mi-e greu să descriu în cuvinte emoția și pasiunea transmisă pe ringul de dans de către trupa de show, privirile pline de admirație a celor care asistau de pe margine, dar mai ales dorința de a face și eu măcar doi pași de dans fără să îmi calc partenera pe picioare sau, chiar, pe cei din jur. Consider că dansul este cel mai bun mod de relaxare, un mod prin care fiecare dintre noi se poate exprima și socializa cu cei din jur indiferent de nație, culoare, religie etc.

Pentru mine totul a început ca un hobby, așa cum se întâmplă în cazul multor persoane, însă cu timpul s-a transformat în pasiune, profesie, iar acum este un stil de viață. Nu cred că aș putea să-mi imaginez viața fără salsa. Odată ce-ți intră în sânge, este extrem de greu să scapi de acest „virus”. Pe lângă aceasta, toți acei oameni frumoși care formează comunitatea latino din Timișoara mă motivează să-mi doresc să ofer din ce în ce mai mult și, mai ales, din ce în ce mai bine.

interviu Răzvan Tocoianu instructor de dans

Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un dansator amator pentru a trece de la stadiul de dans ca hobby la stadiul de dans profesional?

R: Aici depinde de alegerea fiecăruia cât de mult este dispus să investească în dans. Dacă ne raportam la dansul ca hobby, avem un mix care sună astfel: două ședințe de curs pe săptămână, participarea la ora de practică planificată în fiecare weekend, plus prezența la un party. Dacă ne propunem să avansăm în dans, sunt necesare mai multe antrenamente săptămânale, ore private cu cei mai renumiți traineri internaționali și, bineînteles, prezența la cât mai multe congrese de salsa. Se trece la un total alt nivel unde dedicarea și disciplina au un rol extrem de important.

De 10 ani promovezi dansul ca stil de viață și nu oricum, ci dansul condimentat cu atitudinea potrivită. De unde a venit ideea unei școli de dans?

R: Hmmm… Totul a început în februarie 2007, când din dorința de a promova cultura latino am decis să pun bazele unei școli de salsa în Timișoara, Salsa With Attitude. După ce am participat la mai multe evenimente internaționale, unde am avut ocazia să cunosc oameni care „respiră” salsa și care au devenit sursă de inspirație pentru mine, pur și simplu mi-am dorit să aduc acasă toată informația acumulată și să o împărtășesc timișorenilor așa cum știu eu mai bine.

interviu Răzvan Tocoianu instructor de dans

Dacă tot suntem la capitolul școală de dans, în luna februarie aveți planificat un eveniment dedicat celebrării dansului, mai precis, punctarea a 10 ani de Salsa With Attitude. Cui îi este dedicat acest eveniment și ce pregătiți participanților?

R: Sincer, încă îmi vine greu să realizez că au trecut 10 ani de la primul curs. A fost o perioadă frumoasă pe care o sărbătorim anual, ocazie cu care invităm școli de dans din țară și din străinătate să ni se alăture cu show-uri, cursuri, workshop-uri etc. Anul acesta am reușit să aducem peste 40 de artiști din Marea Britanie, Italia, Franța și România, care ne vor încânta cu 28 de ore de curs plus 3 petreceri care sperăm să fie memorabile. Petrecerea de aniversare este planificată în perioada 10-12 februarie, iar pentru noi este o reală bucurie că putem anual să sărbătorim dansul și dansatorii fie ei profesioniști sau amatori. Dacă sunteți curioși și doriți să vedeți ce înseamnă pasiunea dansului latino-american, vă așteptăm la petrecerile noastre.

O parte importantă din ceea ce înseamnă lumea dansului, de bază am putea spune, vizează instructorii care susțin cursurile. Ca dansator amator, cum aș putea să îmi dau seama de calitatea pregătirii unui instructor? Există cursuri specializate, dedicate dansatorilor care doresc să abordeze partea pedagogică?

R: Adevărat, există cursuri atât la nivel național cât și internațional care au ca scop pregătirea celor ce doresc să devină instructori de dans. Cel mai complex curs, pe care îl recomand oricând, este susținut de către United Kingdom Alliance of Dance, licența fiind recunoscută la nivel internațional.

Legat de calitatea pregătirii instructorilor… este relativ greu să alegi, mai ales din ipostaza de cursant începător. Când participi la primul tău curs de dans totul este nou, iar atenția la asemenea detalii este relativ scăzută. Începătorul este concentrat pe a-și controla mai bine mișcările, spre a le deprinde mai repede, prea puțin pe evaluarea calității informației primite. Cel mai bun sfat este să încerci prima ședință la mai multe școli, apoi alege cursul unde te simți cel mai confortabil. În timp, pe măsură ce crește ca dansator, fiecare cursant va putea să compare calitatea informației primite.

interviu Răzvan Tocoianu instructor de dans

Care sunt primele lucruri care trebuie explicate unei persoane care participă la cursurile de dans latino-american dedicate începătorilor?

R: Aici pot să-ți vorbesc ore întregi, însă mă voi rezuma la a puncta câteva aspecte pe care le-am inclus și în ghidul pe care l-am realizat pentru cursanții noștri începători (Micul ghid al marelui începător) și cu care ne mândrim, considerându-l un punct de început pentru ce putem construi mai departe în acest sens. Pentru început să punctăm cele 9 stiluri de dans ce urmează a fi aprofundate, în timp, în funcție de structura gândită de către instructor: salsa, mambo, bachata, merengue, kizomba, ruenda de casino, guaguanco, pachanga, cha-cha. Orice stil de dans propune o anumită ținută, iar salsa nu se abate de la regulă. În acest sens, periodic organizăm workshop-uri ce în timp vor deveni repere pentru orice dansator. Tratăm aspecte precum: conduita în club, lady styling, man styling, hand shines.

Un aspect important este cursul, mai precis nivelul cursului. Astfel cursurile sunt organizate pe nivele de dificultate, pornind cu nivelul începător și ajungându-se la masterclass. Pentru ca un dansator să crească în ritmul său, e bine ca de la început să ajungă la nivelul potrivit. Sunt multe lucruri ce merită discutate cu toți cursanții, însă toate la timpul lor.

Oarecum legată de ideea de comunitate, îmi vine în minte flashmob-ul pe care l-ați organizat în tandem cu o altă școală de dans din Timișoara, de data aceasta fiind vorba de o școală de tango. Care a fost reacția comunităților de salsa și tango în momentul în care ați comunicat această „declarație de război”, salsa versus tango?

R: Evenimentul a fost ceva nou, inedit, și a surprins într-un mod plăcut atât comunitatea de salsa cât și cea de tango, ambele fiind extrem de active în Timișoara. Când am venit cu propunerea de a realiza un astfel de eveniment, inspirat din „bătăile de stradă” realizate în rândul dansatorilor de rap sau breakdance, am fost întâmpinați cu mult entuziasm de către Tango Malena, școala de tango argentinian cu care ne-am duelat în public. Ideea nu a fost centrată pe a ne întrece în puteri, ci pe dorința de a aduce în fața publicului două stiluri de dans diferite, pe alocuri cu rădăcini comune, ce transmit mesaje diferite, însă pasionale în aceeași măsură. Ne-am dorit să facem cunoscut faptul că în Timișoara există aceste două comunități care, până la urmă, au optat pentru același stil de viață: dansul. După eveniment am primit nenumărate mesaje de încurajare, feedback-uri pozitive, precum și cereri pentru mai multe asemenea acțiuni în spațiul public.

interviu Răzvan Tocoianu instructor de dans

Recent ai pus bazele unui studio dedicat dansului, Palladium Dance Club.  Care este povestea locului și care sunt planurile de viitor?

R: Mereu mi-am dorit un studio dedicat dansului, un loc care să promoveze cultura latino și în care toți cei care doresc să învețe ce înseamnă dansul (indiferent de stil) să aibă acces la toate informațiile necesare. Am investit multă muncă, pasiune și timp, având certitudinea că Timișoara are nevoie de un asemenea spațiu. Avem în plan o mulțime de cursuri de dans, deși dorim să ne centrăm atenția pe cursurile de dans latino-american vom aborda și alte stiluri de dans, cursurile fiind predate de instructori specializați.

Pe lângă cursuri, ne dorim să reluăm mai des workshop-urile de percuție, muzicalitate, istorie a muzicii. Pentru că cizelarea unui dansator înseamnă și construirea unei culturi generale în materie de dans și muzică, ne dorim să punem bazele unei biblioteci cu și despre salsa. Acesta este doar punctul de pornire.

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.