De ce am plecat din România?

0

Tot mai mulți români pleacă din ţară, dar… ce îi determină să facă acest pas? Noi am adresat această întrebare celor care au avut curajul să lase totul în urmă pentru a începe o nouă viaţă.

Mirabela – Dubai

dubai

1. De ce ai plecat din România?

Înainte să plec din România lucram într-o companie de stat şi câştigam 1.300 ron pe lună. În condiţiile în care aveam două facultăţi şi un master (toate la stat, la universităţi de prestigiu din România, toate terminate cu rezultate foarte bune) şi o experienţă de câţiva ani în PR şi Comunicare. Pentru că jobul era în Bucureşti, salariul abia îmi ajungea să-mi plătesc chiria la garsoniera modestă în care stăteam. La 27 de ani, părinţii îmi plăteau facturile, îmi dădeau bani pentru benzină şi îmi alimentau săptămânal cardul pentru a putea duce o viaţă decentă (să mănânc, să mă îmbrac, să merg din când în când la un suc sau la un film). Era o situaţie jenantă, care mă aruncase într-o depresie destul de serioasă. M-am gândit mult şi, deşi mi-a fost foarte greu (eu sunt foarte ataşată de familie, în special de mama), am luat decizia să plec din România.

2. Cu ce te ocupi?

Sunt director de vânzări pentru proiecte mari la cea mai cunoscută companie de signage&outdoor advertising din Emiratele Arabe Unite şi în paralel am propria mea firmă de recrutare.

3. Cât câştigi şi cât cheltui pe lună?

N-aş vrea să-mi fac public salariul, însă aici câştig într-o lună mult mai mult decât câştigam în România într-un an. Dubaiul e locul unde cheltui tot ce câştigi. Sunt foarte multe ispite: de la cel mai mare Mall din lume, până la pârtia de ski indoor, restaurante, hoteluri etc. Toate costă, şi costă mult. Iar eu sunt destul de cheltuitoare, nu ştiu să fac economii.

4. Un sfat pentru cine vrea să meargă în Emiratele Arabe.

Toată lumea are impresia că în Emirate stăm pe grămezi de bani, că atunci când ajungi pe Aeroportul din Dubai te aşteaptă un Rolls Royce la ieşire şi că toţi oamenii de aici poartă ceasuri Rolex la mână. Nu e deloc aşa. În Emirate se munceşte mult (în majoritatea cazurilor oamenii lucrează 6 zile din 7, de la 8:00-17:00), concurenţa pentru joburi e foarte mare, salariile nu mai sunt cum erau acum câţiva ani (din cauza forţei de muncă din lumea a 3-a, care se mulţumeşte cu bani puţini şi care a făcut să scadă nivelul salariilor), stilul de lucru e total diferit faţă de România. Dacă nu eşti serios, nu-ţi place munca şi nu eşti rezistent la oboseală şi la stres, mai bine te orientezi spre o altă ţară. Plus că trebuie luat în calcul şi factorul meteo: vara e extrem de cald. Temperaturile în iulie şi august ating 50-54 de grade. Nu toată lumea rezistă.

Le recomand tuturor celor care vor să vină să lucreze în Emirate, să nu o facă dacă nu au un contract ferm în mână. De asemenea, le recomand să citească şi să întoarcă pe toate părţile contractul pentru a evita eventualele neplăceri. Sunt cazuri în care ţi se promite ceva şi găseşti altceva la faţa locului.

Sebastian – America

america

1. De ce ai plecat din România?

Am plecat din România pentru un viitor mai sigur. Venind în America, am avut șansa de a studia într-un sistem de învățământ foarte avansat la care am visat mereu. Am simțit că acasă eram limitat de mulți factori și nu puteam să îmi valorific cunoștințele în mod practic.

2. Cu ce te ocupi?

Sunt student la Medicină Dentară.

3. Cât câștigi pe lună?

Depinde … ca student nu prea câștigi dar, în schimb, cheltui mult (însă bursele și resursele financiare pentru studii sunt foarte accesibile). Când fac practică câștig între 2500-3000$ pe lună. Cheltuielile variază de la lună la lună, dar ca student te poți descurca lejer cu 1000$ sau mai puțin, pe lună. Eu vorbesc din experiența mea, însă cheltuielile pot crește de la o persoană la alta. Eu zic că un servici în SUA îți asigură un trai mai mult decât decent.

4. Un sfat pentru cine vrea să meargă în America.

Ca în orice țară străină, începutul nu va fi ușor, însă în momentul în care te adaptezi la sistemul american vei descoperi o lume frumoasă. Dacă dorești să vizitezi SUA, trebuie să fii o persoană deschisă. Să înveți din toate experiențele noi și să accepți toate diferențele culturale. Multe vor părea greșite la prima vedere, însă cu timpul vei înțelege că nu tot ce e diferit este și greșit.

Marius – UK

Din păcate trăim zilnic momente în care ne gândim cum am putea să facem ca ziua de mâine să fie mai bună pentru noi şi familia noastră, cum am putea să economisim o sumă de bani să cumpărăm o casă, o maşină, să ne creștem copiii, să ducem o viaţă decentă fără lipsuri şi prea multe sacrificii. Toate aceste gânduri care ne macină zilnic aduc foarte multe semne de întrebare şi într-un fel sau altul ne împing să găsim o cale de scăpare … de aceea mulţi dintre noi alegem să plecăm în străinătate, în căutarea unei vieți mai bune.

anglia

1. De ce ai plecat din România?

Evident este că nu am plecat de bine ce-mi era. Am terminat o facultate apoi am încercat să-mi găsesc un job, să câștig o sumă de bani care să-mi asigure ziua de mâine în societate, dar după cum ştiţi, în România, nu prea sunt multe şanse să ai acel job care să-ţi asigure o viaţă fără lipsuri. După ce am terminat școala am avut mai multe joburi, şi pot să spun că unele dintre ele au fost chiar bune, la nivelul pe care îl căutam. Pot să spun că am încercat de toate în România ca să am o viaţă liniştită dar, din păcate, financiar, nu eram destul de stimulat şi am luat decizia să plec. De aceea sunt acum, aici (United Kingdom), cu toate că nu prea mă împăcam cu ideea de a pleca din ţară. Am pornit de la o muncă de jos, neavând drept de lucru la acea vreme, dar mi-am spus că trebuie să merg mai departe să muncesc că nu o să rămân pe acest post pentru totdeauna. Cumva, cândva o să vină şi oportunitatea care mă va propulsa în față și voi fi apreciat la adevărata mea valoare.

2. Cu ce te ocupi?

După aproximativ 3 ani şi jumătate am avut şansa de a aplica pentru un job într-o companie mare care are ca activitate vânzarea de autoturisme având franciză pe mai multe mărci cunoscute – Peugeot, Citroen, Honda, Skoda, Ford etc, dar şi aici la fel ca în România trebuie să ai o recomandare din interior ca să îţi crească şansele de a obţine acel job. În prezent lucrez ca şi site coordinator pe departamentul de sales-marketing şi pot să spun că sunt foarte încântat de acest job.

3. Cât câştigi şi cât cheltui pe lună?

Partea financiară aș prefera să rămână confidenţială, dar pot spune că oricine din această ţară câştigă suficient cât să locuiască aici, să se întreţină şi să-şi permită să-şi facă unele pofte la care în ţară doar visa. Aici statul îţi dă posibilitatea să faci ceva, e cu totul altă mentalitate şi tind să cred că România nici într-o sută de ani nu se va apropia de acest nivel de trai.

4. Un sfat pentru cine vrea să meargă în Anglia.

Pentru cei care vor să emigreze spre Anglia, aş vrea să le transmit că nu este aşa uşor cum pare, cum vorbesc cei ce se întorc în ţară. Este destul de greu să intri în rândul lor, iar ca să vi încoace trebuie să ai neapărat pe cineva care să te îndrume, să-ţi spună de unde să porneşti, ce trebuie să faci. Nu vă gândiţi că joburile stau pe garduri şi câinii sunt cu colacii în coadă. Gândiţi-vă de 2 ori înainte de-a lua o decizie, pentru că mulţi au salvat ceva bănuţi în ţară ca să poată veni aici, să-şi găsească un job şi s-au întors mai săraci decât au venit. Până la urmă, puţin noroc nu strică.

Daniela – Finlanda

finlanda

1. De ce ai plecat din România?

Am plecat în Finlanda, datorită mai multor factori. În anul în care am absolvit facultatea (2008) firma la care lucram atunci s-a închis. Părinţii mei se mutaseră şi ei aici, în Finlanda (tatăl meu şi-a găsit de lucru), deci am avut suportul familiei până am reușit să mă pun pe picioare (să învăț limba, care nu e deloc ușoară, să-mi găsesc ceva de lucru). Iar factorul decizional pot să spun că a fost dorința mea de a vedea cum e viața și ce poate să-mi ofere ea într-o altă țară.

2. Cu ce te ocupi?

Acum, doar ce am ieşit din concediul de maternitate şi sunt în căutarea unui job.

3. Cât câştigi şi cât cheltui pe lună?

Deocamdată sunt acasă, îmi caut un loc de muncă. Înainte, am fost în concediu de creştere a copilului. Indemnizaţia e în funcţie de salariul avut înainte. Mamele care nu au lucrat, primesc minimul, acordat de stat. La început mai mult, în jur de 800 Eur (net, pe lună, primele 2 luni), apoi scade treptat, până în luna a 10-a (a concediului), când ajunge la 400 Eur (net, pe lună).

4. Un sfat pentru cine vrea să meargă în Finlanda.

Sfatul meu e să înveţe limba. Fără limba finlandeză nu faci nimic aici. Doar dacă eşti medic, poţi să găseşti foarte uşor de lucru (dar şi aşa, eşti obligat să faci ceva cursuri de limbă). Apoi, să fie conştienți că 6 luni pe an e iarnă, frig … soarele nu prea se arată de după nori, se luminează târziu dimineaţa, se întunecă repede după-masa. Dar ca și puncte forte, este mereu o atmosferă de vacanţă, păduri întregi în oraş, sute de lacuri, aer proaspăt de munte, apă potabilă la robinet.

Ovidiu – America

america

1. De ce ai plecat din România?

M-am săturat de politica dâmbovițeană, transmisă la TV în episoade senzaționale. M-am săturat de economia dictată de moguli securişti și șarlatani. M-am săturat de criza socială a unor oameni care se plâng de faptul că nu le merge bine dar singura lor ocupație este privitul la televizor. M-am săturat de timpul pierdut în traficul rutier, de slalomul printre sate, căruțe, bicicliști sub influența alcoolului și șoferi frustrați care își aprind farurile de ceață indiferent de vreme. M-am săturat de chelnerii plictisiți de pe litoralul Mării Negre. Mă îngrozește gândul că ar fi trebuit să locuiesc cu părinții sau socrii după ce aș fi devenit și eu părinte. Mă îngrozește gândul că ar fi trebuit să ajung la pensie la limita subzistenței. Mă înspăimântă amintirea experienței trăite în spital, în cearceafuri pătate, cadre medicale pregătite însă lipsite de suport și respect.

2. Cu ce te ocupi?

Am încercat într-un timp relativ scurt diferite domenii, ca și angajat, însă mi-am dat seama că există multe oportunități de afaceri și am apucat calea antreprenoriatului. Serviciile de tot felul sunt la mare căutare, trebuie să știi cum să te promovezi și cui să te adresezi. Am un portofoliu bogat de clienți cărora le pun la dispoziție o gamă variată de servicii de la design interior, la construcții și administrarea proprietăților imobiliare. Nu fac altceva decât să găsesc oameni cu anumite nevoi care se mulează pe serviciile oferite de mine.

3. Cât câştigi şi cât cheltui pe lună?

Când lucrezi pentru tine, veniturile variază iar cheltuielile depind de stilul de viață. În medie, pot ajunge la $10,000 lunar, iar cheltuieliile de zi cu zi ar trebui să fie nu mai mult de $2,500. Cu ușurință pun deoparte jumătate din cât fac. Nu e atât de important cât faci, ci cât de mult poți economisi.

4. Un sfat pentru cine ar vrea să meargă în America.

Uită tot și începe de la zero. Încearcă să lucrezi pentru tine, deschide ochii și respectă sistemul. Cu ambiție, putere de muncă și determinare vei ajunge să duci o viață mai bună decât în România într-o perioadă mult mai scurtă.

Georgia – Spania

spania

1. De ce ai plecat din România?

Am plecat împreună cu soţul meu după ce am terminat facultatea pentru că am simţit că atunci este momentul potrivit. Nu am vrut să regretăm mai târziu că nu am plecat când eram “tineri şi neliniştiţi”. Am plecat pentru că ţara nu oferea prea multe posibilităţi pentru o persoană cu doctoratul în Inginerie Medicală. Am plecat pentru că vroiam să vedem cum se trăieşte şi în altă țară. Cele mai importante lucruri ce le-am învăţat de la spanioli este să îţi trăieşti această viaţă pentru că alta nu mai vine, să lucrezi cât mai relaxat şi cu o atitudine pozitivă, să zâmbeşti cât mai mult, să îţi respecţi sănătatea făcând cât mai mult sport, să profiţi din plin de concedii.

2. Cu ce te ocupi?

Eu lucrez în domeniul automotive şi profesional nu pot spune că aici se lucrează mult mai bine sau la standarde mai ridicate decât în România. Dar modul de lucru este mult diferit.

Ce o să se întâmple pe viitor, nu se ştie. Nostalgia şi dorul de acasă nu au să dispară niciodată, dar …mergem mai departe. Cu toţii cred că suntem apatrizi, adică nu mai ai aceleaşi rădăcini în România dar nici nu prinzi altele în altă parte.

3. Cât câştigi şi cât cheltui pe lună?

Pentru mine, banii nu sunt un scop, ci un mijloc de a putea călătorii fără prea mari sacrificii, de a-ţi permite un trai mai bun, un viitor mai bun pentru tine şi copiii tăi. În România nu vreau să îmi imaginez cât ar fi durat şi cât efort ar fi trebuit să depun pentru a ajunge să am un trai echivalent.

4. Un sfat pentru cine ar vrea să meargă în Spania.

Ca şi sfaturi pentru potenţialii emigranţi aş spune că Spania este una din puţinele ţări unde acomodarea necesită un timp scurt. Limba este destul de uşoară, dar necesară, oamenii sunt deschişi şi nu în ultimul rând, uneori ai sentimentul că eşti în România, auzind la orice colţ vorbindu-se româneşte.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.