#Selfie – Eu cu mine și selfie-ul meu

0

Privirea spre cameră, fața ușor înclinată spre stânga, buzele țuguiate și … gata poza! Toată lumea o știe, toată lumea o face, sau cel puțin toată lumea de pe internet, locul unde auto-portretele își găsesc locul zi de zi, oră de oră, cadru cu cadru.

Intraductibil, dar seducător, versatil, universal valabil, Selfie e un concept cu o ascensiune rapidă în lumea virtuală și semnificație crescândă în lumea reală, dacă mai putem vorbi de o distincție clară între cele două.

Când am auzit pentru prima oară cuvântul, m-am amuzat pe moment și apoi l-am ignorat. Iată-mă acum în fața voastră expunând conceptul de Selfie, valoarea și influența lui, începând de la statistici până la opiniile sociale, cu aceeași seriozitate cu care aș ține un curs de antropologie. Pentru că la un moment dat se poate ca și momentul Selfie să rămână în cronici ale viitorului, ale unei posibile ere virtuale.

Ce este Selfie? Denumirea (acum) oficială a fotografiilor pe care o persoană sau un grup de persoane și le realizează lor înşiși, cu scopul de a le distribui pe rețele sociale populare. Pentru că zilnic se încarcă pe internet peste un milion de astfel de poze, unii îl denumesc deja fenomenul Selfie.

Scurtă istorie

Selfie este azi o parte din stilul de viață al momentului. În anii 2000 auto-portretele din fața oglinzii de la baie nu aveau încă un nume al lor. Deși considerate fotografii de prost gust, erau ceva obișnuit pe MySpace, în evident contrast cu cele de pe Facebook – portrete care se remarcau prin claritatea detaliilor, adesea realizate în studiouri profesionale.
Istoria recentă afirmă că termenul a fost remarcat inițial pe un forum australian online prin 2002, dar deși avea un nume, încă nu avea importanță. În 2009 situația încă nu se schimbase radical, site-ul Flickr descria Selfie-urile ca un moft kitsch, pueril, caracteristic adolescentelor – principalul public care le posta pe internet.

Probabil că e nevoie de insistență ca să transformi un obicei prost văzut într-un curent de masă, de-a dreptul aclamat și practicat de tot mai mulți indivizi. S-a văzut asta și pe piața telefoanelor smartphone încă din 2010, când firmele celebre au luat în calcul puterea Selfie-urilor, Iphone 4 a integrat caracteristica front camera. Ideea a fost inspirată de telefoanele japoneze și coreene.

De abia în 2012 se poate spune că Selfie a dat lovitura, cuvântul fiind celebrat și în revista Time, în 2013 a fost declarat cuvântul anului de Oxford English Dictionary, iar anul de grație 2014 este alintat de unii drept anul lui Selfie. Zi de zi, tineri și adulți de ambele genuri, din diverse categorii de vârstă și profesionale, lucrează neobosit să transforme conceptul într-un substantiv la fel de comun ca și internetul, odinioară o invenție exclusivistă.

Cine face Selfie?

Femei și bărbați (1 din 2 la fiecare gen).
Australiencele, americanii și canadienii pe primele trei locuri.
De la Michelle Obama la Papa Francisc, astronauți, vedete, politicieni fac gestul arhicunoscut la fel de natural precum adolescenții de la care a pornit moda de la bun început, scopul principal fiind acela de a posta pe Facebook sau Instagram.
De la 18 – 24 ani- vârsta predilectă, Selfie a făcut un salt până aproape de 35.
Pentru că mai mulți sunt adesea mai amuzanți, de prin 2011 se mai vorbește și de Super Selfies- selfie-urile de grup.

De ce ne facem selfie?

Ca orice alt gest, și selfie este o metodă de comunicare, un mesaj despre sine foarte personal și în același timp atât de expus publicului. Paradoxul între public și privat îl califică întrucâtva drept un semn de alienare, de însingurare, ca și alte obiceiuri precum folosirea excesivă a rețelelor sociale.
Sinele devine un produs al lumii moderne, o lume a imaginilor mai mult decât a conținuturilor, a vizibilului și concretului în defavoarea autenticității interioare. Este felul în care ne prezentăm noi înșine, modul de a controla imaginea pe care ceilalți o receptează. Este riscul de a ne pierde măsura și totodată prietenii.

Din punct de vedere al interacțiunii sociale, Selfie pare inofensiv: a fost și este folosit pe rețelele online fie pentru a se pune în valoare prin self-branding, fie pentru a-i parodia pe cei din prima categorie, stârnind reacţii comice.

Psihiatrii sunt însă de altă părere și aduc ca argument boli moderne precum depedența de tehnologie și tulburarea dismorfică. E uimitor câte lucruri par să fie niște mofturi improbabile și totuși ajung să fie tratate în cabinete specializate. Un caz extrem cu Selfie în rol principal este cel al tânărului care își petrecea aproximativ 10 ore zilnic încercând să obțină selfie-ul perfect în detrimentul sănătății fizice și mentale. După ce a slăbit la limita normalității, a renunțat la școală, a stat închis în casă timp de 6 luni și a intrat în conflict cu familia, în cele din urmă a încercat să se sinucidă. Selfie-ul perfect nu s-a materializat niciodată.
De aceea, obiceiul de a face Selfie este privit ca susceptibil să se coreleze cu o stare mai precară de sănătate mentală. S-a observat o creștere a tulburării dismorfice la 2 din 3 pacienți, lucru demn de remarcat și de urmărit cu atenție.

Printre efectele mai puțin notabile se remarcă o scădere a relațiilor interumane, a intimității și a stimei de sine, o creștere a gradului de narcisism și a obsesiei perfecțiunii corporale. La asta s-or fi gândit cei care l-au catalogat o masturbare a imaginii de sine?…
Cât despre puncte favorabile, unii psihologi consideră că selfie poate fi o expresie a umorului și a creativității personale, dacă nu este un obicei exagerat, dacă nu este editat cu programe speciale ci e cât mai natural, dacă nu urmărește atragerea atenției și a comentariilor prin conținut sexualizat, agresiv sau denaturat în orice fel.

Oglindă, oglinjoară, cine-și face selfie prin țară?

Dacă stăm să căutăm analogii prin trecut, constatăm că și pe vremuri se făceau Selfie-uri, dar altfel. Cu ajutorul unei oglinzi și a unei pensule- pictorii își pictau adesea autoportretul. Cu o cameră foto, în oglindă- autoportretele fiind tentația multor fotografi.

Evident că auto-fotografiatul era mai puțin răspândit datorită faptului că tehnologia nu era la îndemâna tuturor. Adolescenții erau clar defavorizați, trebuia să fii cineva să ai propriul aparat foto, precum în cazul ducesei Anastasia Romanov. În 1914, la 13 ani, își imortaliza și ea imaginea într-o poză informală în oglindă, pentru a o trimite unei prietene alături de o scrisoare.
Este Selfie o invenție a vremurilor moderne?
Una dintre primele fotografii de acest fel realizate de o persoană este cunoscută încă din 1839 (Robert Cornelius). Amploarea și importanța pe care le are azi sunt însă incomparabile.

Diferența este de cantitate- uriașă în vremea noastră, precum și de calitate- spre deosebire de pictorii și fotografii altor vremuri, astăzi sunt prea puțini cei care se concentrează pe principiile artistice.
Deși s-a bucurat de o oarecare considerație în medii artistice (de exemplu, instalația video National #Selfie Portrait Gallery în National Portrait Gallery în London, curatori: Kyle Chayka și Marina Galperina), Selfie nu este considerat o formă de expresie artistică.
Situat așadar la confluența dintre real și virtual, psihosocial și psihiatric, amuzant și tragicomic, Selfie își scrie cu nonșalanță propria poveste, așa cum știe mai bine. O imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, deci tinerii s-au hotărât să tacă și să facă.

Prea puțin probabil ca un poet precum Eminescu să fi meditat vreodată la un Selfie, dar e valabil încă versul său: “ce e val ca valul trece”. Moda se schimbă în timp ce vorbim. Tocmai a fost detectat un nou curent, Selfie la polul opus, adică la picioare. De asemenea, termeni noi bat la ușa dicționarelor: wefie, usie, groufie…

Mie mi se pare că selfie este un simptom al schimbărilor prin care societatea se grăbește să treacă, un mod prin care oamenii își devin auto-suficienți, tot mai preocupați de sine decât de ceilalți și poate mai singuri în drumul către imaginea ideală. Rămâne la latitudinea celor care vin după să ne informeze dacă a fost amuzant sau nu, și la ce rezultate au ajuns.

Acum vă las, trebuie să verific dacă îmi stă părul bine, sprâncenele la locul lor, aparatul foto…

 

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.