Festivaluri de văzut într-o viaţă

0

Este greu de făcut o trecere în revistă obiectivă la capitolul festivaluri interesante, de văzut. Poate şi pentru că în ultimii ani s-au diversificat foarte mult, atât ca abordare cât şi ca şi concept. În urmă cu câţiva ani, parcă erau gustate festivalurile cu temă artistică, nu neapărat cele care aveau ca principală atracţie muzica. Aşa a crescut Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara, despre care acum unii spun că a devenit mult prea comercial şi prea asaltat de mulţimi colorate de turişti. Surprizele pentru vestul ţării au fost şi rămân – Gărâna Jazz Festival şi Plai Festival, păstrând cam acelaşi curent artistic iniţiat puţin mai devreme. La Gărâna în intervalul 10-13 iulie vom vedea a 18-a ediţie a festivalului iar pentru cunoscători, se ştie că nici de data asta nu vor fi dezamăgiţi. Acest gen de festivaluri imprimă o cultură anume şi mai mult decât atât, gustul pentru o cultură anume. Cu siguranţă e mai mult decât muzică şi artă ….aici. Apropo, Plai Festival va fi pe 12-14 septembrie 2014.

De la festivalul artistic la cel activist

Roşia Montană – Fân Fest – cu siguranţă a mobilizat mii şi mii de activişti şi susţinători din toată ţara şi nu numai. Mesajul e clar !! Nu vrem exploatări cu cianuri şi nici mutări de munţi şi nici furtul calificat al patrimoniului naţional şi al resurselor strategice. Aici sunt expuse soluţii alternative, idei şi viziuni progresiste în mare parte ecologice, de dezvoltare personală, multiculturale. Programul zilnic este încărcat iar surprizele sunt la înălţime (cu adevărat). Pentru cei sătui să tot urce şi să coboare munţi e bine să aibă la ei bicicleta. Scena e bună; găsiţi muzică pe toate gusturile iar la cortul pentru electro, e party non-stop. La Roşia Montană mergi pentru a lua pulsul evenimentelor, pentru a te instrui. Activităţile din program încep dimineaţa devreme când e recomandat să dai un tur al zonei, al mineritului sau chiar al galeriilor deschise pentru vizitare. Cazarea e doar o formalitate, fie pe coclauri cu cortul, fie în gazdă, prin grădini sau în locurile amenajate de organizatori.

Scena electro, mereu în mişcare

Am crescut cu mişcarea TM BASE şi am urmărit evoluţia scenei electro. Sunt multe brigăzi, crew-uri, party’s spontane şi chiar festivaluri underground ţinute te miri pe unde. Cu siguranţă le ştiţi şi voi. Unele nu se vor promovate dar altele adună stivă de popor. Anul acesta în intervalul 19-22 iunie sper că ştiţi unde ne vedem – la ELECTRIC CASTLE. Fără a intra în detalii organizatorice, e suficient să citeşti line-up-ul ca să te convingi. Acolo nu găseşti doar o singură trupă sau un singur proiect interesant, ci mai toate sunt halucinante. Locaţia e perfectă, artiştii sunt cei mai tari iar festivalul începe să se contureze de la an la an. Cu siguranţă va rămâne un pol de referinţă. Vizitaţi paginile de net ale evenimentelor recenzate aici pe scurt, pentru mai multe detalii. Ne vedem la ELECTRIC!!!

Metalul nu moare

Nu mai e ca pe vremuri să duduie trenurile cu roacări care merg la concert dar evenimente de calitate tot se întâmplă. În unele zone din ţară ele se petrec regulat şi curg chiar în abundenţă. Pentru vestul şi centrul ţării, cele mai atractive din ultimii ani au rămas – Artmania Festival de la Sibiu, festival care anul acesta va începe în 7 august. Acolo vor concerta printre alţii, Eluveitie, Crematory şi Therion. Ultimii, consideraţi “trupă de lux”. Aşa am auzit şi eu. Sibiul e plăcut întotdeauna, indiferent de evenimentul pe care îl găzduieşte. Te simţi parcă la Viena sau în vreun orăşel ce nu aminteşte prea mult de trista Românică. La Sibiu mergem la filarmonică dar şi la festivalul de film sau, de ce nu, la unul rock. Şi că tot veni vorba de rock, o altă surpriză apărută de ceva vreme pe piaţă e Rockstadt Extreme Fest, la doar câteva zile după Artmania, suntem invitaţi la Râşnov (la cetate). Acolo vor concerta metalişti turbaţi – Obituary, Rooting Christ, Sodom, Behemoth şi muuulţi mulţi alţii. Punkişti !! Să nu credeţi că pentru voi nu e nimic – Exploited sunt tot la Rockstadt.

Poate primul festival HIP HOP la înălţime (800 metri altitudine)

22-24 august e musai să reţineţi – HIPHOPERA FESTIVAL. Detalii găsiţi pe facebook. Este un festival organizat de către D.A.O, un ong din Hunedoara care a mai organizat şi alte evenimente muzical-culturale. Festivalul va avea loc la Pensiunea Panorama de la Ghelari – un platou superb cu o vedere de 360 de grade spre munţii Retezat, Şureanu, Godeanu, Apuseni, Ţinutul Pădurenilor, Poiana Ruscă. Este un peisaj de vis iar condiţiile sunt excelente. Activităţile se vor ţine lanţ – artă, workshopuri, bucătărie vegetariană, concursuri şi bineînţeles MUZICĂ LIVE.  Toate cele 4 elemente specifice culturii hip hop vor fi prezente iar pentru a nu ne plictisi cu beat-uri grele de hip hop, festivalul se anunţă unul musical – Pentru poezia Muzicală. Check it!! Sunt peste 30 de artişti confirmaţi şi se mai aşteaptă confirmări.

Text: Bogdan Leu

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.