Cum ne influenţează muzica pe care o ascultăm?

0

„Muzica dă suflet universului, aripi minţii, zbor imaginaţiei şi viaţă oricărui lucru”.  Am dat întâmplător peste acest citat în timp ce zburdam pe facebook şi mi-am dat seama că de multă vreme nu am mai citit ceva atât de adevărat! V-aţi oprit vreun moment să vă gândiţi la asta: cum ne influenţează muzica viaţa????

Muzica ne influenţează deoarece nu cred că există vreun om pe acest pământ care să poată afirma că nu ascultă muzică, indiferent de gen (gusturile nu se discută).

Mulţi dintre noi trăiesc şi respiră pentru muzică, mulţi trăiesc din muzică, iar cei mai mulţi dintre noi ne relaxăm şi ne bucurăm atunci când ascultăm muzica preferată. Se spune că terapia muzicală este atât de puternică încât poate vindeca boli sau afecţiuni ale creierului.

Preferinţele noastre muzicale sunt o reflecţie a imaginii noastre sociale, a dispoziţiei noastre în anumite momente; muzica ne poate face să fim mai veseli, să ne simţim mai curajoşi, mai plini de viaţă dar în acelaşi timp ne poate induce o stare de tristeţe sau chiar de depresie, în funcţie de modul în care este muzica percepută în anumite momente din viaţa noastră.

De la începuturile istoriei muzica a fost un mod de a influenţa comportamentul şi emoţiile umane, chiar şi unele civilizaţii antice care considerau muzica şi influenţa acesteia asupra omului ca fiind o adevărată ştiinţă.

Unele studii susţin chiar  faptul că ascultând un anumit gen de muzică, acesta are repercursiuni atât asupra psihicului nostru cât şi asupra corpului nostru şi mai cu seama asupra sistemului cardiovascular, sistemului respirator sau a celui muscular. De exemplu ritmurile foarte rapide şi disonante accelerează ritmul respiraţiei şi bătăile inimii, lucru ce provoacă creşterea presiunii sanguine, în timp ce ritmurile lente şi calme au ca efect scăderea ritmului cardiac şi o presiune sanguină moderată spre scăzută.

Motivul pentru care oamenii sunt „afectaţi” de muzică este că aceasta este procesată în creierul nostru, creând diferite conexiuni şi asocieri între anumite melodii şi amintiri sau senzaţii.

Oricum ar fi, muzica ne influenţează viaţa în nenumărate feluri. Te face să simţi şi să trăieşti o gama vastă de emoţii de la fericire la tristeţe, de la calm la furie etc. Pentru unii muzica e imboldul de care au nevoie pentru a-şi urma visele, pe când pentru alţii e duşul cu apă rece care te face să îţi dai seama că e momentul să nu mai alergi în van.

Muzică a fost, este şi va fi mereu o parte importantă din viaţă noastră a fiecăruia, aşa că nu subestimaţi niciodată importanța muzicii cu care vă înconjuraţi. Este un detaliu simplu, natural, o metodă care va poate ajuta să vă simţiţi nemaipomenit atât fizic cât şi mental.

text: Ioana Fodor
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.