De ce ar fi bine să fumezi?

0

Subiect arzător, învăluit în rotocoale de fum și cu luminițe licărind la capăt. Pozițiile par distribuite: fumător vs. nefumător, boală vs. sănătate, viciu vs. grijă de sine.

Dar dacă nu ne-am împărți în tabere și am discuta mai puțin pătimaș despre ceva ce ne afectează pe toți? Dacă te detașezi puțin de abordarea clasică “De ce nu e bine să fumezi”, poți explora mai ușor perspectiva “De ce ar fi bine?”

La nivel corporal

Despre nicotina din fumul de țigară se spune că suprimă apetitul și de aceea previne îngrășarea. Pe locul doi după frica de sevrajul inerent dependenței, frica de îngrășare este a doua mare cauză pentru care fumătorii- și mai ales fumătoarele, se agață strâns de obiceiul lor. Tocmai de aceea producătorii de țigări au început să se adreseze femeilor care doreau să-și mențină silueta, începând cu anii ’20.

Dacă ești obișnuit să fumezi de ceva timp, poate chiar începe să îți placă gustul țigării. Asta și pentru că, după ce-ți anesteziezi periodic papilele, simțul gustului va cunoaște o diminuare. Probabil că vei avea sensibilități culinare mai limitate, dar asta e, acum n-om fi toți gurmanzi.

La nivel mental

Despre fumat mulți afirmă cu toată convingerea că îi ajută să obțină o mai bună concentrare și chiar performanțe mai bune. Tot la fumat apelează ulterior pentru relaxare, fiind pretextul potrivit pentru pauze mici și dese în drumul lor către succese.

Mai multe studii, inclusiv de la World Health Organization, au concluzionat că stima de sine scăzută este corelată cu consumul de tutun și tind să le dau crezare. Dacă ai observat uneori că preferi să fumezi în momentele tensionate, procedezi ca și mulți alți fumători. Comportamentul periodic, aplicat rapid te ajută să scapi temporar de stres. Fumatul contribuie la diminuarea sentimentelor negative, la adormirea conștiinței. Pentru că cei mai mulți dintre noi cred că furia, anxietatea, teama, tristețea etc vin doar cu dezavantaje, le evităm pe cât posibil.

O țigară are uneori rolul să mascheze posibilele carențe legate de încrederea în propriile puteri și să te facă rapid stăpân/ă pe situație.

Are rost să mai spun că o țigară aprinsă nonșalant, cu niște rotocoale savant photoshopate dau bine la imagine? Țigara devine un simbol al modelelor de rol, personaje cool prin definiție. O întâlnești în mai toate filmele, reclamele și videoclipurile din care ies aburii coolness-ului. Imaginea o poți reproduce cu puțină trudă, iar de la suficientă distanță chiar nu ai de ce să îți faci griji cu gălbeneala dinților sau cu mirosul specific. Nu o să le mai sesizezi nici tu după un timp. 

beneficii dupa ultima tigara

La nivel social

Dacă fumezi, ai o șansă în plus să te integrezi în anumite grupuri. Cele care fumează. Tot din studii se desprinde observația că fumatul debutează predominant în adolescență, de obicei ca influență comportamentală din partea celor mai apropiați 5 prieteni. Pentru adolescenți e semnificativă atitudinea celor apropiați și a celor considerați modele de rol. Ei par maturi, atractivi, populari și sofisticați. Uite așa, oricine poate deveni un rebel fără cauză și model la rândul său.

Și ca adult, poți fi acceptat/ă mai repede în grupuri în care țigara creează o coeziune temporară și scade nivelul anxietății legată de validarea ca membru. Când fumezi, totul pare mai ușor: să inițiezi și să porți o discuție, să relaționezi cu alții. De la pălmași la corporatiști, de la hipsteri la cowboy demodați, de la casnice de provincie la ultrafeministe urbane, țigara e pașaportul apartenenței la o castă globală, cu un limbaj universal la care comentariile devin inutile. Uneori, în diverse contexte, tot ea e și moneda de schimb.

Ca și element socio-economic, poți să ajuți la crearea și menținerea unor locuri de muncă destul de consistente, de la producție și comerț până la industria medicală, servicii psihologice dedicate, programe guvernamentale etc. Dacă nici asta nu înseamnă să fii bine integrat în mecanismul societății…

În ciuda eforturilor depuse de unii și de alții să mai crească prețul la otrava cotidiană, fumatul poate fi și convenabil financiar. Apelezi la cei din casta mai sus pomenită să te mai scoată din impas, mai împarți cu un prieten… Dacă ești second hand smoker se poate dovedi chiar gratis, cu condiția să stai în compania celor care îl practică generos.

În țări precum Cuba, însuși guvernul asigură fonduri pentru rația de tutun necesară celor 1 din 3 fumători declarați oficial, iar locuitorii par mereu puși pe petrecere și ajung la vârste înaintate. Deci nu e nevoie să mori ca să ajungi în paradisul fumătorilor.

Dar dacă tot am ajuns la aspectul spiritual, aici nu mai e de glumă, ci totul e cât se poate de serios. Negrul nu e alb, iar între aceste extreme nu există nici măcar 5 nuanțe de gri. Fumatul se spune că a fost cunoscut de europeni prin intermediul lui Columb, care l-a întâlnit și el prin secolul 15 la “pieile roșii”. Inspirarea și expirarea fumului de “tobaco” prin gură și prin nări erau legate de practicile lor religioase, în scopul conectării omului cu Marile Spirite.

Așadar ia în considerare că- până la proba contrarie- fumatul ar putea să te propulseze  într-o călătorie spre altă dimensiune. Fără garanții sau asigurări de vreun fel, căci nu îi stă în fire.

Deci, după ce ai trecut în revistă toate aceste aspecte, nu poți spune că nu ai făcut o alegere în cunoștință de cauză. Ți-or mai fi spus și alții de ce nu e bine să fumezi, dar numai tu poți să decizi dacă ți-ar fi bine.

Iar dacă mă întrebi pe mine, sunt de părere că dacă nu fumezi, bravo ție, ai scăpat de o dependență și ești un om mai liber. Dar dacă o faci, poate o faci pentru că e un comportament care spune ceva, transmite ceva și poate într-un final chiar te învață ceva. Îți rămâne ție sarcina să afli ce.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.