De ce ne plac filmele

0

Unii spun că filmele ne ajută să evadăm. Evadăm din propria viață prin povești. Niște povești ne absorb în realitatea de ”atunci și acolo” și ne fac să trăim experiențe și vieți de care noi nu avem parte ”aici și acum”. Filmele ne dau voie să experimentăm situații de viață excepționale și ne induc emoții pe care nu le avem zi de zi.

Filmele, pentru a fi complete, cer participarea spectatorilor. Acestea sunt forme de artă participativă iar noi, ca spectatori, contribuim în mod foarte semnificativ, chiar din scaunul de cinema sau canapeaua confortabilă pe care stăm neclintiți. Ne proiectăm în peliculă, atribuind personajelor propriile noastre înclinații sau trăsături de caracter. Astfel, emoțiile exprimate în film, devin emoțiile noastre.

Filmele ne induc o stare de reverie. O lumină difuză, un ecran care ne acaparează toată atenția și un scaun confortabil care ne permite să uităm că suntem așezați pe el, ne îndeamnă să călătorim departe… Este o stare de relaxare profundă, asemănătoare unei stări de transă. Și astfel, se declanșează visul cu ochii deschiși.

Aparent filmele ne ajută să evadăm din realitate, și cu toate acestea, prin ele trăim stări familiare, pe care cu siguranță le-am mai trăit… Aflându-ne într-o stare de relaxare profundă, în fața creației cinematografice care se derulează fără aportul nostru, reușim să acceptăm și acele stări incomode pe care le negăm în viața reală. Trăim prin vizionare chiar și acele emoții pe care nu le considerăm ”bune” și demne de luat în considerare. De fapt, filmele ne aduc mai aproape de intimitatea stărilor noastre lăuntrice. Nu evadăm atât de mult, cât mai degrabă ajungem la o mai clară și mai profundă înțelegere a lumii noastre interioare.

Filmele ne duc într-o călătorie în primul rând emoțională, care ne reamintește de cele mai multe ori de agonia și extazul experienței umane. Și așa cum zice Joseph Campbell despre povești: ”Cred că ceea ce căutăm de fapt este experiența de a fi viu… pentru a putea într-adevăr simți extazul de a fi în viață.”

Până la urmă… mai mult decât să evadăm din propria viață, căutăm, se pare, să fim mai în viață.

text: Arminda Arșoi
www.arminda.ro
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.