De ce gândirea pozitivă promovată în exces poate dăuna

0

Este foarte adevărat că atragem ceea ce gândim, că energiile negative emise în Univers de către noi se întorc înapoi, că tuturor ne place să fim lăudați și nu criticați, că iubim să stăm în preajma persoanele vesele pentru că ne binedispun și că detestăm problemele și necazurile, ba chiar avem tendința să fugim de ele. Și observ că tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, viața trăită pe fast-forward (repede înainte), modelele și reperele sociale, lipsa de consistență, toate “ne ajută” să ascundem cât mai bine ceea ce suntem cu adevărat, ceea ce simțim sau gândim și “ne obligă” cumva inconștient să ne raliem la ceilalți din nevoia de apartenență socială.

Mesajele pozitive funcționează până la un punct

În ultimii ani a apărut și un trend de “think positive” (gândește pozitiv) care, prin ai săi promotori, transmite agresiv mesaje de genul “gândește pozitiv, ai încredere în tine, fii puternic, bucură-te de viață ș.a.m.d.”, mesaje care funcționează doar într-o mică măsură sau doar la suprafață. Gândește-te ce așteptări ai de la un prieten atunci când suferi sau te confrunți cu o problemă: să îți spună polologhia de mai sus sau să te ia în brațe și să îți transmită prin vorbe și fapte că te înțelege, că e acolo pentru tine și că te poți baza pe sprijinul lui?

Depresia, o afecțiune în care mesajele pozitive pot face chiar mai rău

Ok, acum că am lămurit puțin cum stau lucrurile la nivel macro, vreau să explic și în ce cazuri poate dăuna acest trend de gândire pozitivă. Păi haideți să luăm exemplul unei persoane ce suferă de depresie majoră. Aveți cunoștință despre această boală sau aveți prin preajmă persoane apropiate care se luptă cu această afecțiune? Dacă nu, vă spun pe scurt că depresia nu este un alint femeiesc, o cerșire de atenție și nu se tratează cu un duș fierbinte, cu o palmă după ceafă, cu meditație, cu sport sau mâncare sănătoasă. Nu trece dacă zâmbești pe stradă doar pentru că așa spun textele motivaționale atârnate pe toți pereții reali sau virtuali. Afecțiunea se manifestă în general prin apatie, sentimente de tristeţe, pierderea interesului pentru orice activitate, hobby, sau incapacitatea de a resimți plăcere reală în viaţa de zi cu zi. Gândurile recurente de moarte şi sinucidere generate de sentimentele de inutilitate, lipsa sensului vieţii, alterarea proceselor psihice superioare cum ar fi gândirea, lipsa concentrării sunt alte trăsături ale depresiei.

Adeseori această afecțiune este confundată cu tristețea, care este o emoție normală și naturală, strâns legată de anumite situații prin care trecem de-a lungul vieții precum pierderea persoanelor semnificative, despărțiri, concedieri, boli grave, divorț etc.

Gândirea pozitivă în exces poate dăuna ajungându-se până chiar la un act de suicid pentru o persoană depresivă deoarece aceasta auzind repetitiv sfaturi pozitive pe care nu reușește să le aplice se simte din ce în ce mai neputincioasă, se învinovățește că nu e capabilă, că viața nu mai are rost etc.

Acum, că știm și asta, cum credeți că ar putea fi ajutată o persoană care suferă de depresie (numărul persoanelor la nivel global care suferă de depresie a crescut cu 18% în ultima decadă, ajungând la 322 de milioane, conform Organizației Mondiale a Sănătății) cu fraze motivaționale de genul celor de mai sus? Aceasta având nevoie de afecțiune, de acceptare, de înțelegere și suport. Păi nu prea poate fi ajutată dacă o îndrumăm să gândească pozitiv pentru că tocmai asta e problema ei, vede totul negru în jur și nu e vinovată de asta, de aceea vă rog să nu o damnați pentru că e ca și cum ați condamna o persoană că s-a îmbolnăvit de orice altă boală organică și care poate e nevoită să urmeze toată viața un tratament medicamentos.

Pe de altă parte, nu aș dori să înțelegeți greșit, o persoană ce suferă de depresie poate fi ajutată să-și găsească propria motivație pentru a lupta cu afecțiunea dar este nevoie de mult mai mult tact decât un simplu mesaj motivațional care e de cele mai multe ori un îndemn, o poruncă de tipul “fă asta și te vei face bine!”.

Boala incurabilă

Este adevărat că evoluția multor boli fizice depinde și de starea psihică a bolnavului însă la fel ca și în cazul persoanelor ce suferă de depresie, cum credeți că se simte un bolnav de cancer în fază terminal care aude povești de genul: fii puternic, ai încredere că va fi bine, un miracol te va salva etc? Acel om tocmai ce a aflat că mai are foarte puțin timp de trăit iar abordarea în astfel de cazuri este puțin diferită. Întâi de toate, bolnavul de cancer are nevoie de iubire, are nevoie de mult suport din partea familiei și a apropiaților, are nevoie de un psiholog specializat pe oncologie care să îl ajute să își accepte boala, să se ierte și să îi ierte pe cei din jur ș.a.m.d.

Sărăcia și persoanele defavorizate

Exact ca în piramida lui Maslow lucru de care au aceste persoane nevoie este să le fie îndeplinite nevoile primare: apă, hrană, adăpost, siguranță, apoi sănătate, educație, reintegrare în societate și poate după ce le au pe toate astea, putem să le spunem să gândească pozitiv că mâine va fi mai bine. Însă mai întâi trebuie să îi ajutăm să fie mai bine.

Pe scurt:

  • Gândirea pozitivă în exces poate dăuna ajungându-se până chiar la un act de suicid pentru o persoană depresivă deoarece aceasta auzind repetitiv sfaturi pozitive pe care nu reușește să le aplice se simte din ce în ce mai neputincioasă, se învinovățește că nu e capabilă, că viața nu mai are rost etc.
  • Depresia majoră este o afecțiune severă, ca orice altă afecțiune majoră a organismului uman, care necesită atât psihoterapie cât și tratament medicamentos, în funcție de gravitate, de aceea e recomandat să nu o luăm în derâdere.
  • Numărul persoanelor la nivel global care suferă de depresie a crescut cu 18% în ultima decadă, ajungând la 322 de milioane, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
  • În cazul persoanelor ce suferă de boli incurabile abordarea “think positive” trebuie transformată  într-un ajutor suportiv prin care să învețe să își accepte boala, să se ierte, să îi ierte pe cei din jur ș.a.m.d.
  • Persoanele sărace sau defavorizate au nevoie să le fie îndeplinite nevoile primare: apă, hrană, adăpost, siguranță, apoi sănătate, educație, reintegrare în societate și poate după ce le au pe toate astea, putem să le spunem să gândească pozitiv că mâine va fi mai bine.
  • Dacă știm toate astea, poate data viitoare suntem mai rezervați cu sfaturile de tip “think positive”, atunci când nu e cazul. Să nu uităm că suntem diferiți și dacă pentru tine funcționează ceva, asta nu înseamnă că va funcționa și pentru alții.

text: Aurelia Marcoane
Psiholog și Psihoterapeut 
contact: aurelia.marcoane@yahoo.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.