La o cafea culturală … în Europa

0

Dragi iubitori ai cafelelor, în numărul trecut ați citit (sperăm) un articol în care colega noastră vă prezenta câteva motive pro și contra pentru care ar trebui sau nu ar trebui să consumați cafea. Aș minți teribil dacă v-aș spune că eu nu consum cafea. O dimineață fără cafea e mai greu de îndurat decât orice noapte albă! În plus, cafeaua are o istorie mai mult decât interesantă, dar vom dezvolta acest subiect cu altă ocazie. Astăzi am decis să facem o scurtă și savuroasă călătorie în cele mai vechi și renumite cafenele din întreaga Europă. Vom începe cu Viena, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, și paradisul consumatorilor de cafea.

Café Bräunerhof este o cafenea clasică vieneză al carei nume este corelat foarte des cu scriitorul și poetul austriac Thomas Bernhard. Se pare că acesta își făcuse un obicei să petreacă timpul în această cafenea. Tot această cafenea este recunoscută pentru colecția impresionantă de ziare vechi de zeci, poate chiar sute de ani.

Café Frauenhuber este cea mai veche cafenea vieneză și unul dintre localurile favorite ale lui Mozart. Conform site-ului oficial al cafenelei, aici a avut loc ultima sa apariție publică, în data de 4 martie 1791. În  cazul în care veți fi atât de norocoși să serviți o cafea aici, veți avea oportunitatea să vă bucurați și de un mic dejun tipic austriac.

Caffè Florian, Veneția

Toată lumea știe că italienii sunt mari consumatori de cafea. Nici nu e de mirare, având în vedere că aceasta este cea mai veche cafenea de acolo, fiind deschisă în 29 decembrie 1720. Dacă sunteți în trecere, o puteți găsi în Piața San Marco. Printre clienții fideli se numărau: Lord Byron, Goethe, Charles Dickens, Marcel Proust și Modigliani.

Caffè Greco, Roma

Caffè Greco este a doua cafenea ca vechime din Italia, dupa Caffè Florian. Prima dată a fost cunoscută sub denumirea de Antico Caffè Greco. Pentru curioși, adresa este Via del Condotti, 86 00187 Roma.

Café Procope, Paris

Parisul nu putea lipsi din lista noastră! Cea mai veche cafenea din lume încă își mai deschide ușile pentru noi, după 328 de ani de existență. Voltaire, La Fontaine, Benjamin Franklin, Robespierre, Napoleon Bonaparte, Balzac, Victor Hugo, toți aceștia au fost clienți ai acestui local, iar aceasta este doar o parte din lista cu personalități care au frecventat Café Procope. Se spune că aici Voltaire consuma 40 de cești de cafea pe zi! Iar eu ziceam că 3-4 cafele pe zi sunt prea multe…

Les Deux Magots, Paris

Poate că această cafenea vă este mai cunoscută decât celelalte, menționate mai sus. Se pare că pe aici își făceau veacul Albert Camus, Pablo Picasso, James Joyce, Bertolt Brecht și Charles Sutherland. Sartre și Hemingway făceau și ei parte dintre clienți. Gurile rele spun că în prezent cafeneaua se axează pe reputația ei din trecut și că nu se ridică la nivelul celorlalte localuri din Paris. Eu cred că merită totuși să încercăm o cafea!

Café de Flore este una dintre cele mai prestigioase cafenele din Paris și a fost deschisă în anul 1890. Meniul de aici nu este deloc modest, și nici prețurile. Un meniu complet costă undeva între 25 și 45 de euro.

Café Louvre, Praga

În orașul îndragostitilor găsiți absolut tot ce vă doriți. Prima dată deschis în 1902(a funcționat până în 1948, apoi a fost redeschis în 1992), Café Louvre vă invită să vă bucurați de aroma unei cafele și de ce nu, dacă vă place biliardul, să jucati o partidă! Nu-i așa că nu sună rău deloc? Ce ziceți, când dăm o tură până în Praga?

text: Belgun Alexandra

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.