Evoluția sărutului

0

EA te priveşte cu ochii mari şi cu un zâmbet naiv pe buze. TU îţi arunci braţele în jurul ei şi o tragi mai aproape de tine. Ea îţi atinge uşor fața şi tu îţi înclini capul – spre dreapta bineînţeles – iar în momentul imediat următor, buzele voastre se întâlnesc scânteietor iar de acum e clar că vă leagă cel puţin un sărut. În tine se trezeşte un sentiment plăcut ce-ţi răscoleşte fluturii din stomac, iar sărutul pe care l-ai împărtăşit cu persoana dragă a venit ca un act cât se poate de natural.

Dar nu-mi spune că nu te-ai întrebat nicioadată de ce oamenii se sărută şi de ce acest obicei, cu toate că este foarte răspândit pe glob, în unele culturi nu îşi are locul.

Unii antropologi, care au studiat evoluţia sărutului cât şi rădăcinile acestuia ne duc într-o vreme a strămoşilor noştri în care mamele mestecau mâncarea copiilor fără dinţi care mai apoi era transmisă prin ceea ce noi am numi sărut de hrănire.

Alţi antropologi care au îndrăznit să se ducă şi mai departe în istoria omenirii spun că sărutul se trage dintr-o perioadă în care oamenii, aveau un obicei pe care îl întâlnim şi în zilele noastre la animale şi anume mirositul reciproc, în special în zona feței, unde avem multe glande sudoripare.

În timp ce 90% din populaţia lumii consideră sărutul ca pe ceva normal, natural chiar intuitiv şi înăscut, restul de 10% a populaţiei globale nu practică acest obicei … nu ştiu ce pierd. Acest lucru ne demonstrează că sărutul nu e înăscut ci mai degrabă învăţat din fragedă pruncie când mamele noastre ne pupau obrazul în semn de mângâiere.

În orice caz, sărutul nu este doar o caracteristică a oamenilor. Unele primate, cum ar fi maimuţele Bonobo folosesc sărutul, mai ales ca un act consolator după o ceartă sau o luptă. De asemenea câini şi pisicile se ling unele pe altele, chiar şi melcii şi insectele au obiceiul să practice un anumit „joc” antenal.

Cele mai vechi dovezi scrise ale sărutului, datează încă din jurul anului 1500 i.Hr. și mai exact în textele sanscrite vedice din India antică, scrieri care au pus bazele hinduismului. Ce-i drept, nu există o menţiune exactă a cuvântului „sărut”, dar sunt referiri interesante făcute la „consumul de umiditate a buzelor” şi „lins”. Prin secolul al treilea î.Hr în Vatsyayana Kamasutra (cartea cunoscută mai bine sub numele de Kama Sutra) a fost inclus un capitol întreg în care sunt descrise cu generozitate mai multe moduri de a săruta un iubit.

Nu există nici o îndoială că oamenii din India practică sărutul de mii de ani, dar un lucru este cert, nu erau singurii. O poveste creațională babiloniană cunoscută sub numele de „Enuma elish” care a fost scrisă pe tăbliţe de piatră şi datează din secolul şapte î.Hr. conţine mai multe referiri la sărutul folosit ca metodă de salut cât şi în rugăciuni. Mult mai faimoasa scriere, Vechiul Testament (estimat că ar fi fost scrisă în secolul 12 î.Hr) abundă cu astfel de gesturi. De exemplu, Iacov îşi sărută în mod înşelător tatăl său orb şi bolnav în timp ce era îmbrăcat ca fratele său geamăn Esau, furând astfel binecuvântarea  lui Isaac. Un sărut mai senzual este descris în Cântărea Cântărilor: „Lasă-l să mă sărute cu sărutările gurii lui. Pentru că iubirea ta este mai bună decât vinul”.

Între timp, romanii s-au bucurat de o cultură a sărutului puternică şi vibrantă. Ei au fost pionieri în introducerea sărutului în alte părţi ale lumii prin cuceriri militare.

Ei obişnuiau să-şi sărute partenerii, familia, prietenii şi conducătorii. Pentru ei, fiecare tip de sărut avea altă conotaţie şi era folosit în variate condiţii sociale. Până şi numele varia în funcţie de tipul sărutului. Osculum, era sărutul mâinii sau al obrazului, basium sărutul pe buze şi savolium era numit sărutul pasional.

Într-o epocă a analfabetismului răspândit în lumea largă, săruturile erau folosite pentru a sigila acorduri şi contracte. Aşa a apărut şi expresia „a sigila cu un sărut” (to seal with a kiss). De asemenea statutul social al cetăţeanului roman determina ce parte a corpului împăratului putea săruta, de la obraz până la picioare. Tot atunci, cuplurile încheiau contracte de mariaj printr-un sărut în faţă unei adunări, obicei ce s-a păstrat şi în zilele noastre.

Ştiinţă şi istoria sărutului este un lucru fascinant la care poţi să reflectezi multă vreme. Cu toate documentele ştiinţifice şi dovezile istorice de care dispunem în zilele noastre, o mulţime de întrebări rămân fără răspuns. În acelaşi timp, poate este suficient să spunem că sărutul rămâne un trecut al omenirii misterios şi interesant în acelaşi timp şi că, având în vedere numeroasele sale beneficii din mai multe puncte de vedere (făcând abstracţie de bolile cu transmitere orală) poate că ar trebui să ne bucurăm mai des de acest obicei din moşi strămoşi.

 

Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.