6 minute de filosofie cu Daniel Mitre – un altfel de Pelerin

0

Pe Daniel Mitre îl cunosc de foarte mult timp și drumurile noastre s-au tot intersectat în momente cheie ale vieții. Decizia de a parcurge pe jos o distanță de peste 800 de kilometri este una puternică și interesantă. L-am rugat să-mi răspundă la câteva întrebări, în speranța că vom afla împreună motivațiile, ce l-a determinat să se “înhame” la un așa drum.

Daniel Mitre el camino

De ce Camino de Santiago? Dintre toate provocările existente, de ce ai simțit nevoia să te încumeți la un astfel de proiect?

Nu știu dacă există un de ce sau dacă există, nu trebuie căutat. Viața mi-a oferit destul de multe provocări pe care am reușit să le parcurg cu privirea înainte. Toate aceste lucruri trăite și simțite m-au făcut mai puternic decât știam că sunt. Am adunat fiecare experiență într-o tolbă pe care o port întotdeauna cu mine în suflet și tot ceea fac vine din interior. Camino de Santiago o să fie un bun prilej de introspecție. Într-o perioadă în care oamenii aleg să petreacă în cele mai exotice locuri, am ales să încerc sa-mi vindec sufletul. Cu siguranță acest drum mă va face să privesc viața diferit și în același timp o să fie un bun prilej de pauză, de reîncărcare a „bateriilor”… chiar dacă efortul este unul foarte mare.

El Camino în Spania, al treilea mare pelerinaj din lume după cele spre Ierusalim şi Roma. Sunt multe rute, ai ales una anume?

Am ales Camino Francez. Este mult mai aproape de convingerile mele spirituale și culturale. Este cel mai popular drum de pelerinaj și are punctul de pornire St. Jean Pied de Port (Franța) și traversează Spania. Pot spune că o astfel de călătorie poate să fie o incursiune în propria experiență de viață, un drum în care reînveți să iubești simplitatea, să speri, să descoperi adevărata putere interioară și nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai atunci când reușești să te cunoști cu adevărat. Anii și experiențele de viață ne schimbă, uneori este bine să spui stop la tot ceea ce faci și să îți acorzi o perioadă de liniște, o perioadă în care să crezi că absolut totul este posibil și mai ales că TU ai puterea să realizezi aceste lucruri. Suntem construiți să trăim o gamă de emoții care să ne ajute să realizăm că suntem vii, că sentimentele ne fac capabili să realizăm tot ceea ce ne propunem. Felul în care visăm… face din noi personaje unice. Gândim diferit, acceptăm diferit, luptăm diferit, judecăm diferit, iubim diferit. Cu toate astea așteptăm ca oamenii din jurul nostru să ne facă fericiți și tocmai așteptările ne fac să nu ajungem la maturitatea care să ne permită să umplem goluri pe care nu credeam că le putem completa cu ceva. Cred că regăsirea este unul dintre scopurile unui astfel de călătorii, nu spun că a mea… regăsirea poate să fie universală!

Daniel Mitre el camino

Se spune că oamenilor le este frică de schimbare. Crezi cu adevărat că anumite etape ale vieții ne pot schimba?

Cred foarte mult! Am încetat să mă mai opun schimbării. Asta mă va ajuta să îmbunătățesc tot ceea ce ține de personalitatea mea. Am încetat să mă mai plâng. Caut soluții optime pentru problemele mele. Tot ceea ce ține de neputință îmi aduce suferință. Gândesc pozitiv și am învățat să aleg un mod diferit în care să privesc lucrurile, unul care să mă ajute să gândesc la rece și să găsesc soluții potrivite pentru eventuale probleme, fără să fac abuz de sentimentul de vină. Foarte greu, am învățat să trăiesc fără așteptări. Când nu ai foarte multe așteptări de la cei din jurul tău îți oferi posibilitatea să te bucuri de o viață care îți aparține în totalitate și în același timp nu vreau să uit cine sunt și ceea ce mă face fericit.  Într-o lume în care nimeni nu este perfect, lasă oamenii să se simtă atrași de tine pentru ceea ce ești tu cu adevărat, drept urmare vreau să las oamenii din jurul meu să mă vadă așa cum sunt cu adevărat.

Daniel Mitre el camino

Dedici aceste pelerinaj copiilor cu dizabilități. Reprezintă una dintre motivațiile acestei călătorii?

Într-un fel anume, o astfel de călătorie o faci pentru sufletul tău. Este plăcut și motivant să faci lucruri și pentru cei din jurul tău. Trăind într-un mediu în care copiii cu dizabilități fac parte din viața mea, în familia și proiectele mele, lumea lor este practic și lumea în care mă învârt. Să oferi este cel mai frumos gest pe care poți să-l faci pentru cel de lângă tine. Într-un fel, cele mai bune lucruri în viață nu au preț. Nu costă nimic. Familia, dragostea, bunele amintiri nu trebuie să aibe un preț anume și nu învățăm deloc să le prețuim. Existăm atunci când ne regăsim în fiecare sentiment oferit sau primit, când simțim și gândim la fel.

Mulțumesc pentru că mi-ai acordat câteva minute din timpul tău. Îți doresc mult succes și călătorie plăcută!`

Eu mulțumesc pentru oportunitate, ție și echipei Culori cu Suflet care sunt sprijinul meu în acest proiect. Toate experiențele prin care trecem ne schimbă într-un fel sau altul. Niciodată nu mai suntem cei de ieri, pe mine cred că m-a schimbat foarte mult mediul în care trăiesc. Învăț să fiu mai răbdător, mai sincer, mai uman. Când realizezi că ai puterea de a face un bine, constați faptul că ești în măsură să faci diferența dintre bine și rău, sprijin sau nepăsare. Voluntariatul nu doar că te schimbă, te împlineşte. Te face să regăsești în tine un om pe care să-l admiri. Un sprijin necondiţionat oferit celor care au nevoie de noi şi în postura cărora şi noi înşine ne putem afla mai devreme sau mai târziu, este cheia spre o viața mai bună. A ta și a celor din jurul tău.

Daniel Mitre el camino

Un mesaj pentru cititorii Revistei Altfel?

Fiți altfel, fiți ceea ce aveți ca dar din naștere. Oameni Unici care pot depăși orice obstacole. Cu toții avem pelerinajul nostru. Haideți să ne bucurăm de călătorie în fiecare zi.

Daniel va pleca în această călătorie pe 15 iunie 2017. Părţi din kilometri parcurşi se vor transforma simbolic în ore de terapie pentru copii cu dizabilităţi, o continuare a proiectului Terapie pentru Îngeri, proiect care a adunat până în prezent peste 200 de beneficiari direcţi. Obiectivul general este oferirea de servicii de kinetoterapie şi masaj copiilor cu dizabilităţi, în mod gratuit. Poți să sprijini această călătorie! Toate detaliile sunt disponibile aici: www.viatapecamino.ro/sprijina-acest-proiect

text: Mihaela Livia Popa

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.