În Arad underground-ul a ieșit deja din ”anonimat”

0

De câțiva ani încoace și în Arad au apărut trupe și mai ales promotori care au scos ceea ce înseamnă această nișă din anonimat, introducând-o în viața și pe piața muzicală. Ei au avut curajul să își asume acest task, care nu este unul ușor și anume să aduci în fața publicului arădean muzică care nu e dată foarte des la posturile de radio sau TV, nu e în mainstream, e exact așa cum i se spune, de nișă sau underground.

Muzica underground, conform unei scurte definiții a celor de la Wikipedia reprezintă o varietate de subgenuri muzicale ce dezvoltă o mișcare subculturală, independent de vizibilitatea, aprecierea sau promovarea comercială a mainstream-ului.

Cei care au reușit să aducă lumea spre acest gen de muzică, au organizat câteva evenimente cum rar se mai organizează la noi. Ce au ales să facă? Să ducă muzica în locații inedite.

Primul eveniment de amploare, care a depășit orice așteptări, având un succes răsunător, a fost evenimentul organizat într-un loc unde nu te-ai fi așteptat- la Gară. ABC la Gară a debutat timid sub motto-ul: „Sunet, lumină, culoare, și suflete în mișcare” și a câștigat teren foarte repede, astfel încât, în seara evenimentului, muzica electronică a răsunat în ritmul roților de tren pe peronul 1.

underground arad

Nu a fost nevoie decât de un singur eveniment răsunator de genul acesta ca muzica underground să intre în sufletul arădenilor și să îi facă să aștepte cu nerăbdare party-urile următoare.

De departe cel mai așteptat eveniment al verii a fost ABC la Aeroport. Sub denumirea de Open Air Festival, organizatorii ne-au încântat cu un adevărat regal al muzicii electronice și underground. Trupe precum Bere Gratis, Vița de Vie, Subcarpați și Gheorghe Zamfir, Tone b2b Logistics (amândoi din Marea Britanie), Robert Dietz (Germania), Polarize (Ungaria) și Macanache, împreună cu peste 5000 de arădeni au trăit o experiență unică, o noapte de neuitat.

Marcarea a 4 ani de când muzica underground răsună în oraș a fost făcută într-un alt loc inedit, și anume Galleria Mall. ABC la Mall a pregătit spectatorilor două scene pe care au concertat trupele invitate, montate la parter: una pe holul principal, iar cealaltă într-un spațiu comercial. „Cu toții am visat probabil să rămânem peste noapte într-un mall, să dansăm pe coridoare și prin magazine, să ne prindă dimineața pe ritm de muzică”, au declarat organizatorii… și chiar așa s-a și întâmplat.

underground arad

Cu fiecare eveniment lumea a înțeles că este un gen de muzică care va prinde din ce în ce mai mult. Lumea se simte acasă în acest gen pentru că de fapt underground-ul este despre noi, despre ceea ce suntem, este vorba despre muzică necosmetizată, muzică care nu e comercială doar ca să se vândă.

Muzica underground a fost muzica psihedelică a anilor ´60, muzica punk a anilor ´70 și hip hop a anilor 2000. La noi a pătruns destul de repede pentru că am avut influențele studenților străini, a canalelor media și a dezvoltării rapide a Internetului.

Text: Cristina Sabău
Photo credit : Iza pall

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.