6 mituri despre aparatele dentare demontate de Dr. Cristina Talpoș

0

Este adevărat că aparatele dentare sunt doar pentru copii? Să porţi brackeți înseamnă că nu mai poţi mânca tot ce îţi place? Am rugat-o pe Asist. Univ. Dr. Cristina Talpoș, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială în cadrul Advanced Orthodontic Division și DENT ESTET 4 KIDS, să ne lămurească.

Mitul 1: Aparatele dentare sunt doar pentru copii

Adevăr: Conform Asociaţiei Americane de Stomatologie, în lume, peste 35% dintre purtătorii de aparat dentar sunt adulţi, în proporție mult mai mare decât în urmă cu zece ani. Cu toate acestea, tratamentul cu aparat dentar în perioada copilăriei sau adolescenței aduce rezultate mult mai rapide şi mai durabile în timp, motiv pentru care aproape 80% din pacienții mei au vârste cuprinse între 10 și 17 ani.

Mitul 2: Aparatele dentare fixe afectează vorbirea

Adevăr: Dacă vorbim despre aparatele invizibile montate pe spatele dinților, în vecinătatea limbii, vorbirea poate fi ușor afectată. Însă, în general doar la începutul tratamentului. Dacă ne referim la gutierele transparente sau la aparatele dentare clasice, estetice sau metalice, situate pe faţa exterioară a dinţilor, nu este cazul să vă faceți griji în această privință!

mituri despre aparatele dentare demontate de Dr. Cristina Talpoș

Mitul 3: Dinţii mei vor rămâne aliniaţi pentru totdeauna

Adevăr: Se spune că dinții au memorie. La finalul tratamentului se recomandă purtarea unui retainer (menținător). Dacă acest lucru nu se întâmplă, dinţii frumos aliniaţi vor începe să se mişte şi vor reveni într-o poziţie incorectă. Să porţi aparatul de retenţie pe termen lung este la fel de important ca şi tratamentul anterior în sine. Cu toate acestea, în cazul copiilor care urmează tratamente cu trainere dentare înainte de a opta pentru un aparat dentar mobil sau fix, șansele ca dinții să revină în poziția inițială sunt considerabil mai mici.

Mitul 4: Purtarea aparatului dentar doare

Adevăr: La începutul tratamentului, atunci când acesta este montat şi ajustat, aparatul poate crea un anume grad de disconfort. Altfel, cei mai mulţi dintre pacienţi consideră că purtarea aparatului dentar nu creează un disconfort în plus. Bracketurile realizate acum cu ajutorul tehnologiilor avansate acţionează mult mai eficient, aplicând o presiune uşoară, în mod constant. Însă aici intervine și experiența medicului, care știe că forțele foarte mari aplicate pe dinți pot afecta rădăcina acestora, motiv pentru care tratamentul trebuie realizat corect.

Mitul 5: Prima vizită a copilului la medicul ortodont trebuie să aibă loc după ce toţi dinţii permanenţi au erupt

Adevăr: Conform Asociației Internaționale a Ortodonților, prima consultaţie ortodontică ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani. Deşi numai o parte dintre copii vor necesita începerea unui tratament, în urma acestei consultaţii putem observa modul în care se dezvoltă dinţii şi arcadele şi putem propune părinţilor un plan pe termen lung. Cu cât aparatul dentar este purtat mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai scurt, rezultatele mai rapide şi mult mai stabile în timp. Atât timp cât osul maxilar este în dezvoltare şi creşterea încă nu s-a încheiat, aceste dispozitive, purtate la momentul potrivit, pot ajuta ca pe viitor să nu mai fie nevoie de extracţii ale dinţilor sănătoşi (în scop ortodontic), de intervenţii chirurgicale sau de tratamente îndelungate şi care implică purtarea mai multor tipuri de aparate.

Mitul 6: Tratamentul cu aparat dentar este costisitor

Adevăr: Aparatele dentare sunt realizate în mare parte personalizat, în afara ţării, din materiale biocompatibile, subţiri, fizionomice. Tratamentul ortodontic nu este ieftin, însă tot acest efort trebuie privit ca o investiţie în sănătatea fizică şi psihologică a fiecărui purtător de aparat. Alegând această soluţie, alegi de fapt să fii sănătos, să arăţi bine, să te simţi încrezător, să te alimentezi corect, să scazi riscul apariţiei cariilor chiar și să previi apariţia afecţiunilor parodontale care, în timp, pot duce la pierderea dinţilor sau la tratamente mult mai complexe.

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.