Sus, sus, tot mai sus!

0

Ca specie, oamenii au în bagajul genetic, moştenită de la moşi strămoşi, frica de înălţime … asta ca să nu ajungem să ne aruncăm de pe stânci ca oile când sunt speriate sau ca lemingii. Cu toate acestea, amatorii de sporturi extreme au găsit un mod plăcut de a-şi testa limitele fizice şi psihice prin căţărat.

Ca şi sport recreaţional, amuzament şi adrenalină, nimic nu întrece alpinismul. Cu toate că are o reputaţie de speriat şi este considerat un sport extrem de periculos, te poţi bucura de căţărat în siguranţă atât timp cât eşti o persoană cât de cât în formă şi ai echipamentul corespunzător.

Căţăratul îmbină forţa fizică, autocontrolul şi tăria psihică cât şi îndemânarea. Până la urmă să-ţi foloseşti forţa musculară din mâini şi din picioare, să te ridici în sus pe faţa stâncoasă şi verticală a unui munte necesită mult autocontrol şi îndemânare.

Există mai multe modalităţi de a practica acest sport, dar ia aminte, nu e de ajuns să citeşti despre alpinism sau să vezi câteva filmuleţe ca să fi pregătit să te aventurezi de unul singur pe versantul unui munte. La început este mai mult decât recomandat să apelezi la un instructor cu ajutorul căruia să treci prin tot ce înseamnă rock climbing … de la echipament la tehnică, antrenament cât şi suport moral pentru momentele în care înălţimea devine prea înspăimântătoare.

Căţăratul în spaţii special amenajate (indoor climbing)

Acest tip de căţărat este la îndemână şi chiar recomandat pentru cei ce vor să înveţe acest sport, să încerce mai întâi într-un mediu controlat şi cu echipament închiriat. Aceşti pereţi interiori au mici susţineri pentru mâini şi pentru picioare, puse într-o anumită ordine pentru a crea tipuri de rute de căţărat de diferite grade de dificultate. Ai zice că la un moment dat poate deveni previzibil căţăratul pe un astfel de perete, dar aceste rute se modifică de la un urcuş la altul … până la urmă sunt convinsă că şi tu o să vrei să încerci o rută mai dificilă de fiecare dată.

Care sunt beneficiile căţăratului în spaţii special amenajate?

  • este la îndemâna oricui, nu trebuie să călătoreşti prea departe să găseşti un loc ideal de alpinism.
  • oferă un mediu controlat şi cu toate măsurile de siguranţă necesare practicării acestui sport.
  • nu depinzi de vremea de afară.
  • poţi să încerci acest sport înainte să investeşti în echipamentul care este destul de costisitor
  • ai la dispoziţie mai multe nivele de dificultate.
  • te poţi acomoda treptat cu înălţimea.

Dacă vrei să încerci stilul spiderman şi să te caţeri pe versantul muntelui, cu pletele în vânt şi înălţimea ca singurul prieten, trebuie să ţi cont de câteva reguli:

O lecţie bine învăţată e un mare salt: Cunoașterea diverselor tipuri de alpinism, pot face diferenţa între o după-amiază plină de distracţie şi adrenalină sau un curs plin de nereuşite şi căzături. Dacă eşti doar la început, încearcă bouldering, care are la baza lui rute scurte şi mai uşoare care nu necesită susţinerea unei frânghii. Alpiniştii mai ambiţioşi pot încerca un alt tip de căţărat cu un grad mai ridicat de dificultate care presupune, asigurarea cu o frânghie şi o persoană care stă jos şi te ajută în caz de eventuale alunecări. Dar cel mai indicat, dacă eşti la început de drum e să practici acest sport într-un mediu controlat, în spaţii special amenajate unde sunt mai puţini factori de care trebuie ţinut cont, cum ar fi vântul, soarele orbitor sau locurile de agăţat instabile.

Îmbracă-te adecvat: Căţăratul este un succes atunci când eşti îmbrăcat comfortabil cu haine care nu-ţi îngreunează mişcările. Ideali ar fi pantaloni care trec de genunchi (sau colanți). Ca încălţăminte, pentru un căţărat mai uşor, orice papuci sport ar trebui să fie de ajuns. Dacă încerci o urcare cu un grad ridicat de dificultate, vei avea neapărată nevoie de papuci speciali de căţărat.

Încălzirea (stretching-ul) este foarte importantă: Persoanele care au practicat yoga sau artele marţiale se adaptează mai bine acestui sport. Nu pentru că sunt mai antrenaţi fizic, dar pentru că se pot concentra şi coordona mai bine.

Ia-o încet: Căţăratul se aseamănă puţin cu şahul. Nu contează atât de mult viteza cu care termini ruta, ci planificarea rutei şi a mişcărilor în avans.

Încearcă să deţii controlul asupra anxietăţii: Este ceva foarte normal să-ţi fie frică de înălțime și să nu cazi. Ca să fi tu mai liniştit, cel mai bine e să iei în considerare să faci asta cu un prieten. Dar şi mai bine, înainte să te aventurezi în natură, încearcă câteva urcuşuri cu un instructor certificat.

Alpinismul este perfect pentru minte şi corp, şi cu echipamentul potrivit şi oameni experimentaţi poate fi un sport recreațional ideal, un mod plăcut de aţi testa limitele.

sursă foto: dollarphotoclub.com

 

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.