7 minute de filosofie cu Giorgiana și Dorina Petre

0

Cele două surori de la „Ceva Dulce”, un magazin unic în Timișoara specializat în dulciuri, parcă desprins dintr-o poveste, ne împărtășesc câteva idei din lumea antreprenoriatului de astăzi. De la ideea unei afaceri în familie și până la modul în care au dezvoltat-o ele, Georgiana și Dorina au riscat pentru că au crezut una în cealaltă și într-un vis comun: acela de-a avea propriul lor business. Iată mai jos inspirațiile, ideile, gândurile și sfaturile pe care surorile Petre le împart cu noi.

Cum v-a venit ideea sau ce v-a inspirat pe tine și pe sora ta să deschideți o astfel de afacere?

G: Eu și sora mea suntem înnebunite după ciocolată, în special după cea cu marțipan și credem că magazinele de dulciuri aduc culoare unui oraș și un strop de fericire oamenilor din el- iar Timișoara are din ce în ce mai multă nevoie de ambele. Totul a fost spontan. Cu toate că eu mi-am dorit de mică să am un business al meu, am tot amânat acest moment dintr-o oarecare teamă și o doză de comoditate.

Ideea mi-a venit într-una dintre discuțiile cu Ștefan Szakal, șeful meu de atunci, despre călătorii, cadouri și dulciuri din toată lumea. În acel moment am știut că vreau o afacere care să aducă bucurie celor din jur. El ne-a susținut apoi în aventura noastră și ne-a devenit partener.

ceva dulce magazin timisoara

Ce este cel mai greu în antreprenoriatul din România?

G: Din păcate, în mediul antreprenorial (al afacerilor mici şi mijlocii) se suferă foarte mult din cauza legislaţiei proaste. De la înființarea unei firme, până la autorizații de funcționare și interacțiunea între un business și instituțiile publice, totul este complicat și te lovești de birocrație și lipsă de înțelegere la fiecare pas.

Dar și de partea cealaltă este complicat- să găsești parteneri și colaboratori de încredere. Deci “greul” este legat adesea și de oameni, nu doar de instituții. De asemenea, lipsa educației antreprenoriale și a informațiilor nu ajută deloc antreprenoriatul din România. Nu suntem crescuți cu mentalitatea necesară, ne lipsesc viziunea, curajul și autonomia.

ceva dulce magazin timisoara

Se spune că nu trebuie să faci niciodată afaceri cu familia și prietenii, dar bazele pentru Ceva Dulce au fost puse de tine împreună cu sora ta, Dorina. Cum vă împărțiți responsabilitățile? Ați avut vreodată neînțelegeri legate de Ceva Dulce?

G: Sora mea a fost încântată din prima clipă în care i-am împărtășit visul meu și amândouă ne-am dorit să îl transformăm într-o afacere de familie. Totul era nou și necunoscut pentru mine, așa că trebuia să învăț secretele alături de cineva în care să am încredere totală. Știm cu toții cât este de greu să găsești oameni competenți și de încredere, așa că decizia de a lucra alături de sora mea, la visul nostru, a fost firească. În acest moment cred că fiecare dintre noi se poate ocupa de oricare dintre aspectele micuței noastre afaceri.

Eu mă ocup de o parte dintre relațiile cu furnizorii și colaboratorii internaționali, de părțile legale ale afacerii și de planificarea financiară, în timp ce sora mea se ocupă de furnizorii din țară, de evidența financiară zilnică și comenzile din magazinul online. Planul de marketing și comunicare îl pregătim și implementăm împreună și tot amândouă ne ocupăm de magazinul din Timișoara și de cel online.

D: Bineînțeles că mai există neînțelegeri sau situații în care avem perspective și idei diferite, însă reușim să ajungem mereu la un punct comun. Ne enervăm, ne mai certăm, dar ne trece repede și la sfârșitul zilei suntem în continuare cele mai bune prietene. Dar asta cred că se datorează și faptului că noi ne-am înțeles mereu bine și suntem foarte apropiate… Sau poate este datorită “excesului” de dulce ce ne înconjoară în fiecare zi. 

ceva dulce magazin timisoara

Ce înseamnă, în accepțiunea voastră, Ceva Dulce?

G: Pentru mine, Ceva Dulce înseamnă un vis împlinit. Ceva Dulce este un loc vesel și colorat, o frântură din copilăria lipsită de griji. Este momentul când savurezi deliciul preferat cu ochii închiși și inima tresărind de fericire.

D: Eu nu îmi pot imagina viața fără ceva dulce, deci, Ceva Dulce semnifică totul! Fie că este o bucățică de ciocolată, biscuiți, bomboane sau jeleuri, toate îți aduc zâmbetul pe buze și îți luminează ziua. Iar dacă am avea un dicționar ilustrat, la descrierea lui Ceva Dulce ar fi o fotografie mare și apetisantă cu bomboanele Jelly Beans și… multă ciocolată.

Cât de dezvoltată este în România cultura aceasta a deserturilor?

G: Cultura deserturilor și a unui dulce în general, este dezvoltată. Cred că există foarte puține persoane ce ar spune că nu le place un desert bun. Cultura deserturilor de calitate și sănătoase, însă, mai trebuie cultivată și înțeleasă. Mai ales în Timișoara unde, de-a lungul timpului, spre deosebire de alte orașe s-au menținut foarte puține magazine de dulciuri, iar în momentul de față suntem singurul magazin specializat din oraș.

D: Sunt puțini cei ce știu să aprecieze un dulce de calitate, o ciocolată care nu păcălește gustul cu exces de zahăr, ulei de palmier și alte ingrediente dăunătoare. Însă, din păcate, prețul și cantitatea dictează adesea decizia cumpărătorilor care de cele mai multe ori aleg “mult și prost”, în detrimentul lui “puțin și bun”.

ceva dulce magazin timisoara

Ce dulciuri cumpără cel mai mult românii în perioada sărbătorilor?

D: Se caută cadouri mai speciale și cele mai cumpărate dulciuri din magazinul nostru sunt ciocolata artizanală, cutiile cu praline, ciocolata la metru și bineînțeles, jelly beans sau bomboanele jellycioase, cum le spunem noi. Avem și o serie de cadouri personalizate în diferite forme și ambalaje simpatice, potrivite pentru o surpriză dulce în orice perioadă a anului.

Avantajul nostru este că importăm câteva branduri unice în Timișoara, și chiar și în România. Suntem mereu în căutarea unor dulciuri speciale, descoperite în călătoriile noastre în afara țării și le dăm ocazia iubitorilor de ceva dulce să le aibă mai aproape.

ceva dulce magazin timisoara

Și, apropo de deserturi, în zilele noastre, mai avem timp pentru ceva dulce?

G: Dacă nu avem timp ar trebui, cu siguranță, să ne facem, mai ales că dulciurile ne dau o senzație de bună dispoziție, atunci când le consumăm pe cele potrivite!

D: Dulciurile luminează priviri și ne aduc aminte de fascinația pe care o trăiam în fața vitrinelor colorate, copii fiind. Trebuie să găsim puțin timp pentru a ne răsfăța cu ceva dulce, indiferent de vârstă și de ocazie.

text: Ștefana Macovei

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.