Demonul din umbră: cum au intrat drogurile în viața mea

0

Fie că ești conștient sau nu de lucrul acesta, șansele sunt foarte mari ca, la un moment dat, un prieten din anturajul tău să fi fost dependent de droguri. Poate că încă este… majoritatea dependenților se pricep foarte bine să își ascundă viciul și suferința. Poveștile următoare sunt menite să tragă un semnal de alarmă referitor la cât de influent poate fi anturajul și cât de mult ne poate afecta curiozitatea în momentele nepotrivite. Cum se ajunge de la simplă curiozitate la dependență? Numele sunt fictive, dar poveștile – adevărate.

Statisticile privind consumul de droguri printre tineri sunt mai mult decât îngrijorătoare. O zecime dintre elevi și un sfert dintre studenți au consumat cel puțin o dată droguri. În anul 2012, erau cunoscuți 600 000 de consumatori. În realitate, numărul lor este cu mult mai mare. Conform Raportului național privind situația drogurilor din 2012, România nu mai înregistrează diferențe între fete și băieți în ceea ce privește prevalența consumului de canabis. În funcţie de sexul respondentului, se remarcă o prevalenţă a consumului experimental, pentru orice tip de drog ilegal, de 17,8% în cazul băieţilor şi 13,8% în cazul fetelor.

Diana, 22 de ani

Am început să consum droguri ca majoritatea persoanelor care încearcă să fumeze sau să bea pentru prima dată, din pură curiozitate în perioada liceului. Acest lucru l-am încercat bineînţeles împreună cu grupul de prieteni sau mai bine zis anturajul pe care îl aveam atunci, la un eveniment la care am participat toţi. Mi-am spus că dacă tot am ocazia, de ce să nu încerc? Doar nu sunt în pericol de dependenţă pentru că încerc o dată. Efectul asupra corpului meu a fost unul de dezinhibare, alături de o energie pozitivă, unde oboseala şi tristeţea nu aveau ce să caute. Era chiar foarte cool să ne aflăm cu toţii pe aceeaşi lungime de undă şi în aceeaşi stare euforică. Dacă aş fi fost singură cu siguranţă nu aş fi încercat acest drog numit amfetamină. Din păcate lucrul acesta s-a tot repetat. Şi asta datorită fostului meu iubit care mă “îmbia” să consumăm împreună această substanţă la fiecare întâlnire. Cum am realizat că sunt dependentă? Într-o zi când am mers până la baie, am văzut cum o colonie de gândaci negri mă atacă şi se urcă pe mine. Atunci am început să urlu şi să îmi strig mama din toate puterile pentru a lua gândacii de pe mine. Bineînţeles că nu eram conştientă de halucinaţiile pe care le aveam. Ajunsesem chiar  să mă tai pe mâini şi pe corp pentru a simţi realitatea. Astfel, a urmat internarea mea la un centru de reabilitare, iar cu ajutorul părinţilor şi a prietenilor adevăraţi am trecut peste acest coşmar din viaţa mea. Dar, totuşi, pot spune că încă mai resimt uneori unele stări de agitaţie şi că dependenţa şi-a lăsat amprenta!

Marius, 24 de ani

Până la vârsta de 16 ani eram convins că drogurile sunt ceva rău şi că nu ar trebui să iau. Apoi, au venit nişte necunoscuţi la ziua mea de naştere, necunoscuţi care acum sunt prietenii mei. De atunci, pot spune că drogurile fac parte din viaţa mea. Prima oară am consumat din curiozitate, dar nu pot spune că anturajul nu a avut niciun cuvânt de spus. Am încercat aproape toate drogurile din curiozitate. Niciodată nu ar trebui să crezi că stăpâneşti drogurile. Atunci când crezi că le stăpâneşti este momentul în care ele pun stăpânire pe tine. Recunosc că drogurile mi-au schimbat viaţa. După ce m-am lăsat convins de prieteni că nu este nimic grav aşa cum am crezut eu, am studiat problema şi am văzut care este riscul fiecărui drog şi am încercat să mă ţin departe de cele cu risc ridicat. Oricum, de la scuze mari ajungi la scuze mici și tot consumi. Am prieteni care au consumat pentru că au avut probleme în familie, sau pentru că s-au despărțit de prietenă. Dar tot scuze sunt. La un moment dat, ajungi să te droghezi din plictiseală, pentru că plouă afară și nu ai ce face. Din punctul meu de vedere, însăși viața este o scuză ca să consumi droguri. Dar la sfârșitul zilei îți dai seama că este doar o scuză, nu un motiv așa cum vrei tu să crezi. Datorită drogurilor mi-am lărgit cercul de prieteni pentru că am cunoscut multe persoane care consumă. Drogul mă ajută când vreau să mă distrez. Când merg la un party nu merg fără să consum ceva. Aş fi preferat totuşi să nu îmi afecteze şcoala. Dar asta ar fi însemnat să îmi limitez consumul şi nu am vrut să o fac. În special consumul de marijuana te face să fii mai leneş, mai puţin concentrat, să uiţi de ţelurile tale sau ceea ce îţi doreşti să pară imposibil de atins. Nu sunt stabil în consumul de droguri. Dar consum de fiecare dată când am ocazia. Asta poate însemna fie în fiecare zi, fie o dată la două săptămâni. Sincer, nu cred că vreau să mă las. Şi nici nu aş avea de ce. E alegerea mea să consum. Nu consider că este o dependenţă fizică sau psihică. Dar, când îmi voi da seama că drogurile îmi fac într-adevăr rău, atunci mă voi lăsa.

Victor, 23 de ani

Fumam în fiecare zi. Un joint, două, trei, zece, câte apucam… Totul a început în ultimul an de liceu din cauza curiozitaţii şi anturajului, la fel ca majoritatea cazurilor de genul acesta. Un dependent nu va spune niciodată: «Da, sunt dependent!». El va spune că este doar un consumator care se relaxează ca oricare altă persoană care bea o bere. Însă această relaxare a început să conţină şi alte narcotice cum ar fi etnobotanicele, cocaina, pure sau ciuperci. Dacă ar fi fost posibil din toate punctele de vedere, fizic şi financiar, le-aş fi consumat pe toate chiar în aceeaşi zi. Nu ar fi fost nicio problemă pentru mine! Însă, problemele au început să apară. Toate acestea au început în anul 2012 când am pierdut anul doi de facultate şi fata pe care o iubeam la vremea respectivă. Atunci am început să îmi pun multe semne de întrebare în ceea ce priveşte persoana mea, cine sunt şi ce am ajuns să fiu. Dezamăgirea creată părinţilor mei are urmări până în prezent, atât din punct de vedere moral, al încrederii, al responsabilităţii, cât mai ales financiar. Norocul meu a fost că o dată cu venirea vacanţei de vară am plecat în oraşul unde m-am născut. Acolo mi-au fost alături cât se poate de mult părinţii şi prietenii, care m-au sprijinit, m-au susţinut şi m-au ajutat să renunţ la anturajul greşit în care intrasem şi la viaţa dependentă de droguri pe care o duceam. Fără ei nu aş fi reuşit niciodată!

Andrei, 24 de ani

Totul a început când am părăsit oraşul natal şi am început facultatea. Chefuri în cămin, droguri, ţigări, alcool …eram tentat şi forţat pentru a fi „unul de-al lor”. Am cunoscut astfel oameni noi, care erau consumatori înrăiţi şi am fost ademenit în patima jocului necurat. Seară de seară ieşeam cu ei, fumam continuu, apoi am început uşor, uşor, să trag pe nas. Dacă fumai era amuzant, dar dacă trăgeai pe nas era Dumnezeiesc. Trasul pe nas am început să-l practic dintr-un pariu, jucam poker cu cei mai noi prieteni ai mei şi am pierdut, iar porunca a fost să trag pe nas. A fost cea mai tare senzaţie pe moment, parcă pluteam, mă simţeam în al nouălea cer. După un timp, consumând zilnic stupefiante, am început să nu mai gândesc lucid şi corpul parcă îmi cerea din ce în ce mai mult, banii erau limitaţi şi încercam tot posibilul să fac bani ca să îmi iau doza. Eram „nebun” şi simţeam că nu pot trăi, aveam anumite reacţii foarte ciudate, un caracter violent şi coleric. Cam o perioadă de un an de zile am ţinut-o aşa şi am realizat că aveam atâtea datorii încât mi-am pus ambiţia şi am hotărât să renunţ la droguri. Ce-i drept nu mi-a fost uşor, eram mereu nervos, parcă dorinţa de a consuma era din ce în ce mai mare, dar hotărârea o luasem şi nu m-am schimbat. Această ambiţie mi-a adus numai beneficii. După două luni de nervi şi dorinţă devastatoare, care îmi curgea prin vene ca să fumez Haş sau Marijuana, simţeam în adâncul corpului că trebuie să le reiau, dar am zis: Nu! Drogul este foarte periculos, o spun din experienţa proprie, viaţa e plină de vicii, nu-ţi aduce nici un beneficiu, ajungi să nu mai gândeşti, bani irosiţi, sănătate distrusă şi viitor ruinat. Consider că viaţa mea e mult mai bună de când am renunţat la droguri. Acum pot spune că am o viaţă socială normală: o prietenă, un job, sunt în an terminal la facultate cu rezultate excelente. Această decizie m-a făcut un om mai bun. Dacă consumi droguri nu te face mai cool, ci doar te distruge fizic, cât şi psihic. Sfat: Fii tu însuţi şi o să fi mai apreciat! Când ai ocazia să te laşi fă-o, totul depinde de tine!

Text:  Andreea Corneanu, Andrada Tudosi, Andreea Osiceanu
Sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.