Farse celebre de 1 Aprilie

0

A devenit o tradiție ca în data de 1 aprilie să facem mici glume inofensive la adresa celor apropiați și dragi nouă. Complotăm și elaborăm planuri iar de cele mai multe ori, farsele sunt mai amuzante în imaginația noastră decât în realitate. Dar asta nu ne oprește să scoatem copilul din noi la iveală și să-l lăsăm să facă puțină dezordine în jur.

Nu se știe cu exactitate începutul acestei bizare tradiții. Cea mai întâlnită poveste ne duce în Franța în secolul 16, unde până în anul 1564, calendarul acceptat era cel Julian, care sărbătorea anul nou în jurul datei de 1 aprilie. Când regele Charles al IX-lea a ajuns la conducere, a decretat că Franța va începe să folosească calendarul Gregorian, care a schimbat sărbătorirea noului an în noaptea de 31 decembrie. În anii ce au urmat, tradiționaliștilor, care au insistat pe sărbătorirea noului an în vechea dată, li s-au făcut diverse farse și erau batjocoriți și numiți „Poisson d’Avril” (peștii de aprilie). Cred că era tare amuzantă tradiția asta de a reușit să se răspândească în atâtea țări și să ia amploarea care a luat-o.

O altă legendă îl are ca protagonist pe celebrul zeu nordic, Loki, zeul nenorocirilor, a minciunilor și a haosului. De asemenea Loki este cunoscut și pentru farsele răutăcioase ce creau haos în lumea zeilor. Unele povești spun că ziua de 1 aprilie este ziua în care este celebrat Loki.

Cert e că acest obicei a reușit să se răspândească într-un timp destul de scurt în multe țări cu diferite culturi. Sunt unele păcăleli care au ajuns virale la nivel internațional. Iar cele mai cunoscute dintre ele sunt:

1. În anul 1980, BBC a reportat că bine cunoscutul ceas Big Ben, ca să țină pasul cu vremea, își va modifica afișajul într-unul digital. Bineînțeles că anunțul i-a șocat pe ascultători, care au protestat. De asemenea, postul japonez BBC, a anunțat că limbile ceasului vor fi vândute primilor 4 ascultători care îi contactează. Un marinar japonez aflat în mijlocul Atlanticului a făcut numaidecât o ofertă prin radio.

2. În anul 2007, au fost postate pe site-ul Lebanon Circle Magik .co, imagini cu o creatură mumificată, de 15 centimetrii care semăna izbitor de bine cu o zână. De asemenea site-ul a explicat și modul în care această creatură a fost descoperită de către un om care își plimba câinele pe un vechi drum rural, roman din Derbyshire. Nu cred că mai trebuie să va spun că site-ul a explodat de vizitatori și au primit sute de e-mailuri.

Abia spre sfârșitul zilei de 1 aprilie, Dan Baines, proprietarul site-ului a recunoscut că totul a fost o mare păcăleală. El a povestit cum și-a folosit abilitățile sale de creator de recuzită pentru magicieni, pentru a crea inedita creatură care semăna cu o zână. Și ce-i și mai uimitor e faptul că și după ce a mărturisit farsa, încă mai primea e-mailuri de la diverse persoane care nu vroiau să accepte că zâna nu a fost reală.

3. În anul 1998 Burger King a publicat un advertorial în USA Today, în care făceau reclamă la un nou produs în meniul lor și anume Whopper pentru stângaci. Special conceput pentru cei 32 de milioane de stângaci americani, noul burger avea în componența lui aceleași ingrediente ca și Whopper-ul clasic, DAR, toate ingredientele erau rotite 180 de grade. Uimitor, mii de clienți au intrat în local și au solicitat noul produs, în timp ce alții au ținut să precizeze că preferă vechea versiune pentru dreptaci.

4. În timpul unui interviu la BBC Radio 2, în dimineața zilei de 1 aprilie 1976, astronomul Patrick Moore a anunțat că la ora 09:47 va avea loc un eveniment foarte rar, care se întâmplă cel mult o dată în viață. Planeta Pluto se va afla în spatele planetei Jupiter, provocând astfel o aliniere gravitațională temporară, care va reduce gravitația Pământului. Moore a mai precizat ascultătorilor că dacă vor sări în aer exact în momentul în care acest fenomen se va produce, vor experimenta o senzație ciudată de plutire. BBC a primit sute de telefoane de la ascultători care au pretins că au simțit cele descrise de astronomul Patrick Moore. Ba mai mult, o femeie a pretins că ea și încă 11 prieteni au fost ridicați din scaune din lipsa gravitației și au plutit în jurul camerei.

5. Cea mai cunoscută glumă publică este din anul 1957 și a fost difuzată pe canalul de știri Panorama. Aici a apărut un segment de 3 minute despre o recoltă foarte bogată de spaghete din sudul Elveției. Această recoltă a fost posibilă datorită unei ierni neobișnuit de blânde cât și datorită „dispariției virtualelor gărgărițe de spaghete”. Totul a fost susținut de un filmuleț video în care o familie de elvețieni culegeau paste din copaci și le puneau în coșuri. De asemenea cel care a prezentat filmulețul a spus la final: „pentru cei care iubesc acest fel de mâncare, nimic nu se compară cu spaghetele cultivate în propria grădină”. Sute de oameni au sunat la BBC ca să afle cum își pot cultiva propria lor livadă cu copaci ce fac spaghete. La această întrebare, cei de la BBC au răspuns simplu: „puneți o spaghetă într-o cutie cu sos de roșii și sperați la ce-i mai bun”

6. În Suedia, în anul 1962, exista un singur post de televiziune și acesta era alb negru. Postul a anunțat că „expertul tehnic” Kjell Stensson le va spune în curând oamenilor o tehnică proaspăt descoperită prin care aceștia vor putea vizualiza imagini color pe un televizor alb-negru. El a susținut mai departe că cercetătorii au descoperit recent că dacă acoperi ecranul televizorului cu o pereche de colanți, ar cauza lumina să se îndoaie în așa fel încât imaginile vor părea colorate. Singurul lucru pe care telespectatorii trebuiau să-l facă era să taie o pereche de ștrampi și să-i lipească cu bandă adezivă peste ecranul televizorului. Mii de telespectatori au căzut în plasă. Multe persoane își amintesc și azi cum părinții lor, în special tații, fugeau prin casă în căutarea unei perechi de colanți pe care să o lipească de ecranul televizorului.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.