Evoluția bărbatului modern

0

Încă de la începutul timpurilor, rolul bărbatului în societate şi în familie era unul foarte bine definit şi includea, în perioada primordială, vânatul, culesul (procurarea hranei) şi ocrotirea familiei, iar mai apoi în societatea modernă, principala grijă a bărbatului era să aducă bani în casă şi să disciplineze membrii familiei. Femeia era cea care se ocupă cu îngrijirea locuinţei şi creşterea copiilor.

Dar trebuie să recunoaştem că o dată cu emanciparea femeii, şi mai exact de când aceasta a primit drept de vot (începutul anilor 1900), rolul bărbatului în societate a început treptat să se schimbe.

Joc de rol

Mulţi dintre noi suntem conştienţi de faptul că schimbările din viaţa femeii, o dată cu emanciparea acesteia, nu se întâmplă într-un vid şi astfel au un impact direct asupra bărbaţilor din zilele noastre. Încet, dar sigur, bărbatul modern începe să preia tot mai mult din îndatoririle femeii de altă dată.

Rolul pe care fiecare gen îl are în societate nu mai este la fel de bine definit. Tot mai mulţi bărbaţi aleg să rămână acasă în timp ce femeia preferă un drum al carierei.

De la vânătoare, la … cratiţă

Într-o anumită măsură, mai mică ce-i drept, unii bărbaţi încep să adopte un stil de viaţă casnic şi recunosc că renunţă cu drag la carieră pentru a fi îngrijitori ai casei şi ai copiilor. Chiar citisem zilele trecute povestea unui casnic, care spunea că nu regretă o secundă alegerea făcută şi cu toate că are momente când se simte marginalizat, ştie şi vede în jurul lui că tot mai mulţi bărbaţi aleg acest drum care până nu de mult era destinat strict femeilor.

De când cu egalitatea între sexe, bărbatului modern nu îi e greu să se implice tot mai mult în îndatoririle casei. Dacă în anii 50, femeia era cea care spăla, călca, gătea şi făcea curat, în timpurile noastre, bărbatul se implică la fel de mult ca femeia în aceste aspecte ale căminului.

Un tată modern

Tatăl modern nu mai este neapărat acea persoană de altă dată, tradiţionalul bărbat căsătorit, care întreţine familia şi implementează disciplina în educaţia copiilor. El poate fi singur sau căsătorit, angajat într-un birou sau să lucreze de acasă, gay sau hetero, adoptiv sau vitreg şi mai presus de toate o persoană foarte capabilă să facă faţă unui copil care se confruntă cu probleme fizice sau psihologice. Cercetările psihologice sugerează că un tată implicat în familie şi implicit în dezvoltarea armonioasă a copilului ajută la o bună evoluţie socială şi emoţională a acestuia.

Metrosexualitatea

“Metrosexual” este un cuvânt destul de popular în ultima perioadă şi este folosit pentru a descrie bărbatul modern, cu un venit cât de cât ridicat pe care îl are la îndemână atunci când vine vorba să acorde o atenţie deosebită şi amănunţită aspectului său fizic.

Mai de mult, aceşti bărbaţi se găseau doar între coperţile revistelor de modă, la televizor sau în localuri gay, dar acum, bărbaţii metrosexuali sunt peste tot şi sunt întodeauna preocupaţi de îngrijirea aspectului lor fizic.

Face-ţi loc fetelor! Dacă credeţi că aţi reuşit să ajungeţi la egalitate cu bărbaţii în sfera profesională şi socială, uitaţi cu desăvârşire un mare amănunt. Bărbaţii de azi vă ajung cu rapiditate din urmă în cursa pentru vanitate şi cel mai probabil, în cel mai scurt timp posibil vor fi la fel de dichisiţi şi aranjaţi ca şi voi. În zilele prezente, centrul de interes al bărbatului gravitează în jurul mall-urilor, cluburilor, spa-uri-lor, sălilor de sport, clinicilor şi saloanelor de înfrumuseţare.

Unele femei consideră bărbatul metrosexual mai apropiat de ele şi mai înţelegător decât predecesorul său, “bărbatul obişnuit”. Acest lucru nu este unul surprinzător, din punctul meu de vedere. Care inimă nu se înduioşează după constante treburi femeieşti, un exfoliant de corp iluminant ici, o epilare cu ceară colo … da! Şi să nu uităm de compresele cu castraveţi pentru a ajuta la menţinerea strălucirii ferestrei sufletului său. Cu siguranţă că ei înţeleg mai bine sentimentele femeilor şi cum să le trateze mai bine după ce au fost trataţi ca una.

Adolescenţă prelungită

Nu cu foarte mult timp în urmă, în medie, tânărul bărbat de 20 de ani reuşise să atingă etapele necesare maturizării: o diplomă de liceu, sau o meserie învăţată, independenţa financiară, căsătorie şi copii. Astăzi, cei mai mulţi tineri bărbaţi de peste 20 de ani, trăiesc într-un fel de purgatoriu, o stare hibrid între adolescent cu hormonii crescuţi la maxim şi un tânăr bărbat responsabil şi plin de încredere în sine.  Această “pre-maturiate” are ca principală cauză educaţia prelungită prin cursuri de licenţă şi master. Dar e timpul să punem punctul pe i şi să admitem ceea ce a devenit deja evident pentru sute de femei frustrate: “acest lucru nu scoate ce-i mai bun dintr-un bărbat”.

Privită per ansamblu, educaţia tot mai răspândită la nivelul populaţiei este, în sine, o idee atrăgătoare. Problema aici este că educaţia înseamnă 3-5 ani de studenţie la care mai adăugăm cel puţin 2 ani de masterat, iar adevărul e că studenţii nu întineresc în perioada asta. Aşa că bărbatul modern se trezeşte absolvent la minunată vârstă de 27 de ani, o vârstă la care părinţi noştrii erau deja căsătoriţi, cu copii şi în cele mai bune cazuri, cu o casă cumpărată.

Idealismul situaţiei se dărâma în cele din urmă când tinerii absolvenţi îşi dau seama că au făcut atâta şcoală dar în final nu ştiu să facă o asigurare la maşină sau să plătească un impozit. Dar asta nu reprezintă o problema chiar atât de mare, în fond şi la urmă urmei îi pot întreba pe părinţi care sunt în camera cealaltă.

De la James Bond La Justin Bieber

Trăind într-o eră tehnologică, avem acces la presa de scandal mai mult decât oricând. Există televizoare, reviste, bloguri şi filme care urlă să fie citite şi privite şi sunt pline de celebrităţi a căror comportament şi conduită socială nu pot să aibe decât un efect negativ asupra tinerilor în curs de dezvoltare şi în continuă căutare a unui stil caracteristic şi definitoriu al personalităţii. Când ţi se prezintă o viaţă în care tronează petrecerile, relaţiile pe termen scurt, drogurile, alcoolul şi alte situaţii aparent scăpate de sub control a căror primi protagonişti îndrăznesc să-i numesc pe Kanye West, Justin Bieber, Lil Wayne, Charlie Sheen, Lance Armstrong, această viaţă ar trebui să fie catalogată ca una mai puţin ideală.

Din păcate tinerii care vor ajunge bărbaţii de mâine nu au cum să nu fie influenţaţi de mesajele trimise de aceste staruri deviante care încurajează narcisismul, misoginismul, comportamentele distructive, ingerarea de substanţe nocive şi alte comportamente neadecvate.

Ce s-a întâmplat cu perioada în care tinerii aspiranţi, priveau cu mândrie la un bărbat ca James Bond sau Indiana Jones şi alţi bărbaţi eroi care purtau cu demnitate statul de model de urmat?

 

Sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.