Personajul lunii. Frida Kahlo

0

Pentru că anul acesta sărbătorim 110 ani de la naşterea ei, ne-am gândit că ar fi momentul potrivit să vă povestim câte ceva despre Frida, un pictor foarte drag nouă, care continuă să ne fascineze şi să ne inspire.

Personaj excentric pentru timpurile sale, binecunoscut datorită autoportretelor pline de intensitate, durere şi culori vibrante, Frida Kahlo, este astăzi un nume rezonant în lumea artei. Considerată unul dintre cei mai importanţi artişti ai Mexicului, Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, s-a născut într-o familie cu patru fete, tatăl fiind un neamţ emigrat în America Latină pe când avea doar optsprezece ani, iar mama – o mexicancă de origine amerindiano-spaniolă.

Frida Kahlo

Copilăria Fridei este una dificilă, artista îmbolnăvindu-se de poliomelită la vârsta de şase ani, fapt ce o forţează să stea ţinutuită la pat o perioadă foarte lungă de timp. Consecinţele bolii sunt destul de grave, fetiţa rămânând cu piciorul drept mult mai subţire şi subdezvoltat. Pentru a-şi ascunde handicapul, Frida începe să poarte fuste lungi, obicei pe care şi-l va păstra toată viaţa. Datorită încurajărilor tatălui său, cu care a avut o relaţie foarte frumoasă, fetiţa începe să practice mai multe sporturi care o ajută să se dezvolte şi să-şi formeze caracterul independent şi spiritul liber.

Ulterior, dorind să devină medic, artista urmează cursurile unei faimoase şcoli din Mexic, la care pe vremea aceea sunt înscrise doar 35 de fete. În scurt timp adolescenta devine foarte cunoscută printre colegi datorită curajului şi libertăţii de exprimare. Aici Frida îl întâlneşte pentru prima oară pe Diego Rivera. Faimosul artist lucra atunci la una dintre cele mai importante picturi murale ale sale, The Creation, iar Kahlo obişnuia să-l urmărească în procesul de creaţie susţinând că într-o zi Diego îi va deveni soţ.

În aceeaşi perioadă Frida aderă la o grupare de studenţi ce au convingeri politice şi intelectuale similare cu ale ei. Astfel ajunge să-l cunoască pe Alejandro Gomez Arias, de care se şi îndrăgosteşte. Într-o dupămasă, autobuzul în care se afla artista şi prietenul ei Alejandro este implicat într-un accident, în urmă căruia Frida este rănită foarte grav; o bară metalică străbătându-i coloana şi zona pelviană. Având corpul aproape distrus, Kahlo trece printr-o suferinţă puternică atât la nivel fizic cât şi psihic. Pentru a două oară ea este nevoită să stea la pat, fiind imobilizată pentru o perioadă de nouă luni.

Acesta este momentul-cheie pentru artistul Frida. Din nevoia de a-şi distrage atenţia de la durere şi din neputinţa de a-şi continua stilul de viaţă cu care era obişnuită, Kahlo se apucă de pictat. Aşa apare primul ei autoportret: Self Portrait in a Velvet Dress. Pictura are un scop foarte clar. Întrucât relaţia ei cu Alejandro începuse să se şubrezească, tânărul considerând că Frida este mult prea rebelă şi libertină, fata îşi propune să-i recâştige iubirea pictându-i. Dar, deşi planul ei funcţionează, cei doi se despart la scurt timp întrucât părinţii lui Alejandro, nefiind de acord cu relaţia celor doi, îl obligă pe băiat să plece în Europa. Artista suferă cumplit după iubirea pierdută, sperând că într-o bună zi cadoul ei (autoportretul), cu puterile lui magice, îl va aduce pe Alejandro înapoi.

Frida Kahlo

(Self Portrait in a Velvet Dress, Frida Kahlo, 1926)

Încurajată de părinţii ei, Frida continuă să facă autoportrete, declarând: “mă pictez pe mine însămi pentru că sunt foarte des singură şi pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine”.

La cinci ani de la prima lor întâlnire, artista reia legătura cu Diego Rivera. Frida îl roagă să-i evalueze lucrările, iar el o încurajează să continue să picteze. În urma reapropierii, între cei doi se înfiripă o relaţie şi, deşi mama artistei este total împotrivă, ei se căsătoresc la scurt timp.

În primii ani de căsnicie, Frida îl urmează pe soţul ei în San Francisco, New York şi apoi Detroit, unde Diego are diferite proiecte. Artista continuă să picteze şi să-şi contureze stilul, introducând treptat elemente din realism şi suprarealism. În urma unei pierderi de sarcină, Kahlo creează mult cunoscuta pictură Henry Ford Hospital. Aici artista reflectă toată suferinţa cauzată de evenimentul nefericit prin care a trecut, pictându-se pe un pat de spital, cu şase obiecte care plutesc în jurul ei. Fiecare obiect este prins de corp prin vene separate, simbolizând fetusul pierdut, abdomenul care îl găzduia, uterul sub formă de floare şi operaţia de durată prin care tocmai a trecut reprezentată printr-un melc.

Frida Kahlo şi Diego Rivera au un mariaj atipic. De ani de zile cei doi trăiesc în case separate, având fiecare propriul studio de creaţie. Diego, aventurier din fire, se apropie de sora mai mică a artistei, Cristina. La aflarea acestui lucru, Frida suferă un şoc emoţional şi decide să se tundă scurt, renunţând la părul ei lung şi bogat, pe care Diego îl adora.

Frida Kahlo

În urma acestei experienţe extrem de dureroase, apare o nouă pictură: Memory, the Heart. Aici Frida apare cu o faţă inexpresivă, dar plină de lacrimi, cu părul tăiat scurt şi purtând haine în stil european (cum obişnuia atunci când ea şi Diego se despărţeau). Undeva jos, se vede o inimă imensă care pompează sânge, sugerând durerea puternică pe care i-a cauzat-o aventura celor doi.

De-a lungul anilor, din cauza evenimentelor nefericite, Kahlo şi Rivera se despart de mai multe ori, însă niciodată definitiv. Lucrurile se schimbă puţin, odată cu apariţia lui Leon Trotsky (politician rus) în viaţa celor doi artişti. Trotsky, rivalul lui Stalin, este exilat în Mexic, iar Frida îl găzduieşte în propria casă (La Casa Azul – acum muzeul Frida Kahlo). Artista şi rusul se apropie din ce în ce mai mult, ajungând să fie şi iubiţi la un moment dat.

Fiind tot mai ancorată în lumea artiştilor, Frida se împrieteneşte cu scriitorul Andre Breton, fondatorul suprarealismului. Kahlo afirmă: “nu m-am considerat niciodată un suprarealist, până să aflu acest lucru de la Andre”, susţinând că “eu nu ştiu dacă picturile mele sunt suprarealiste sau nu, dar ştiu că sunt cea mai sinceră exprimare a personalităţii mele; atâta timp cât subiectele mele au fost dintotdeauna senzaţiile, starea mintală în care mă aflu şi puternicile reacţii pe care mi le provoacă întâmplările din viaţa mea, mereu le-am transpus prin intermediul propriei persoane, acesta fiind cel mai sincer mod de a reda realitatea mea interioară şi exterioară”.

În anul următor, Frida îl însoţeşte pe Andre Breton la Paris. Lucrările ei sunt din ce în ce mai vizibile, artista imprietenindu-se cu faimoşii pictori Marc Chagall şi Pablo Picasso.

Frida Kahlo

Este anul în care Kahlo şi Rivera divorţează, eveniment ce a dus la crearea faimoasei picturi: The Two Fridas. În pictură apare Frida în ipostaza de soţie a lui Rivera, purtând un costum tradiţional mexican (Tehuana) şi Frida în varianta de femeie independentă, îmbrăcată în haine moderne. Artista a susţinut iniţial că tabloul reprezintă legătura dintre ea şi o prietenă imaginară din copilărie, recunoscând ulterior că a redat de fapt puternica durere şi singurătatea cauzată de separarea de Diego.

După numai un an, Frida Kahlo şi Diego Rivera se recăsătoresc. Noul mariaj continuă în acelaşi stil, cei doi trăind separat şi având relaţii extraconjugale. Este perioada în care Frida devine foarte vizibilă în lumea artei, lucrările ei fiind tot mai des expuse în atenţia publicului larg.

Starea de sănătate a artistei se înrăutăţeşte, Kahlo fiind nevoită să se opereze la coloană. Dar asta nu o ţine departe de pictură. Atunci apare binecunoscuta lucrare The Broken Column. După cum ne obişnuise, şi această pictură ne arată durerea şi suferinţa cumplită prin care trece Frida de la groaznicul accident cu autobuzul. Tot corpul ei este străpuns de cuie metalice, sugerând chinul continuu şi agonia. Pentru a reda fragilitatea sănăţii ei, artista introduce în locul vertebrelor o coloană ce stă să se prăbuşească din clipă în clipă. În ciuda posturii în care se află, cu carnea sfâşiată şi blocată într-un corset, Frida apare ca o femeie puternică şi frumoasă, arătându-ne triumful ei spiritual asupra provocărilor la care a supus-o viaţa.

Din nefericire, Kahlo se simte din ce în ce mai rău, dar continuă să lucreze. La festivitatea de deschidere a uneia din expoziţiile sale, aflându-se în incapacitatea de a se mişca, Frida este adusă cu ambulanţa, întâmpinând invitaţii într-un pat de spital.

Din cauza unei cangrene, artistei i se amputează o parte din piciorul drept. Suferinţa-i este de nesuportat, fapt ce duce la instalarea unei puternice depresii. În 1954, la câteva zile după ce împlineşte 47 de ani, Frida Kahlo se stinge din viaţă. Cauza oficială a morţii este insuficienţă pulmonară, însă s-a speculat că adevăratul motiv ar fi suicidul.

Frida Kahlo

Faima Fridei a crescut enorm după moarte ei. Câţiva ani mai târziu, iubita ei casă din Mexic, La Casa Azul, este transformată în muzeul Frida Kahlo. În anii ‘70, odată cu mişcarea feministă, lucrările ei sunt readuse în atenţia publicului, artista fiind considerată reprezentanta creativităţii feminine.

De-a lungul vieţii, Frida a pictat în jur de 145 de lucrări, dintre care 55 autoportrete. Şi deşi, cât a trăit, a reuşit să vândă doar câteva dintre ele, astăzi artista este un simbol, o comoară a culturii mexicane, iar picturile ei, evaluate la milioane de dolari, sunt râvnite de tot mai mulţi colecţionari de artă.

About Author

Aliona Tcaci

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.