Emoții puternice pe note muzicale – cum ne influențează muzica

0

Muzica… este prezentă în toate aspectele vieții noastre, unii dintre noi suntem de-a dreptul dependenți de ea: o ascultăm pe drum, în mașină, pe bicicletă, la plimbare, o ascultăm în timp ce muncim, o ascultăm în timp ce gătim, alergăm, înotăm, facem curățenie, luăm masa și mai ales când dansăm. Muzica ne ajută parcă să fim mai eficienți și să ne simțim mai bine atunci când suntem triști.

Muzica este folosită de mii de ani ca formă de comunicare, ca mijloc de exprimare emoțională și interacțiune interpersonală. Studiile în psihologie asociază muzica în special cu geneza, exprimarea și controlul emoțiilor. Concluziile cercetărilor propun trei perspective explicative asupra legăturii dintre emoții și muzică:

1. Prima sugerează faptul că muzica în sine are niște calități inerente, neschimbabile, care vor incita ascultătorul la un răspuns emoțional specific. Această poziție este cunoscută ca ”emotivism”. Și într-adevăr s-a constatat că anumite tonuri sunt asociate cu anumite reacții emoționale specifice ale ascultătorilor: tonurile joase le asociem cu tristețea, iar tonurile înalte le asociem cu bucuria, veselia, etc.

2. A doua perspectivă este diametral opusă primei. Aceasta susține că emoția experimentată de ascultător provine din emoțiiile pe care ascultătorul le trăiește în viața sa și le asociază cu, sau le recunoaște în muzică. Emoțiile nu sunt create de muzica în sine, ci de ascultător. Acesta este ”predispus” spre a simți o emoție sau alta în timp ce ascultă muzică, în funcție de trăirile sale subiective din perioada respectivă. Această perspectivă se numește ”cognitivistă”.

3. Și undeva la mijloc între perspectiva ”cognitivistă” și cea ”emotivistă” se află descoperirile privind muzica Heavy Metal. Multor persoane cărora nu le place acest tip de muzică, le pare ca este negativă, agresivă sau dezgustătoare, în timp ce ascultătorii o văd ca și catartică. Cercetările arată că aceia care trăiesc mai multe efecte negative vor căuta forme de artă cu valențe negative pentru a avea o formă social acceptată de exprimare a emoțiilor. În acest caz, ascultătorii aduc așadar la suprafață emoții pe care le experimentează deja în absența stimulilor. Există persoane care au un înalt grad de represie a emoțiilor, fapt care duce în timp la diverse boli. Așadar catarsisul prin muzică poate fi un foarte important mod de restaurare a echilibrului și de prevenire a îmbolnăvirii.

Cercetările din ultima perioadă tind să susțină perspectiva emotivistă, aceea că muzica ne produce niște stări specifice. Cercetările arată, de asemenea, că acestea ne produc inclusiv senzaţii fizice cum sunt fiorii, adică mici tremurături sau furnicături sau scăderea ritmului cardiac și a activității cerebrale.

Un efect mult căutat al muzicii este relaxarea. Muzica este un instrument foarte la îndemână, care nu necesită prea multe resurse pentru a putea fi de folos. Aceasta poate fi atinsă, fie cum am arătat mai sus, de fanii Heavy Metal-ului care sunt mai relaxați în urma catarsis-ului produs în timpul ascultării, fie prin melodii care induc direct stări de relaxare.

Pentru cei mai liniștiți dintre noi, care nu gustă Heavy Metalul, a fost creat un top al primelor 10 cele mai relaxante melodii din lume, făcut de cercetători în neuroștiințe de la Mindlab International:

  1. Marconi Union – Weightless – Efectele acesteia sunt scăderea ritmului cardiac, încetinirea respirației și reducerea activității cerebrale. Melodia a fost evaluată de ascultători drept mai relaxantă decât o plimbare, o ceașcă de ceai sau chiar un masaj. Unor persoane le-a provocat somnolență și nu este recomandat să fie ascultată la volan. Aceasta a fost declarată cea mai relaxantă melodie din lume, fiind compusă de trupa britanică Marconi Union împreună cu specialiști în muzicoterapie.
  2. Airstream – Electra
  3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
  4. Enya – Watermark
  5. Coldplay – Strawberry Swing
  6. Barcelona – Please Don’t Go
  7. All Saints – Pure Shores
  8. Adele – Someone Like You
  9. Mozart – Canzonetta Sull’aria
  10. Cafe Del Mar – We Can Fly

Fie că suntem fani Slipknot, fie Adele, muzica este întotdeauna cea mai la îndemână metodă de eliberare, relaxare și ridicare a moralului pe care o putem folosi.

text: Arminda Arșoi
www.arminda.ro
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.