Scuba diving în Timișoara

0

Te-ai gândit vreodată că poți să faci scufundări și în Timișoara? În caz că nu știai cum, atunci informațiile de mai jos sunt pentru tine!
Te invităm la o călătorie subacvatică împreună cu West Diving și Costi Tofan.

Pentru început, spuneţi-ne câteva cuvinte despre West Diving.
West Diving este un ONG care funcţionează sub forma unui club de scufundări. Din pasiune, a fost creat pentru timişorenii care vor să facă cursuri în urma cărora să primească brevet de scufundător (fie că este open water sau advanced) cu care pot explora adâncurile apelor peste tot în lume.
Aş vrea să menţionez că aceste cursuri, oferite de West Diving sunt acreditate NAUI iar brevetul, fie că este open water (începători) sau advanced (avansaţi) este pe viaţă.

Cum se desfăşoară un curs (care sunt paşii)?
Cursul este împărţit în mai multe etape, 4 mai exact. Se începe bineînţeles cu studiul individual care presupune vizionarea unor filme cât şi studierea manualului Naui Scuba Diver. Toate materialele necesare cursanţilor sunt puse la dispoziţie de West Diving. Următorul pas constă în sesiuni de teorie, când noţiunile dobândite în urma studiului individual vor fi aprofundate cu instructorul şi verificate prin susţinerea unui examen teoretic. Urmează antrenamentul în bazin, care se desfăşoară la bazinul de la generală 30, sub supravegherea permanentă a instructorului. Ultimul pas spre absolvirea cursului este cel mai interesant deoarece aici pui în practică tot ce ai învăţat până acum. Scufundările în apă deschisă se desfăşoară pe perioada verii (iunie – septembrie) la Marea Neagră, în lacurile din vestul ţării (Surduc, Ghioroc, Văliug etc) sau în excursii organizate de asociaţia West Diving Club. După absolvire, cursanţii primesc un brevet recunoscut internaţional NAUI SCUBA DIVER.
Deoarece brevetul este recunoscut internaţional şi acreditat NAUI, cu el se pot face scufundări oriunde în lume. Ca în orice domeniu, şi aici sunt mai multe nivele şi fiecare optează pentru cel pe care vrea să-l aprofundeze. Se începe cu un nivel începător, open water cu care poţi face scufundări până la 18 m adâncime. Umează advanced, care îţi permite să te scufunzi până la 40 de m adâncime. Rescue, CPR, Master Diver, Dive Master, Asistent Instructor şi Instructor sunt deja nivele pentru cei care vor să ducă acest hobby spre o profesie.

Cât durează să obţii certificatul de scafandru?
De obicei cursul durează între 3 şi 4 săptămâni. Sâmbăta se ţin orele de scufundări în bazin iar în timpul săptămânii se aprofundează teoria. Sunt cazuri în care unii cursanţi au nevoie de mai multe ore de bazin, sau mai multe ore de teorie, iar în aceste cazuri preferăm să amânăm absolvirea cursului şi să ne focusam pe nevoile individuale ale participanţilor.

Pentru cursanţi, le puneţi la dispoziţie şi echipamentul necesar?
Da, echipamentul cu tot ce este necesar (inclusiv buteliile cu aer comprimat) este inclus în preţ. Şi materialele pentru curs, scufundările în bazin cât şi brevetul care se primeşte la absolvirea cursului sunt incluse în preţ.

Cine planifică excursile şi care sunt după părerea dumneavoastră cele mai căutate locuri de scufundat?
Excursile sunt planificate de echipa West Diving Club împreună cu participanţii la curs şi persoanele care sunt înscrise în acest club. Pe cât posibil ţinem cont şi de dorinţele şi bugetul acestora. Chiar luna trecută am fost într-o excursie în Mexic, unde am avut ocazia să vedem faimoasele cenote. Iar în Africa de Sud am avut onoarea să întâlnim rechinul alb.
Excursile sunt atât pentru cursanţi şi pentru cei care fac scufundări cât şi pentru cei care nu practică acest sport recreaţional.
Cât despre cele mai frumoase locuri de scufundat, mi-ar fi greu să aleg un singur loc. Fiecare scufundare e o experienţă unică, iar fiecare loc te surprinde într-un fel sau altul. Gândiţi-va doar că 70% din planeta noastră este apă. Dacă ar fi totuşi să aleg un loc, acela ar fi Australia, la marea barieră de corali, unde sperăm să ajungem în viitorul cât mai apropiat.

Cum vedeţi dumneavoastră scufundările şi ce aţi vrea să le transmiteţi viitorilor cursanţi?
Este o lume în care dacă ţi-ai ascultă instinctul de conservare şi nu raţiunea, nu ai supravieţui. Dacă intri în panică şi ieşi prea repede la suprafaţă, plămânii pot exploda sau poţi face boli grave de compresie. În situaţiile periculoase, de multe ori scăparea este sub apă, nu la suprafaţă. Regula de bază este: mă opresc, gândesc apoi acţionez. Nu îţi urmezi instinctul.

Scufundările nu sunt un sport extrem, asta încercăm pe cât posibil să le explicăm tuturor. Noi vedem aceast sport ca pe unul recreaţional. Pur şi simplu un tip de turism … subacvatic.

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.