Rătăcire în lumea dansului

0

Suntem oameni şi suntem fiinţe frumoase, care se exprimă. Mereu. Avem numeroase feluri de a arata ce simţim: rostim cuvinte, uneori nu le rostim şi lăsăm corpul, expresiile şi microexpresiile faciale transmită…. uneori corpul spune ceea ce cuvintele nu vor. Scriem, cântăm, dăm din mâini, putem comunica şi cu persoanele private de auz sau glas. Sunt atâtea feluri! În vremurile noastre comunicarea explodează şi unul dintre cele mai frumoase şi armonioase moduri de a comunica este în floare: DANSUL. Este o floare portocalie cu irizaţii roşii, calde, pasionale, tandre, o floare care vibrează de atâta energie şi intensitate.

O pasiune, o evadare, un simplu hobby, nevoie de mişcare, muzică, nevoia de socializare, etc… asta înseamnă dansul pentru oameni. Şi suntem toţi atraşi în această tornadă din care greu mai poţi ieşi… dar… mai vrei ieşi?

Dansul este o formă extrem de personală de exprimare. Văd atâţia dansatori care se transformă în momentul în care danseazăîşi transpun cu atâta intensitate trăirile, emoţiile! Corpul începe se mişte diferit faţă de modul în care o face în rutină cotidiană, un zâmbet profund şi plin de însemnătate încălzeşte figura unui pătimaş care primeşte libertatea de se dezlănţui pe ritmurile care îi fac fiecare celulă a corpului vibreze! Şi simţi trăieşti! Simţi mici momente de fericire pură ca un nectar demn de pocalele zeilor antici, mici momente care fac diferenţa, pe care ţi le vei aminti până la adânci bătrâneţi.

Dansul există din cele mai vechi timpuri, în cele mai brute şi neşlefuite forme, formă necesară de comunicare, uneori şi formă de intimidare a inamicilor – şi e absolut fascinant chiar şi aşa. Apoi, încet încet, a început prindă contururi mai dulci, mai rafinate, când societatea a înţeles dansul e o formă aparte de a comunica. Şi chiar dacă în alta societate a dus la sensibilizarea şi cizelarea formelor de dans, uneori rigidizandu-l chiar, pe străzi dansul rămâne crud şi autentic şi vital. Tangoul argentinian s-a născut pe stradă, în cele mai mizere condiţii, şi a ajuns unul dintre cele mai rafinate, inteligente şi complexe stiluri de dans. Salsa cubana nu poate fi în nici un salon atât de autentică şi crudă cum este pe străzile Cubei, chiar şi în prezent. Bachata dominicană, semba, samba, sunt şi ele doar exemple ale unor dansuri populare care au dus numele micului lor loc de origine în lumea întreagă. Numai dacă ne gândim cât de îndrăgit şi apreciat este dansul popular românesc pe unde ajunge îşi arate frumuseţea. Sunt dansuri care au pus pe harta locurile lor de origine. Şi fiecare în parte este minunat, unic şi special.

Dansul respectă tradiţia, originile sale şi drumul lung şi încărcat pe care l-a avut până azi. Cu toate astea, el nu stă în loc. Evoluează, fuge în pas cu timpul, îşi schimbă straiele şi îi place fie modern, uneori spre supărarea celor care ar vrea îl ţină în loc, de dragul valorilor tradiţionale. Dar el chiar dacă se schimbă, e în acelaşi timp tot el, cel care a fost mereu. El lasă şi încurajează fiecare dansator îl îmbrăţişeze în felul propriu şi personal, fie el însuşi şi îşi imprime stilul şi personalitatea. Cu toate astea, timpul ia dansul de mâna, aşa cum ia tot ceea ce ne înconjoară. Dar cumva, paradoxal, dansul nu îmbătrâneşte, ci întinereşte în fiecare zi. Noi stiluri de dans apar zilnic… modificări, adaptări, îmbinări de stiluri, totul la o viteză mai mare, cu atenţie mai mare asupra tehnicii şi muzicalităţii. Hip hop, balet, contemp, kizomba, disco-fox, lindy hop, rumbă, flamenco, afro house, salsa, foxtrot, jive, cha cha, vals, tango, bolero, disco, east coast swing, krump, lambada, pachanga, merengue, mambo, step…. sunt doar câteva dintre miile de stiluri de dans. Sunt renumite în lume şi sunt încărcate de istorie (unele mai multă decât altele), însemnătate, simboluri, mişcări pline de sens, dar indiferent de diferenţele dintre ele, au ceva în comun şi asta e indiscutabil: toate aduc bucurie, nu doar celor care le practică, dar şi celor care îi privesc. Poate nu ştiţi, dar acolo, în lume, uneori chiar lângă voi, oamenii dansează în cadrul unor evenimente imense, unde participa sute, mii de oameni. Îşi urmează pasiunea şi călătoresc pentru a întâlni instructori, alţi dansatori amatori sau profesionişti, pasionaţi, plini de energie pozitivă, toţi zâmbitori şi fericiţi pot ducă la un nivel mai înalt propria artă.

Îmi amintesc de una dintre profesoarele mele de dans care ne explica în cadrul unui workshop de stilizare a mişcărilor, bărbaţii sunt creați din linii drepte, ei sunt stâlpul şi dau direcţia, pe când femeile sunt create din linii curbe, blânde, care îndulcesc şi oarecum subliniază trăsăturile aspre ale bărbaţilor, totul într-o îmbinare caldă, armonioasă şi plină de însemnătate. Cred este una dintre cele mai frumoase expresii în cuvinte ale dansului. Doresc fiecărui om cunoască senzaţia pe care o oferă un dans intens şi o melodie care atingă sufletul. După cum am subliniat, dansul este pentru toţi şi pentru fiecare în parte.

Va îndemn ieşiţi din zona de comfort, din gândul poate nu este pentru voi, nu ştiţi dansaţidacă va place muzică şi va doriţi dansaţi, faceţi-o! Nimeni nu s-a născut învăţat. Mergeţi la cursuri de dans, permiteţiva un moment de respiro, de evadare din stressul şi rutină cotidiană, într-o lume în care puteţi fi ceea ce vreţi fiţi. Şi, ştii ceva? Dansul e un loc unde poţi fi TUadevăratul TU! Fără măşti, fără ziduri de protecţie. Eşti în siguranţă.

Dansul e ca ciocolatăînţelege şi nu te judecă. Aşadar, DANSEAZĂ!

Text : Anca Gabrian – Miss Allegra

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.