România uimitoarelor femei

0

Vieți de poveste, de roman sau chiar de film, adesea ignorate pentru că nu aparțin de vâltoarea mediatică modernă…

Din numeroasele surse de inspirație, v-am pregătit o listă concentrată cu femei puternice, memorabile, made in România.

La conducere

Ana Chiajna– femeie puternică în vremuri grele
(1525-1588)

A fost o dată o doamnă numită Ana Chiajna, fiică de domnitor (Petru Rareș), soție de domnitor al Valahiei, mamă de domnitor (și a 7 copii, în total). A întemeiat una dintre cele mai vechi școli din România (la Câmpulung Muscel, 1552) și numeroase așezăminte creștine (precum bunicul său, Ștefan cel Mare).

Prima femeie consemnată de istorie în fruntea unei oști domnești (i s-a zis Mircioaia, după numele soțului). Era descrisă drept “energică, de mare voință, aprigă față de dușmani, cultă, dar fără scrupule și lipsită complet de moralitate și de pudoare” (istoricul C-tin C. Giurescu).

regina mariaRegina Maria a României– “mama răniților”
(1875-1938)

Mi-e greu să temperez adjectivele și superlativele când vine vorba de Regina Maria. Femeie carismatică, influență socială, estetică și culturală, rămâne o figură irepetabilă în galeria doamnelor puternice. La început principesă (britanică, dar aclimatizată), apoi conducătoare alături de soțul ei, regele Ferdinand I, ajunge o parte importantă din destinul țării sale. Politiciană înnăscută, a bifat atât activități diplomatice cât și reale acte de caritate în război, coborând pe front, printre soldați, ca și soră medicală.

A fost aplaudată când ea, englezoaica, promova cu eleganță costumul popular românesc, dar privită cu dezaprobare când își conducea automobilul, fiind una dintre puținele femei ale vremii care făcea pe cont propriu călătorii în afara țării. Independența ei se vedea și în obiceiul de a mai fuma câte o țigară sau de a participa la advertoriale (regina care a apărut în reclame la produse cosmetice).

Avea ușile deschise la suveranii Europei și a rămas memorabilă călătoria diplomatică în America de Nord, uimindu-i pe toți și arătându-le ce înseamnă demnitatea. Așa cum le-a spus americanilor curioși, „Sunt o regină și unde voi merge, voi merge ca o regină”. Mărturiile rămase despre ea o arată ca o prezență vie, reală, umană și nobilă în același timp.

În luptă

Ana Ipătescu– femeia potrivită la locul potrivit
(1805-1875)

Imaginați-vă o scenă istorică: București, iunie 1848, în momentul culminant al Revoluției Pașoptiste. Eroilor pozitivi-revoluționari, li se cam isprăviseră curajul și resursele, boierii având șanse mari să recapete puterea. Pe acest fundal, “disperarea ajunsese de acum la un grad înalt, când o eroină parcă se năpusti din nori, venind pe Podul Mogoșoaiei cu două pistoale în mână. Ea striga din toate puterile: “Moarte trădătorilor! Tineri, curaj, salvați libertatea!” (așa descria ziarul austriac Allgemeine Osterreichische Zeitung imaginea înflăcărată a uneia dintre cele mai memorabile mișcări de reformă în România). Femeia pe care o descriau, deținătoarea unei biografii presărată cu zvonuri de provincie, Ana Ipătescu, a rămas cunoscută pentru acest gest care a înclinat balanța în favoarea revoluționarilor. Femei mondene bârfite și mediatizate există din plin și astăzi, dar cu șanse mult mai mici de a-și transforma potențialul în sursă de inspirație pentru cauze sociale.

Ecaterina TeodoroiuEcaterina Teodoroiu– Jeanne D’Arc a României
(1894-1917 )

Prezentă în istoria românilor ca una dintre puținele femei distinse oficial cu renumele de eroină. La doar 22 de ani a participat în calitate de cercetaș, apoi de infirmieră, în Primul Război Mondial, onorând amintirea fratelui său căzut pe front. Decorată cu numeroase distincții de însuși regele Ferdinand, dra sublocotenent Teodoroiu a comandat un pluton de infirmieri, cu care a luat parte la luptele de la Mărășești. Viata ei, fără prea multe romanțări sau înflorituri, s-a sfârșit brusc pe front, dar continuă în manualele de istorie.

elisabeta rizeaElisabeta Rizea– eroina rezistenței anti-comuniste
(1912-2003)

Una din numeroasele femei din Nucșoara (jud.Argeș) care au ajutat rezistența anticomunistă,  îndurând pentru aceasta ani grei de închisoare, torturi și hărțuieli din partea securității. A devenit una dintre cele mai cunoscute din acel grup datorită atenției presei de după anii ’90, rămânând un exemplu de tenacitate și curaj. A îndurat opresiunea regimului comunist alături de soțul ei. Pentru Elisabeta Rizea și toate femeile curajoase, respect.

Educație, știință și cercetare

Sarmiza Bilcescu– dra avocat
(1867-1935)

Pe vremea celor trei K (Kinder, Küche, Kirche– trad. ger.:copii, bucătărie, biserică), la cei 23 de ani ai săi a fost prima femeie înscrisă la Facultatea de Drept din Paris, urmând să devină prima femeie avocat din Europa și prima femeie din lume care a obţinut titlul de Doctor în Drept, la Universitatea din Sorbona (cu teza “Condiția juridică a mamei”).

Maria Teohari– dna astronom
(1885 – 1975)

Prima femeie astronom din România, a studiat, printre altele, cometa Halley și petele solare, fiind din cauza aceasta la un pas de orbire.

Elisa Leonida Zamfirescudra inginer
(1887 – 1973)

Refuzată categoric la înscrierea în universitățile românești, a fost cu reticență acceptată drept prima femeie studentă a Academiei Regale Tehnice din Berlin. Încheie anii de studii cu respectul câștigat al colegilor de sex masculin, urmând să devină prima femeie inginer din Europa și ulterior inventatoare.

ana aslanAna Aslan– femeia care a învins bătrânețea
(1897 – 1988)

La 16 ani visa să devină medic și pilota un mic avion. A devenit cunoscută pentru prepararea vitaminei H3 și inventarea Gerovital, produs geriatric brevetat în peste 30 de ţări și folosit de numeroase personalități.

 

sofia ionescuSofia Ionescudna neurochirug
(1920-2008)

Preferata mea din această listă, dna Sofia Ionescu. Nu i s-a dedicat până acum niciun film, dar îmi imaginez unul spectaculos, mai ales scena cu care debutează cariera celor peste 20.000 de operații pe creier. În 1944, într-o Românie zguduită de război, o tânăra femeie efectuează prima ei operație pe creier unui băiat rănit, în timpul bombardamentelor din București. Încă o scenă ar înfățișa-o în 1970 pe dna doctor, femeia puternică în care șeicul din Abu Dhabi își punea speranța de a-i salva soția preferată. Noroc că era femeie, deoarece bărbaților le era interzis accesul în interiorul haremului!

Ea a fost femeia care a reprezentat cu mândrie domeniul în care a făcut performanță. Pentru cei 47 de ani de muncă în “Echipa de aur” alături de cei mai renumiți neurochirurgi ai țării, locul său e în galeria femeilor remarcabile.

Sportive, călătoare și temerare

Elena Ghika (Dora d’Istria)- femeie la înălțime
(1828 – 1888)

Prima care a urcat pe Mont Blanc și a înfipt acolo un tricolor brodat de mâinile ei. Nonconformistă și independentă, era mai cunoscută drept scriitoare de origine nobilă, care la 10 ani cunoștea 10 limbi străine.

Smaranda Gheorghiuprima româncă la Polul Nord
(1857 – 1944)

Călătoare pasionată, scriitoare (întâmplător, de la ea provine cântecul “Vine, vine primăvara/ Se așterne-n toată țara”) și militantă în mișcarea feministă a epocii.

Smaranda BrăescuRegina înălțimilor
(1897-1948)

Prima româncă pilot (pilota avioane sanitare ale Escadrilei Albe în al Doilea Război Mondial), prima femeie parașutist care dobora recordurile (în SUA, a sărit cu parașuta de la 7322 m). Ulterior urmărită de autoritățile regimului sovietic pentru demascarea unor alegeri ilegale, viața ei rămânând într-un con de umbră.

Uca Maria Marinescu– mereu în mișcare
(n.1940)

Profesoară, exploratoare și sportivă de performanță, prima româncă ce a ajuns în Antarctica, prima sexagenară din lume care a atins pe schiuri, într–un singur an calendaristic (2001), cei doi poli ai Pământului. La 72 de ani, pensionară, încă visa la expedițiile viitoare.

nadia comaneciNadia ComăneciZeița de la Montreal
(n.1961)

Prima gimnastă din lume care a primit nota zece absolut într-un concurs olimpic de gimnastică, deținătoare a cinci medalii olimpice de aur. Considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile, este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Artiste

anna de noillesAnna de Noaillesrafinata prințesă Brâncoveanu
(1876-1933)

Dacă reality show-ul s-ar fi inventat cu vreun secol în urmă, ar fi fost despre contesa Anna de Noailles, the IT woman, fashion icon al Europei în Belle Epoque. Preocupată de arte și poezie, era genul de aristocrată al cărei salon găzduia admiratori înfocați din elitele vremii (Proust, Cocteau, Rodin, Paul Valery, Gide). Prima femeie comandor al Legiunii de Onoare, membră a Academiei Române, Franceze și Belgiene.

maria tanaseMaria TănaseRegina cântecului românesc
(1913-1963)

Viața ei se poate compara cu a oricărei dive internaționale: succes, faimă, pasiune, cuceriri, antipatii, strălucire, dramă. Provenind dintr-o familie de origini modeste, interpretă de muzică populară, Maria Tănase a debutat în București și a devenit cunoscută în lume prin pasiunea dedicată muzicii folclorice românești. Culegătoare de folclor autentic, cântăreața a fost elogiată de istoricul Nicolae Iorga drept Pasărea măiastră, iubită de C-tin Brâncuși, adorată de publicul american și interzisă de guvernul legionar din propria țară. A înregistrat numeroase discuri, a jucat roluri de teatru și film și a avut un repertoriu vast ce rămâne și azi un reper al muzicii populare. Întrebați-o pe solista de la Pink Martini dacă e ușor să cânți unul din cântecele sale…

Lola Bobescu– Diva cu vioara
(1919 -2003)

Maestrul Yehudi Menuhin o denumea “cea mai mare violonistă a secolului XX”. Solistă-concertistă timp de peste 60 de ani, Lola Bobescu este una dintre violoniştii români cu cea mai solidă carieră artistică. Profesoară de vioară la Conservatorul din Liège (1962-1974) şi la Conservatorul regal din Bruxelles. A colaborat cu marile ansambluri orchestrale ale lumii, a concertat în recitaluri de muzică de cameră, apărând cu regularitate în concertele Filarmonicii şi Radio din țară.

Alina CojocaruAlina Cojocaru– grațioasa balerină
(n.1981)

Aclamată în prezent drept una dintre cele mai mari balerine ale lumii, a studiat și a dansat în Rusia și Marea Britanie, este prima balerină a companiei English National Ballet, cu reprezentații naționale și internaționale frecvente. Deținătoare a numeroase titluri și distincții de cea mai bună dansatoare, precum și Ordinul național românesc “Pentru Merit” în gradul de cavaler.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.