P.S. It’s complicated: Știi ce oferi când oferi libertate?

0

De luna aceasta P.S. It’s complicated nu va mai apărea strict sub egida relațiilor, transformându-se într-un colț al ideilor, întrebărilor și sugestiilor la fel de complicate, însă cu tematici mai extinse ca și până acum. Această libertate care mi-a fost acordată m-a făcut să mă gândesc mai mult la libertățile pe care le avem, la unele care ne sunt îngrădite și, mai ales, la cele care ne sunt călcate în picioare ca un muc de țigară sub talpa papucului.

În biografia scrisă de Evelyn Beatrice Hall despre Voltaire, aceasta a făcut o referire la ideologia filosofului: „Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apăra până la moarte dreptul tău de a o spune.” La peste 200 de ani de când celebrele cuvinte au fost lansate în lume, încă nu ne putem mândri că le urmăm întocmai. Și nu pentru că nu putem, ci pentru că nu vrem. Sau, mai dureros de atât, nu vrem să vrem. Ne este extrem de dificil să ascultăm, să analizăm, să gândim și să ne punem în pielea celuilalt. Ne este teribil de groază să luăm un alt loc în sală decât cel pe care l-am încălzit deja și să experimentăm o altă perspectivă a aceleiași piese ce se joacă pe scenă.

Să nu credeți că vă spun asta pentru că eu am devenit o plimbăreață în aceeași sală, dar am experimentat de câteva ori aceste schimbări de perspectivă. Și a vedea o problemă doar dintr-un alt unghi nu este suficient dacă perspectiva nu se schimbă. Deoarece ești un om cu suficientă maturitate, am încredere să înțelegi ceea ce am scris mai devreme și tocmai pentru că ești suficient de deschis la a schimba perspectiva, vei înțelege legătura dintre ea și libertate. Nu putem îngrădi un ALT om să nu facă, să nu spună, să nu participe, să nu aibă drepturi sau să nu trăiască doar pentru că noi nu înțelegem. Ceea ce ar trebui să limităm este felul în care ne desfășurăm libertățile, ținând cont și de libertățile celorlalți. Iar pentru că exemplele au caracter lămuritor, permite-mi să exemplific.

Ai libertatea să spui ceea ce gândești atâta timp cât nu distrugi prin cuvinte ceea ce alții au construit. Altfel asta se numește răutate. Ai libertatea de-a folosi o idee atâta timp cât este a ta sau ai dobândit dreptul de-a o folosi. Altfel acest demers se numește furt. Există anumite limite de bun simț pe care le putem respecta, dar când asta nu se întâmplă, nu facem decât să ne clasăm pe o treaptă mult inferioară decât cea pe care credem că suntem sau ne dorim să fim.

Mi-ar plăcea să trăim într-o lume idealistă, la fel cum și-a dorit Platon, dar până și optimismul meu are limitele lui. Înainte de-a acuza, uită-te în oglindă și întreabă-te dacă ești construit fără fisuri sau mai există lucruri de îmbunătățit la tine înainte de-a arăta cu degetul spre alții? Până să lipești etichete pe frunțile altora, gândește-te la cele care ți se vor lipi automat și ție în acest demers. Evită să presupui până nu ai toate răspunsurile la întrebări pe care ar trebui să le clarifici de la bun început. Încetează să urăști fără să știi ce se află în spatele acelui gest, acelui om, acelui comportament. Și acordă libertate pentru a ți se oferi și ție. Doar pentru că faci parte dintr-o majoritate și te simți în siguranță acum, nu înseamnă că mâine te vei scălda în aceleași ape limpezi. Iar uneori va fi prea târziu să ai regrete, răul pe care l-ai făcut deja este gata făcut. Ca și oameni avem sentimente, iar tot ceea ce ne dorim este să fim fericiți. Așa că oferă libertate și vei descoperi că de fapt oferi fericire.

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.