Tot ce trebuie să știi despre canotaj

0

Pune pe oricine la “volanul” unei canoe pentru prima dată, înarmat cu o paletă în mână și va vâsli natural de parcă a făcut-o toată viața. Probabil că va arăta caraghios la început, mișcările vor fi stângace, va împroșca apa în toate părțile și va înclina canoe în toate direcțiile, dar după o perioadă de acomodare va descoperi secretul, iar la sfârșitul zilei chiar și Poseidon va fi gelos.

Canotajul este un mod de viață, o experiență cu adevărat remarcabilă … să fi una cu natura și să explorezi necunoscutul. Imaginează-ți emoția ce te cuprinde când canoe taie apa în timp ce vâslești. Plutești pe un lac liniștit, iar mintea și corpul tău sunt în armonie cu vântul ce suflă prin copaci, niciun zgomot nu interferează cu sunetul apei.

Pentru câteva decenii, canotajul a fost prima metodă de transport a exploratorilor și a coloniștilor, un sport străvechi, care și în ziua de azi este o activitate relaxantă ce pledează pentru comunicare, spirit de echipă și sănătate fizică.

Pe meleagurile noastre, canotajul primează ca unul dintre cele mai vechi sporturi și orașul de pe Bega a fost cel care a dat startul în anul 1864, când un grup de tineri studenți din Timișoara au pus bazele primei asociații de canotaj din România, “Societatea de luntrișoare”.

Fala țării la concursurile de canotaj nu se oprește la ei, dar sunt printre cei mai reprezentativi sportivi: Ivan Patzaichin(cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint) și Elisabeta Lipă(5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase Olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României).

Sunt multe beneficii sănătoase ale acestui sport. Canotajul reprezintă combinația perfectă între sport și explorare. O modalitate sănătoasă de a te menține în formă în timp ce examinezi priveliștea din jur și lași imaginația să zboare la întâmplare, un sport ce salută oamenii de toate vârstele.

Măsuri de siguranță.
Joaca în apă poate fi amuzantă, dar nu vine fără risc, chiar și cei mai buni înotători pot avea probleme.

–          Poartă o vestă de salvare
–          Vâslește cu prietenii (chiar și cei mai experimentaţi canotori sunt însoțiți)
–          Evită apele cu curenți
–          Poartă încălțări (dacă aterizezi în apă nu se știe peste ce obiecte poți da)
–          Nu consuma alcool (apa și băutura nu se pupă)

Fie că te întreci cu prietenii, te bucuri de natură, pescuiești sau cauți o cale să evadezi din nebunia vieții cotidiene, canotajul ar trebui să fie amuzant.

În cele din urmă, tot ce trebuie să știi despre canotaj, nu găsești în cărți, ci lângă malul apei cu o vâslă în mână, “pedalând” neîncetat.

 

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.