Cum a câștigat Cartoon Network adulții

0

Am privit Cartoon Network așa cum era de așteptat „pe vremea noastră” – cu ochi de copii. Privind mai atent, însă, descoperim că, adulți fiind, avem din nou de învățat de la desenele animate care odată ne făceau să râdem în hohote.

Desigur, nu e tocmai o revelație că „Johnny Bravo” se adresează atât copiilor, cât și publicului adult. Cu toate acestea, dacă privim cu atenție, vom observa, fără îndoială, multe alte desene animate presărate cu glume, mesaje și referiri la aspecte din lumea mass-media pe care copiii nu le pot vedea. Să vedem, așadar, ce avem de învățat, adulți fiind, de la desenele care ne-au bucurat copilăria.

Dexter’s Laboratory (Laboratorul lui Dexter)

Dexter ne prezintă felul în care arată lumea pentru un copil supradotat, rezultat dintr-o familie care îi este complet inferioară intelectual, dar care se dovedește a fi mult mai acceptată de către societate decât el (în frunte cu sora lui, Dee-Dee, a cărei personalitate se bucură de aceeași complexitate cu cea a numelui ei). Printre altele, Laboratorul lui Dexter reflectă o problemă majoră a societății timpului respectiv, care persistă și în prezent: pierderea încrederii într-o eventuală meritocrație și introducerea în scenă a tiraniei nonvalorilor.

Blocat într-o societate aflată cu susul în jos, sensibilitatea și inteligența lui Dexter nu sunt îndeajuns pentru a-i oferi acestuia măcar posibilitatea de a fi plăcut de vreo fată. Dimpotrivă, îl putem observa suferind constant umilințe din partea surorii sale și a prietenelor ei, care merg până într-acolo încât îl îmbracă într-o zi în femeie, iar apoi râd de el, numindu-l Ginger. Episodul ne oferă un prilej de meditație asupra condiției bărbatului în prezent, și asupra a ceea ce reprezintă masculinitatea pentru noi, împreună cu toate concepțiile greșite cu caracter identitar care ne sunt impuse astăzi.

The Powerpuff Girls (Fetițele Powerpuff)

… să mai menționez că au rezultat în urma unui „accident”? 😉

O combinație între parodia poveștilor despre felul în care au apărut super-eroii americani ai Statelor Unite și rezultatul ce constă în creșterea celor trei fete de către un singur părinte, Fetițele Powerpuff ne provoacă să reflectăm nu doar asupra vieții de familie, ci și a responsabilității venite odată cu puterea.

În Fetițele Powerpuff avem de-a face cu cel puțin două elemente care diferențiază serialul de alte modele similare. În primul rând, eroii sunt de gen feminin, ceea ce nu se întâmplă adesea, iar în al doilea rând, sunt copii. Astfel, ne putem întreba ce rol joacă maturitatea în exercitarea puterii și cât loc este lăsat responsabilității. Cele trei surori trebuie să sacrifice multe în lupta lor pentru apărarea orașului Townsville, și de multe ori se dovedesc a fi mai responsabile decât primarul însuși. Primarul este un alt personaj deschis controverselor. Apare pe ecran în postura unui bătrân naiv care nu are prea mult de-a face cu funcția în care a fost plasat, și care se bucură necondiționat de atenția secretarei sale, miss Bellum, un personaj profund simbolic cu o imagine puternic sexualizată și al cărei chip nu-l vom vedea niciodată pe parcursul serialului. Această alegere, de a nu-i arăta fața, reprezintă gradul înalt de generalizare a tipologiei personajului – altfel spus, arată cât de des ne întâlnim cu asemenea tipare.

Johnny Bravo

Am ajuns și la serialul cel mai evident adresat publicului adult, și care pregătește copiii pentru aspectele viitoare ale vieții de adult – alegerea unui partener.

Johnny Bravo este un bărbat chipeș, empatic, însă complet necizelat și, cum am spune noi, românii, „căruia nici ochii nu-i stau bine-n cap”. Nu posedă capacități intelectuale impresionante – mai pe șleau, e complet idiot. Așa strălucitor și bine făcut cum e, Johnny Bravo reprezintă una dintre cele mai proaste alegeri pe care o fată le poate face în scop romantic.

Nu e de mirare că în Statele Unite s-a tras un semnal de alarmă privind acest subiect. În anii 90 circula intens clișeul social al liceelor unde cele mai frumoase fete erau destinate să fie iubitele sportivilor din cadrul echipei școlii, iar cu cât mai chipeș și bine făcut erai, cu atât meritai o fată mai frumoasă – preferabil, o majoretă cu capacități intelectuale compatibile cu ale tale.

Tema condiției masculinității este tratată și aici, la fel ca în Dexter’s Laboratory, însă de data aceasta, cu caracter vădit mai puternic normativ. Mesajul este educativ, pozitiv – femeile nu sunt interesate de Johnny Bravo și de metodele sale vulgare de abordare. În episodul intitulat The Sensitive Male (Masculul Sensibil), aflăm că o calitate mult mai atrăgătoare este, surprinzător, sensibilitatea, în detrimentul mușchilor. Serialul încorporează un mesaj educativ pentru copiii care, amintindu-și de pățaniile lui Johnny Bravo, vor da o mai mare importanță respectului față de potențialele partenere.

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.