Sunt praf la dans!

0

Sau “îmi dau cu stângu’ în dreptu’ și când merg pe stradă darămite dacă mă apuc să dansez” sau  “n-am deloc ureche muzicală”.

Am auzit de multe ori variațiuni pe aceeași temă, însă cel mai drăguț mi se pare când mi se spune “domne’ lasă-mă cu dansu’ nu sunt genu'”. E ca atunci când mergi la magazin și vrei tare tare ceva și pentru că nu îl poți avea din varii motive spui: “ei și așa nu-mi trebuie! și chiar are o culoare aiurea și să știi că arăta mult mai bine în poză!”
Pentru acești omuleți am doar un lucru de spus: e imposibil să nu fii în stare să dansezi!

Desigur, nu devii dansator profesionist peste noapte și e la fel de adevărat că pentru a ajunge să te simți liber, neîncorsetat de propriul corp atunci când dansezi, trebuie să depui efort, dar cred că oricine poate ajunge la un nivel la care să se bucure de muzică singur și/sau alături de partener/grup fără să faulteze pe nimeni sau să se autofaulteze.

Cred că toți avem o muzică interioară pe care trebuie doar să o lăsăm să fie și apoi să o acordăm  la cea din exterior pentru a putea dansa în voie.  Argumentul “da, dar îți trebuie și ceva talent. eu n-am așa ceva” e expirat. Oameni buni, dacă așa ar face și un copil mic care începe să meargă am rămâne toți în premergătoare și mașinile de lux din ziua de azi ar arăta probabil tare haios.

Dacă ai încercat de câteva ori să dansezi și ai avut impresia că nu te miști așa grozav ca cel de lângă tine, hey! să-ți dau o veste: probabil e adevărat!
Probabil la momentul respectiv erau niște oameni în jurul tău care poate erau mai muzicali sau aveau niște mișcări mai “cool”  când dansau, dar asta nu înseamnă că tu ești o cauză pierdută.
Nu toți obținem lucrurile cu aceleași eforturi. Nu toți avem aceleași abilități înnăscute, dar dacă ne-am fi limitat doar la ele cred că îți dai seama că poate am fi și dispărut ca specie….

Am un bun prieten dansator de tango argentinian care părea cel mai nepotrivit personaj pentru o asemenea alegere de hobby.
În general imaginea pe care o asociază publicul larg cu tangoul este cea a unui cuplu extrem de pasional, ea sexy, într-o rochie roșie, el macho și multe multe scântei între ei.
Buuuuun … prietenul meu e un tip înalt gen 1.80 și ceva, are vreo 65 kg cu tot cu bocancii de iarnă în picioare și înainte să înceapă să danseze tango ascultă în mare parte rock.
Cum spuneam , nuca-n perete!

Cu toate că a trebuit să muncească mai mult decât alții cu “ureche muzicală formată”, cu centrul de greutate mai jos poziționat și poate cu câțiva ani de dans sportiv la activ, actualmente este unul din cei mai jucăuși dansatori pe care-i cunosc. Dansul lui e mereu surprinzător, plin de viață, fără prea multe avioane și elicoptere, însă un dans care pe mine personal mă destinde și mă bucură de fiecare dată când îl privesc sau când îl împărtășesc cu el.
Așadar credeți-mă oricine poate!

În încheiere aș vrea să revin la acea muzică interioară de care vorbeam mai devreme, de cântecul fiecăruia dintre noi.

Mi-am amintit că de curând am auzit de un trib în Africa (tribul himba) unde se consideră că data nașterii unui copil este acel moment când i-a apărut pentru prima dată în gând mamei sale.
Atunci când acest lucru se întâmplă mama merge și se așează sub un copac așteptând și ascultând până când în mintea ei se conturează cântecul copilului ce urmează să fie născut.
Când va fi pregătită se va întoarce în sat cântând acest cântec. Este ca un nume, ca o semnătură pe care copilul o va purta de la naștere până la moarte.
Va fi adus pe lume și primit în comunitate cu acest cântec. Va crește și va fi învățat  cântecul pentru a-și putea aminti mereu cine este, se va căsători și va muri cântându-i-se acest cântec, care are astfel menirea să îl însoțească atât în experiențele de pe această lume cât și în călătoria în lumea de “dincolo”.

Cred că obiceiurile acestea demonstrează din nou cât se poate de clar legătura profundă și străveche a omului cu muzica și implicit cu dansul pe care personal îl privesc ca pe o manifestare firească a omului în raport cu muzica, in and out!

Roxana Manda

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.