Meditaţia Vipassana

0

Sunt multe tehnici de meditaţie consacrate; unele dintre ele sunt descrise pe îndelete de către Chandra Mohan Jain, cunoscut şi drept Osho. Acesta este un mare înţelept al Indiei, filosof mistic, guru şi profesor spiritual. În cărţile lui celebre şi accesibile deja publicului din întreaga lume descrie o sumedenie de tehnici de meditaţie afirmând în cele din urmă că el însuşi se confundă cu o stare spirituală în care meditează tot timpul, chiar şi atunci când doarme, mănâncă sau vorbeşte. În cinstea acestui mare înţelept, în India la Pune există un centru de meditaţie foarte atractiv – Osho International Meditation Resort. Acest spaţiu aproape ireal a devenit un refugiu exotic şi primitor pentru căutători spirituali din întreaga lume. Lectura cărţilor lui Osho este necesară pentru a ne face o imagine de ansamblu asupra tehnicilor de meditaţie. De altfel în limba română, Eckhart Tolle a devenit un alt reper clasic, tradus şi interpretat, apreciat pentru aportul adus trăirii şi practicii vieţii spirituale. Tolle vorbeşte despre diverse tehnici de meditaţie dar şi despre Vipassana conchizând că cea mai la îndemână metodă de meditaţie este cea în care subiectul perfect liniştit, îşi abate gândurile de la orice altceva, concentrându-se rând pe rând asupra părţilor corpului şi asupra organelor interne. Acest exerciţiu simplu are menirea de a transmite un val subtil de energie către fiecare parte din organism, cu scopul şi intenţia de a le purifica.

În culisele unei tradiţii

Vipassana înseamnă a vedea lucrurile aşa cum sunt în realitate. După majoritatea autorilor este o artă de a trăi. Este una dintre cele mai vechi tehnici de meditaţie din India, redescoperită acum 25 de secole. Marele Buddha este considerat „redescoperitorul” acestei tehnici însă cel care a studiat-o vreme de 14 ani, urmând tradiţia iniţiată de către Sayagi U Ba Khin, este Satya Narayan Goenka, plecat dintre noi în septembrie anul trecut. Goenka este socotit pionierul meditaţiei Vipassana în India. Multe dintre lucrările sale sunt disponibile şi în limba română iar cursurile sale au devenit atât de populare încât sunt predate şi practicate inclusiv la noi. Cele mai renumite centre de meditaţie Vipassana sunt: Global Vipassana Pagoda în Mumbai şi Prachinburi Vipassana Center în Thailanda. Cu ajutorul meditaţiei Vipassana ajungi să te schimbi, să te înţelegi, să te vindeci, să te cunoşti pe tine însuţi, să te observi, să te explorezi. Este o artă ce cultivă mintea pură, eliberarea de suferinţă, înţelegerea avansată a minţii şi a trupului precum şi o profundă înţelegere ce conduce spre o adevărată fericire şi o viaţă liniştită.

O minune în zilele noastre

Numeroasele rezultate de excepţie pe care Vipassana le-a demonstrat de-a lungul vremii, au făcut lumea părtaşă la câteva reale minuni. Este şi cazul închisorii Tihad din suburbiile New Delhi unde sunt încarceraţi circa 10.000 de deţinuţi iar alţii 9.000 îşi aşteaptă pedeapsa. Fiind o închisoare infernală, suprapopulată, mizeră şi cu un grad mărit de criminalitate, nimeni nu se gândea vreodată că cineva ar putea schimba ceva în bine în acest loc. Dar în mai 1993, un nou inspector general al închisorilor din New Delhi, este vorba despre o femeie, profund interesată de găsirea unor soluţii pentru tratarea deţinuţilor cât mai omeneşte cu putinţă, a aflat prin intermediul unui ofiţer despre meditaţia Vipassana. Kiran Bedi era o femeie deosebită, îndrăgită de toţi şi considerată a fi persoana care rezolvă problemele. Avea un ataşament psihologic foarte dezvoltat faţă de oameni şi astfel a citit împreună cu deţinuţii, a cântat împreună cu ei, a dansat iar în cele din urmă a implementat în sistem – meditaţia Vipassana. Deţinuţii au participat masiv la aceste cursuri care potrivit tradiţiei se întind pe perioada a 10 zile (cursul de bază). Cursurile au avut efecte suprinzătoare asupra deţinuţilor iar la finele lor cei mai mulţi se declarau profund schimbaţi şi hotărâţi să-şi continue viaţa într-un cu totul alt mod. Într-un documentar dedicat acestui subiect, un deţinut afirmă că pe perioada detenţiei – Îşi acordă Timp!! (respectiv practică meditaţia Vipassana).

Vipassana de lângă noi

În România, Vipassana se practică periodic la Moroieni, lângă Sinaia precum şi la Dumbrava de Sus lângă oraşul Brad (judeţul Hunedoara). La Dumbrava de Jos există o comunitate denumită „Copiii Soarelui” unde se practică regulat acest gen de meditaţie. Este vorba despre o comunitate spirituală, din nou blamată şi contestată de către sceptici şi unde un român a creat un cadru optim pentru practicarea acestei tehnici. Se practică un curs de bază de 10 zile, care este gratuit (cu posibilitatea oferirii unor mici donaţii pentru sprijinul comunităţii) şi unde potrivit unui program de meditaţie, cursanţii sunt iniţiaţi în tehnica Vipassana. Timp de 10 zile cursanţii nu vorbesc decât în anumite cazuri, nu se deranjează între ei, nu folosesc telefoane şi alte aparate, nu citesc, nu îşi intoxică organismul cu tutun, alcool şi altele şi NU fac sex. Regulamentul este disponibil şi pe internet, unde se fac şi înscrierile pentru cursurile viitoare. Cursanţii petrec 10 zile într-un regim alimentar vegetarian special, în linişte şi armonie cu natura, cu propriul organism şi cu propria minte. Prima luptă şi cea mai grea în tehnica Vipassana este alungarea tuturor gândurilor din minte pentru obţinerea unei stări de pace şi armonie interioară. Următorii paşi în tehnica Vipassana vă las să-i descoperiţi singuri.

Text: Bogdan Leu 
Sursă foto: PHOTL

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.