7 minute de filosofie cu Amalia Gaiță

0

Tânăra artistă timișoreancă, Amalia Gaiță, ne povestește despre împletirea diferitelor domenii ale artei în viziunea proprie. De la muzică și până la fotografie, Amalia se exprimă cu ajutorul frumosului, găsind inspirație în lucrurile mărunte. O iubitoare a minimalismului, ea urmărește “simplitatea și natura ascunsă a lucrurilor”, așa cum singură ne spune. Anul acesta este esențial pentru ea fiindcă își va lansa albumul de debut, iar pentru asta o felicităm! Descoperă-i ambițiile, motivația și povestea plină de emoție. Descoper-o pe Amalia Gaiță!

Amalia, povestește-mi, te rog, cum reușești să îmbini așa armonios atâtea domenii ale artei?

Cu multă pasiune și multă dedicare pentru fiecare domeniu în parte. Muzica și arta vizuală sunt două direcții care se îmbină foarte bine și se susțin reciproc. Parcursul meu a fost unul plin de încercări din care am învățat foarte multe și continui să învăț. Fiecare provocare a adăugat ceva nou la tot ceea ce credeam că știu până atunci, o creștere naturală și treptată. Am început proiecte mici și timide, doar din plăcerea de a crea, care s-au transformat între timp în adevărate experiențe. Sunt într-o continuă căutare, îmi doresc să îmi definesc locul în artă și să nu las loc de compromisuri, astfel încât tot ceea ce fac să mă reprezinte pe deplin. Cei care mă cunosc știu că sunt foarte critică față de munca mea, dar și foarte implicată în fiecare proiect în parte. Îmi iau în serios activitățile și mă ambiționez să îmi duc lucrările la potențialul maxim.

În ce te regăsești tu cel mai mult?

În natură și în animale, în artă, bineînțeles. În tot ceea ce nu cuvântă și atunci când cuvântă, o face bine.

interviu Amalia Gaiță

Unde și când ți-ai descoperit talentul și pasiunea, totodată, pentru artă?

Cu muzica am copilărit, a fost prezentă în viața mea dintotdeauna. În casă se asculta blues și rock, iar aspectul ăsta m-a influențat major. Bunicii mei m-au înconjurat de multă spiritualitate și m-au ajutat să îmi dezvolt atenția spre latura sensibilă a lucrurilor. Încă de mică, am făcut parte din diverse grupuri muzicale și am avut ocazia să cânt în fața unui public. Am învățat să primesc critici constructive și să fiu mereu deschisă la nou. Am rămas, în schimb, la fel de emotivă. Fotografia am descoperit-o abia mai târziu, în liceu, la îndemnul unui profesor. Am început cu echipamente neprofesionale, încercând să învăț singură tehnici, să experimentez cât mai mult. Mai apoi, am făcut facultatea și masterul în foto-video. Acum reușesc să fac, în mare parte, doar ceea ce îmi place, iar lucrul ăsta mă împlinește.

Ce anume te inspiră cel mai mult?

Mă inspiră perfecțiunea din spatele celor mai mici detalii pe lângă care trecem zilnic, fără să le observăm. Îmi doresc să atrag atenția asupra lor atât prin fotografie, cât și prin muzică. Mă inspiră oamenii. Îmi place să privesc dincolo de evidențe.

Ce îți dorești tu să transmiți prin arta ta?

De cele mai multe ori, puritate, umanitate. Atât în fotografie, cât şi în muzică, abordez mai degrabă concepte, decât poveşti. Îmi place minimalismul în artă, urmăresc simplitatea și natura ascunsă a lucrurilor și caut mereu să transmit sinceritate.

De ce Timișoara? Există ceva profund ce te leagă de acest oraș?

Aici locuiesc, aici mi-am început toate proiectele, am avut cele mai multe experiențe, am cunoscut cei mai mulți oameni. Cred în Timișoara, în potențialul ei şi interesul spre artă. Este un oraș care sărbătorește multiculturalitatea şi care mi-a arătat deschidere de-a lungul timpului.

Care sunt proiectele tale viitoare la care lucrezi acum?

Anul acesta voi lansa primul meu album muzical, Melting Sun, o fuziune de jazz, soul, funk și soft-rock. Am o echipă grozavă, lucrez cu artişti extrem de talentați. Am generat acest proiect la începutul anului trecut, dar în mine s-a născut cu mult timp înainte. Este un material sincer, intim. Cuprinde numai compoziții proprii, pe care abia aştept să le cânt în concertele pe care le pregătim anul acesta. Toate informațiile legate de activitatea mea se găsesc pe www.amaliagaita.com, sau pe pagina de facebook, Amalia Gaiță.

Text: Ștefana Macovei

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.