PS: It’s complicated: Tratament revoluționar al problemelor în 2017

0

Evenimentele ultimei luni m-au pus serios pe gânduri și au răscolit în mine sentimente pe care nici nu știam că le am. Prin clasa a V-a ajunsesem la un apogeu: adunasem în curtea părinților 9 câini. Doar ei știu cât de greu le-a fost să accepte atâtea animăluțe când situația financiară a familiei nu era prea grozavă.

Atunci, la fiecare nou cățel adus acasă nu simțeam furie sau supărare pe cei care au recurs la acel gest, ci simțeam bucuria de a salva un suflet abandonat. Toate sentimente negative care nu m-au încercat pe-atunci mi-au apărut ca din senin în zilele în care marșul pentru viață a luat loc. Iar dacă din schimbarea registrului atât de brusc pare că vorbesc de lucruri total diferite, în esență ele se țin strâns în brațe.

În viața reală și virtuală s-a pornit o luptă pe moarte și pe viață între cei care s-au plasat în cele două tabere categorice: pro-avort și contra-avort. Am urmărit săgețile ascuțite care au zburat între cele două părți și nu am putut să nu-mi ridic un semn mare de întrebare: where is the love?, vorba celor de la Black Eyes Peak. Am simțit că lupta asta s-a dat doar de dragul luptei, de dragul adoptării unei legi negândite doar pentru tratarea unui efect: avortul. Dar nucleul de la care pornesc avorturile pleacă de la educație. Acea educație pe care ne este rușine s-o propagăm în familie, în școală, în grupuri restrânse în care discuțiile pot atinge și subiectul tabu, sexul. Și-n timpul în care mintea mea încerca să proceseze atâta informație, mi-am adus aminte că ne-am născut în era pudibonderiei.

Aminteam la începutul articolului de animale lăsate pe stradă și de la o vârstă am înțeles că și aici tot de lipsa educație ne lovim. Dacă ne-am deștepta puțin, atunci am mai pune și noi o întrebare, am mai citi un studiu, am mai deschide ochii și ne-am strofoca să gândim pentru sine. Exercițiul meu de imaginație nu implică pusul cătușelor pe drepturile femeilor, pe uciderea unor sufletele care nu apucă să vadă lumina zilei, ci implică o descătușare a minții. În lumea imaginată de mine, fiecare bărbat și fiecare femeie își gândește pașii de mâine, își sterilizează animalele dacă consideră că nu dorește perpetuarea speciei și alege metodele contraceptive ca să nu existe riscul unei sarcini nedorite, unei traume sau a unui avort.

În lumea asta minunată care există în capul meu nu doar ceilalți sunt responsabili că n-am primit noi educația necesară, deoarece legea firii ne trece de la niște dependenți de cei din jur, la niște independenți cu acte în regulă. Aruncatul vinei în cârca părinților, a profesorilor sau a internetului nu face decât să ne permită nouă un somn neîntrerupt de mustrări de conștiință. Dar așa cum devenim apți să ne plătim întreținerea, să pierdem câte nopți vrem, așa devenim apți și pentru a ne asuma o autoeducare.

Nu mi-am propus să militez pentru nicio tabără și nici n-o s-o fac deoarece nu acolo văd eu soluționarea. Problema majoră de care ne tot izbim este că încercăm să tratăm efectele, durerea și consecințele de după. Înainte de toate, însă, există și acel punct zero de la care pleacă totul și peste care sărim fără să stăm să-l rumegăm cu mintea și cu sufletul. Vă îndemn să nu mai luați păreri gata formulate de la alții. Citiți, interesați-vă, căutați-vă propriile răspunsuri și apoi gândiți puțin pentru voi. Promit că nu doare și cu timpul devine un exercițiu chiar plăcut. Dar vorba lui Gheorghe Gheorghiu, varianta 2017 „Unde educație nu e, nimic nu e…”

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.