P.S. It’s complicated: Eleganța noastră cea de toate zilele

0

Dramaturgul Sacha Guitry a lăsat în urma lui opere teatrale care au făcut înconjurul lumii, iar printre acestea unele cuvinte de duh s-au ridicat deasupra celorlalte. Mi-a plăcut de la prima citire o frază scurtă, dar cuprinzătoare: „Dacă luxul este legat de bani, eleganța este legată de educație.”

Luxul, o lume atât de prezentă în media, în destinațiile exotice sau în poveștile oamenilor care au parte de ea, ne pare tare departe de lumea noastră. Și așa cum spune și citatul mai sus menționat, este o chestiune în strânsă legătură cu banii. Dar eleganța? Ei bine, dacă e să mă întrebi pe mine, eleganța este virtutea pe care o putem dobândi oricare dintre noi în cazul în care ne propunem acest lucru. Mie mi-ar plăcea nu doar s-o învăț, ci s-o transform într-o a doua natură a mea. Pe lângă bun-gust și rafinament, évidemment. Și deși pare o calitate ce se leagă din nou de bani, aș ține să despic această prejudecată în firicele exemplificatoare.

Un prim pas care ne schimbă percepția despre cum privim oamenii, situațiile sau chiar pe noi înșine se leagă de lucrurile pe care le absorbim. Spune-mi așadar ce citești, ce asculți sau la ce te uiți și-ți voi spune câtă eleganță poate cuprinde lumea ta. Lecțiile de rafinament pe care mi le iau se ascund în primul rând printre cărțile care-mi ocupă noptiera: Dominique Loreau, Schmitt, Flaubert sau Ileana Vulpescu. Apoi mă duc cu gândul spre Lady Di, Audrey Hepburn, Oana Pellea, Marion Cotillard sau Meg Ryan. Inevitabil, mintea planează deasupra artei și nume precum Gaudí, Brâncuși, Dalí sau Peggy Guggenheim încolțesc hotărât. Și desigur că nu am cum să trec pe lângă lumea sunetelor fără să nu-mi aduc aminte de Einaudi, Bach, Alexandra Ușurelu, Sinatra, Birdy sau Sidney Bechet.

O altă prejudecată pe care am auzit-o despre calități sau defecte deopotrivă este că cele cu care ne naștem ne vor urmări toată viața. Zău așa? De curând am citit că orice nou obicei pe care vrem să-l adoptăm are nevoie de un lucru banal: repetiția. Vrei să te reapuci de sport? Exersează zilnic, timp de 21 de zile consecutive și te alegi cu un obicei nou-nouț. Iar dacă îți dorești cu suficientă ardoare să incluzi acea nouă abilitate în rutina ta zilnică, vei continua și după cele 3 săptămâni. În momentul nașterii, creierul este ca un burete complet uscat. Pe măsură ce creștem, obiceiul de a mânca, umbla, vorbi cad pe burete picătură cu picătură. Ajungând copii, adolescenți sau oameni în toată firea picurăm în continuare stropi de perseverență sau de lene, de optimism sau de negativism. Și-atunci oare eleganța nu poate fi și ea parte a vieții noastre?

Nu ne putem alege locul în care ne naștem sau familia în care creștem dar oamenii, citirile sau discuțiile din jurul nostru cad direct în brațele noastre. La fel și obiceiurile pe care alegem să le exersăm zilnic pentru ca mai apoi să devină a doua natură a noastră. Practicarea eleganței nu vine automat și necesită o privire mai atentă, mai profundă asupra lumii din jur. Însă odată dobândită va deveni ca o umbră care își va face apariția la fiecare pas indiferent dacă peste ea va cădea întunericul sau lumina.

About Author

Avatar

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.