Haina nu-l face pe om… sau? – vestimentație și dezvoltare personală

0

Este general acceptat și ușor observabil că persoanele care suferă de depresie tind să aleagă mai mult haine negre sau închise la culoare; deseori persoanele care preferă roșu sunt mai colerice iar cele care se îmbracă mai excentric sau mai colorat sunt histrionice. În cazul copiilor, atunci când își aleg ei cu ce să se îmbrace, se poate observa că alegerile lor reflectă stări de spirit, nu nevoile în funcție de vreme.

Hainele revelează ceva destul de intim și de profund despre noi înșine – ceva din interiorul nostru ce se vede foarte clar la exterior. Felul nostru de a fi influențează modul în care ne îmbrăcăm. Dar poate această influență să fie și inversă? Pot hainele să ne schimbe stări de spirit, comportamente, personalitate? Se spune că haina nu-l face pe om… chiar așa să fie?

Doi cercetători de la Universitatea din Columbia au constatat, printr-un experiment, că atunci când ne îmbrăcăm formal, tindem să avem o gândire mai abstractă și să ne simțim mai puternici. Gândirea abstractă se referă la capacitatea noastră de a gândi ”în mare”, holistic și este opusă gândirii concrete care ne ajută să luăm în considerare detaliile.

Printr-un alt studiu s-a constat că dacă purtăm un halat alb care aparține unui medic, atenția noastră se îmbunătățește considerabil. În schimb, dacă purtăm un halat alb care credem că aparține unui pictor, nu apare această îmbunătățire. În urma acestui studiu s-a născut termenul de cogniție încorporată, termen care relevă faptul că gândim chiar și prin corpul nostru.

Așa cum reiese din studiul cu halatul alb, totul depinde de semnificația pe care o atribuim noi hainelor pe care le purtăm. Dacă credem despre acestea că aparțin unui profesionist, vom adopta anumite comportamente, inconștient și neintenționat, specifice acelui tip de ocupație. Dacă ne îmbrăcăm formal, gândim mai abstract- și conform dovezilor de până acum, am putea deveni chiar mai activi și mai sănătoși dacă ne-am îmbrăca în haine potrivite pentru activități sportive.

Vestimentația nu influențează doar procese mentale, ci și modul în care acționăm și ne comportăm. Putem, așadar, să ne dezvoltăm și să ne îmbunătățim viața chiar și prin hainele pe care alegem să le purtăm.

text: Arminda Arșoi
www.arminda.ro
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.