OCpL! OCpL!! OCpL!!! De 4 ori OCpL!!!!

0

Anul 2017 înseamnă pentru OCpL împlinirea a 4 anişori de existenţă. Voi încerca să fac o mică retrospectivă a întâlnirilor din ultimul an.

Dar înainte de toate, se cade să spunem câteva cuvinte despre ce înseamnă OCpL.

O Carte pe Lună

OCpL sau O Carte pe Lună este un club dedicat tuturor acelora care adoră cărţile şi cititul. Ideea îi aparţine Giorgiei Harasim, care, iată, de 4 ani reuşeşte să strângă lună de lună câţiva oameni în jurul cărţilor. OCpL este un club deschis oricui îi place să citească. Ne întâlnim o dată pe lună şi dezbatem o temă. Tema poate fi o carte, un autor sau un anumit tip de literatură. Este aleasă din timp, cu o lună înainte şi făcută publică. Timp de o lună cei interesaţi pot citi cartea respectivă sau autorul respectiv. Sigur, în cazul unui autor, lista este deschisă şi se pot citi mai multe cărţi ale autorului pentru a-l înţelege mai bine. Întâlnirea lunară are loc, de obicei, în ultima joi a lunii. Ne întâlnim la ceas de seară pentru a dezbate la un ceai tema lunii. După ce am întors pe toate părţile tema lunii, facem un brainstorming pentru a alege tema de luna viitoare. Fiecare poate veni cu propuneri de cărţi citite care i-au plăcut. Cam acesta este clubul nostru de lectură în câteva cuvinte.

O Carte pe Lună

Cum spuneam mai sus, voi încerca o mică retrospectivă a temelor din ultimul an de OCpL.

O Carte pe Lună #37 noiembrie 2016 – “Crimă şi pedeapsă” – Feodor Dostoïevski

Această întâlnire a fost una specială. Din două puncte de vedere, primul pentru că am celebrat 3 ani de OCpL, iar al doilea pentru că am alcătuit primul tribunal literar. Tribunal literar!? Sună ciudat, dar pentru că tema acestei luni este “Crimă şi pedeapsă”, cei care au luat parte la întâlnire s-au împărţit în două tabere. S-a analizat cazul Raskolnikov. S-au formulat acuzări, apărarea a încercat să convingă juraţii de nevinovăţia lui Raskolnikov. Verdict!? Tortul a avut de suferit. A fost mâncat.

O Carte pe Lună

O Carte pe Lună #38 decembrie 2016 – Cele mai bune cărţi din 2016

În cadrul acestei întâlniri am discutat despre cărţile citite în 2016 şi care au apărut în limba română în 2016. A fost o întâlnire interesantă, fiecare participant venind cu câteva cărţi. În acest mod, am ales diferite tematici şi cărţi pentru întâlnirile viitoare. Cum următoarea avea ca subiect Books We Love, am lansat o provocare. Fiecare a adus la întâlnire o carte favorită. A scris titlul şi autorul cărţii pe un bileţel. Toate bileţelele au ajuns într-o urnă improvizată. Fiecare a extras câte un bileţel. Cartea extrasă va trebui citită până la următoarea întâlnire.

O Carte pe Lună #39 ianuarie 2017 – Books we love

Provocarea lansată luna trecută a fost interesantă. Fiecare din noi a încercat să citească o carte favorită a altei persoane. Am discutat câteva cărţi în cadrul acestei întâlniri. Persoana care a recomandat cartea a trebuit să motiveze alegerea, iar persoana care a trebuit să o citească şi-a exprimat opinia despre cartea citită. Toate cărţile de la această întâlnire au fost recomandările OCpL din luna ianuarie.

O Carte pe Lună

O Carte pe Lună #40 februarie 2017 – Literatură Germană

Luna februarie a anului 2017 a fost dedicată literaturii germane. Una din provocări a fost citirea volumului al doilea din Faust şi prezentarea acestuia. La început au fost mulţi doritori dar până la urmă provocarea s-a dovedit cam grea. Totuşi, fiecare participant la întâlnire a venit cu o carte scrisă de un autor german şi a prezentat-o. Din nou am avut o listă destul de bogată de cărţi recomandate.

O Carte pe Lună

O Carte pe Lună #41 martie 2017 – “Suferinţele tânărului Werther” – Johann Wolfgang von Goethe

Dacă luna trecută am avut literatură germană, luna martie a fost dedicată tot literaturii germane, din care am ales “Suferinţele tânărului Werther”. Opera lui Goethe a stârnit, la fel ca la publicarea ei, mult interes. Am întors pe toate părţile destinul lui Werther încercând să vedem dacă iubirea sa pentru Lotte s-ar fi putut concretiza într-un eventual mariaj.

O Carte pe Lună #42 aprilie 2017 – “De veghe în lanul de secară” – J. D. Salinger

Luna aceasta a fost dedicată unei cărţi mai “uşoare”. Dacă lunile trecute am avut literatură germană şi “Suferinţele lui Werther”, iată că luna aceasta am ales “De veghe în lanul de secară”. Am dezbătut situaţia lui Holden. S-au prezentat păreri pro şi contra, fără să uităm că fiecare dintre noi a fost adolescent şi a avut o oarecare doză de nebunie. La fel ca Holden. Moderator al acestei întâlniri a fost colega noastră Oana Minoiu, care a moderat întâlnirea cu foarte mult suflet, susţinându-l pe Holden. Felicitări Oana!

O Carte pe Lună #43 mai 2017 – Literatură maghiară

Luna mai a fost dedicată literaturii maghiare. Fiecare dintre noi a avut libertatea de a-şi alege o carte scrisă de un autor de naţionalitate maghiară. Din nou ne-am ales cu o listă bogată de recomandări. În cadrul acesti întâlniri am descoperit o serie de autori maghiari născuţi în România. Unii dintre noi au ales un autor de naţionalitate maghiară şi au citit mai multe cărţi ale autorului respectiv. În acest sens am putut înţelege mai bine autorul, i-am putut descoperi mai bine frământările aşternute pe hârtie.

O Carte pe Lună #44 iunie 2017 – “Lumânările ard până la capăt” – Sándor Márai

O Carte pe Lună

Dacă luna trecută am avut ca subiect literatura maghiară, iată că din întreaga literatură am ales o carte mai uşoară, anume, “Lumânările ard până la capăt”. Opera lui Sándor Márai ne-a adunat în jurul lumânărilor din cuibul bufniţelor. Am încercat să descoperim printre rândurile cărţii dacă bătrânul general a fost sau nu a fost trădat de bunul său prieten. Până la urmă prietenia dintre cei doi pare să conteze mai mult decât posibila trădare.

O Carte pe Lună #45 iulie 2017 – “Grădina Raiului”, “Fiesta”, “Sărbătoarea continuă” – Ernest Hemingway

O Carte pe Lună

Luna iulie a fost dedicată lui Ernest Hemingway. Din întreaga operă a autorului au fost alese trei cărţi. “Fiesta”. “Grădina Raiului”. “Sărbătoarea continuă”. Întâlnirea a fost moderată de colegul nostru Mihai, un cititor înrăit şi un mare fan Hemingway. Fiecare dintre noi a avut opţiunea de a citi una din cele trei cărţi sau, de ce nu, pe toate trei. Am discutat fiecare din cele trei cărţi şi am încercat să descoperim ce a ascuns Hemingway printre rândurile cărţilor sale. De asemenea, am discutat şi despre alte volume ale autorului. A fost o întâlnire în care s-a discutat mult şi s-a băut mult… Ceai, cafea sau suc.

O Carte pe Lună #46 august 2017 – “Femeia în faţa oglinzii” – Eric Emmanuel Schimdt

Luna august a fost dedicată cărţii “Femeia în faţa oglinzii” scrisă de Eric Emmanuel Schmidt. O carte extrem de frumoasă. Trei poveşti despre trei femei din trei epoci diferite. Schmidt reuşeşte să le unească destinele într-un mod extrem de interesant. Pentru unii această carte a înseamnat descoperirea acestui autor şi dorinţa de a citi mai multe cărţi ale acestuia. Fiecare dintre noi am vorbit despre personajul preferat din carte, motivând alegerea făcută.

O Carte pe Lună #47 septembrie 2017 – “Fără un sfanţ prin Paris şi Londra” – George Orwell

O Carte pe Lună

“Fără un sfanţ prin Paris şi Londra” a fost tema lunii septembrie. Am descoperit în această carte experienţele lui Orwell care porneşte ca un vagabond pe străzile din Paris şi Londra. Am văzut cum arătau restaurantele şi hotelurile din Paris în perioada interbelică. Ne-am plimbat alături de Orwell pe străzile Parisului şi Londrei, un altfel de Paris şi o Londră mai cenunşie. În cadrul acestei întâlniri am încercat să vedem ce soluţii există pentru a ajuta oamenii străzii.

O Carte pe Lună #48 octombrie 2017 – “Fata cu fragi” – Lisa Strømme

O Carte pe Lună

Luna octombrie a fost dedicată romanului de debut la Lisei Strømme, “Fata cu fragi”. Romanul ne-a întâmpinat cu parfumul fragilor culeşi de Johanne şi ne-a încântat ochii minţii prin culorile tablourilor lui Eduard Munch. Pornind de la un tabloul a lui Eduard Munch, Lisa a conceput o frumoasă operă literară. Un roman excepţional în care prezintă povestea de dragoste imposibilă pentru acea vreme dintre un pictor şi fiica unei familii bogate. Întâlnirea a fost moderată de colega noastră Mirela, o mare devoratoare de cărţi, dar şi de operă sau concerte de muzică clasică.

Iată în câteva rânduri cum s-au desfăşurat întâlnirile din anul literar trecut. Au fost întâlniri frumoase care ne-au adunat în jurul cărţilor. Îi felicităm pe colegii noştrii care au moderat întâlnirile lunare. Le urăm bun venit noilor colegi care ni s-au alăturat şi îi aşteptăm cu mare drag şi la celelalte întâlniri ale noastre.

În loc de încheiere vă dăm un sfat. Citiţi! Citiţi!! Citiţi!!! De 4 ori citiţi!!!!

text: George Blaj

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.