Personalități marcante din Timișoara

0

Că românul se descurcă în orice, știe toată lumea. Dar că unii au reușit să exceleze în diferite domenii, știu prea puțini. Suntem asaltați la televizor de personaje ale căror moralitate tinde spre nulitate, dar să mai reținem și niște nume care au pus România pe harta istoriei mondiale. Timișoara e un izvor de personalități cu care ar trebui să ne mândrim!

Numărul personalităților cu origini bănățene este foarte mare, dar am selectat câteva nume sonore, oameni al căror nume stă pe buzele multor străini care îi admiră și le apreciază eforturile.

Johny Weissmuller1. Johnny Weissmüller a fost cunoscut pentru rolul din filmul original „Tarzan”. S-a născut în zona Freidorf și s-a mutat ulterior cu părinții în Statele Unite, fiind descris de medici drept un copil „bolnăvicios”. Din această cauză, s-a apucat de înot, și a devenit campion mondial și național la acest sport. Tot prin intermediul înotului a fost remarcat de un regizor, care i-a admirat naturalețea și i-a oferit rolul principal în filmul Tarzan, care a depășit orice așteptări în materie de încasări. Strigătul său din film a devenit atât de celebru, încât actorul a cerut să îi fie auzit și la propria înmormântare.

Francesco Illy

2. Francesco Illy, cunoscut ca și regele cafelei, a inventat primul expresor cu aburi, nelipsit în zilele noastre. Contabil financiar de profesie, a studiat economia la Timișoara, și a fost recrutat ulterior pentru a lupta în Primul Război Mondial. După război, s-a stabilit în Trieste, Italia, și s-a căsătorit cu o localnică. Astăzi, numele Illy reprezintă un brand internațional asociat cu cafeaua de calitate… o cafea cu origini timișorene!

 

traian vuia

3. Traian Vuia a fost celebrul inventator al primului aparat de zbor. După îndelungi eforturi și refuzuri, inventatorul născut în Surducu Mic, a reușit să ridice de la sol primul aparat de zbor cu o greutate mai mare decât a aerului. Este considerat pionierul aviației mondiale, iar în cinstea sa, aeroportul din Timișoara îi poartă numele.

 

 

 

Stefan Kovacs4. Ștefan Kovacs sau Piști Kovacs a rămas în istoria fotbalului internațional prin rezultatele sale ca antrenor. După ce a câștigat 3 cupe cu echipa Steaua, a ajuns antrenor în Olanda, la Ajax Amsterdam, unde nu i se dădeau prea mari șanse de reușită. Cu toate acestea, a câștigat 2 cupe ale Campionilor cu această echipă. Ulterior, ca antrenor al naționalei Franței, a pus bazele fotbalului francez pe care îl cunoaștem astăzi.

 

Ioan Holender

5. Ioan Holender, în vârstă de 79 de ani, a fost directorul Operei din Viena până în anul 2010 și a condus în manieră proprie această instituție timp de 18 ani. Născut la Timișoara într-o familie de evrei, a studiat ingineria mecanică, dar s-a îndrăgostit ulterior de muzică. Acesta a cântat alături de Pavarotti la Opera din Timișoara, făcând orașul de pe Bega un nume important pentru lumea muzicii clasice.

 

 

Herta Muller

6. Herta Müller este scriitoarea germană originară din România și premiată cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009. Aceasta s-a născut în Nițchidorf și a fost deportată după al Doilea Război Mondial datorită naționalității germane, fiind supusă la torturi zilnice și la muncă forțată. Scriitoarea a absolvit Universitatea de Vest din Timișoara în anul 1976, fiind invitată în ultimii ani la diferite evenimente dedicate literaturii în cadrul acestei universități.

 

 

7. Iosif Ivanovici a fos dirijor, clarinetist și compozitor român, născut pe plaiurile bănățene. S-a remarcat prin piesa sa de excelență, „Valsurile Dunării”, care a fost adeseori atribuită compozitorilor de elită ai muzicii clasice și care a avut un succes fulminant pe marile scene ale lumii. Pe lângă activitatea muzicală, acesta a avut funcția de inspector general al muzicilor militare din România.

loredana sarbu8. Lorena Sârbu este cel mai cunoscut designer român la ora actuală de la Hollywood. Creațiile sale sunt purtate de vedete precum Eva Longoria, Britney Spears și multe alte celebrități care defilează pe covorul roșu. Tânăra a absolvit Colegiul Național Bănățean din Timișoara și s-a mutat în Statele Unite pentru a studia la Academia Internațională de Design și Tehnologie din Chicago.

 

 
Text: Lenghel Andreea

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.