Minimalismul ca stil de viaţă. Să trăim cu mai puţin.

0

Katharina Finke este o jurnalistă germană. Are două geamantane cu îmbrăcăminte. Unul cu haine de vară şi unul cu haine de iarnă. În funcţie de sezon, unul este trimis la părinţi. Nu are locuinţă. Doarme în hoteluri şi lucrează din cafenele. Nu plăteşte chirie, nu are abonament la electricitate. Are chiar şi o rochie de seară şi o pereche de pantofi eleganți. Katarina Finke a ales un stil de viaţă minimalist.

Minimalismul este un trend din ce în ce mai răspândit, mai ales în țările dezvoltate, unde consumerismul a început să obosească populația.

Psihologii vorbesc tot mai des despre sindromul burn out, cu efectele sale: epuizare, stres, dureri de cap, insomnie, resimţite în urma exigenţelor job-ului. Nici în timpul liber nu mai reușim să scăpăm de suprasolicitare. Te plimbi în halele imense ale supermarketurilor şi trebuie să alegi. Există 50 de tipuri de muştar, 30 de sortimente de paste, 30 de tipuri de detergent…. Este vorba despre societatea de consum în care avem totul din abundenţă. Frigiderul este plin. În șifonier nu mai este loc pentru îmbrăcăminte, iar noi continuăm cumpărăturile fără să folosim ceea ce avem deja. Antropologul american Marshall Sahlins scrie într-unul dintre cele mai cunoscute eseuri ale sale, “The Original Affluent Society”, despre societăţiile arhaice de culegători şi de vânători, amintind că erau societăţi ale abundenţei (însă nu ale risipei!). Oare societatea noastră ajunge să fie una a abundenţei şi a risipei?

Viața noastră se desfășoară în viteză. Parcă ne aflăm într-un film de acțiune, totul este derulat pe repede-înainte. Nu mai știm să ne oprim din alergat, să medităm asupra noastră, să ne cunoaștem pe noi înșine. Totul este organizat astfel încât să ne îndemne să consumăm. De la hrană, până la excursii sau chiar la relații, totul este consumat în grabă și aruncat odată ce apare ceva nou. Tocmai de aceea avem nevoie de relaxare, ca lucrurile să se deruleze mai încet. S-a demonstrat că oamenii îşi dăunează singuri, se simt suprasolicitaţi. Suprasolicitarea de la locul de muncă, agitaţia din trafic, spaţiile încărcate cu lucruri inutile.

Minimalismul ca stil de viaţă

Te simţi mai bine când ai mai puţine lucruri

Avem nevoie de spaţiu, de sentimentul de uşurare. Nu trebuie să folosim tot ceea ce marketingul ne oferă. Ne simţim mai liniștiți când în jurul nostru se află mai puține lucruri. De exemplu, îmi plac toaletele pe care găsesc un singur fond de ten, o cremă, un blush şi un rimel. Tendinţa spre minimalism nu exclude machiajele. Nu ți se interzice să foloseşti fond de ten.

Cumpăr un lucru după ce s-a consumat altul.

Fie că eşti femeie sau bărbat, minimalismul din garderobă nu se referă la faptul că trebuie să porţi hainele până se rup, ci se referă la versatilitate şi simplitate. În dulap trebuie să existe baza, adică hainele pe care le poţi purta la job, la un eveniment sau atunci când mergi la un film. Un tricou alb şi unul negru, jeansi, sacou şi cămaşă. Asta înseamnă baza în garderobă. Minimalismul uşurează viaţa. Un om ce adoptă acest tip de mentalitate îşi cumpără haine care pot fi împachetate rapid. Nu trebuie să cumperi tot ce există în lumea asta. Eliminând multe dintre obiectele în exces, mă simt mai bine, psihic, când dulapul este mai aerisit, conținând strict lucrurile necesare…  Joburile de astăzi presupun flexibilitate, în felul acesta, oricând te anunţă şeful că trebuie să mergi în deplasare, bagajul trebuie să fie gata în 15 minute. Te simţi mai bine când ai mai puţine opţiuni şi nu trebuie să faci mereu alegeri. Acesta este efectul psihic pozitiv al minimalismului.

Minimalismul se referă nu la a te priva de anumite lucruri, ci a reduce din ele.

Trebuie să ştii exact de ce ai nevoie în viaţa de zi cu zi. Minimalismul se referă nu la a te priva de anumite lucruri, ci a te limita la cele necesare. Mă simt bine să îmi simplific viaţa, începând cu casa, dulapul şi toaleta mea. Pentru că… aşa cum spunea scriitoarea J. F. Koller:“There are two ways to be rich: One is by acquiring much, and the other is by desiring little”.

Text: Corina Sfia

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.