Crăciun Fericit… AM ZIS!

0

Mă gândeam zilele trecute la câte lucruri aberante am auzit în ultima vreme legat de libertăți și de îngrădirea acestora. Mi-am dat seama ulterior că socitetatea în care trăim, care se vrea a fi una fresh, tolerantă și deloc discriminatorie se ascunde, de fapt, în spatele măștii de political corectness. Da, știu, un termen arhi-popular și arhi-uzat, indiferent de context. Și să nu mă înțelegeți greșit. Nu sunt contra. Deloc. Însă cred că fiecare lucru are undeva o limită.

Treaba asta cu Crăciunul și cu urările de rigoare mă roade de ceva vreme. Nu e tocmai ceva nou, faptul că prin simpla tradițională urare „Crăciun Fericit” au început să se atace tot felul de grupuri non-creștine (de la musulmani și până la atei, pe rând) că se simt marginalizați și chiar jigniți. Ei, na! Nici eu nu mă declar vreo religioasă, dar de aici și până la jignire e drum lung.

Am înțeles cumva ideea de-a folosi acest political corectness în scopuri de marketing. Adică dacă ești o companie internațională iar produsele tale se adresează tuturor, nu vrei să arăți simpatie, cumva, doar unei singure categorii religioase. Asta în contextul în care perioada Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă este raiul celor care profită pe cinste de pe urma lor; și aici aș încadra de la firmele producătoare de haine și până la cele care fac mașini sau sucuri acidulate – mai știi cântecul din reclama aia faimoasă cu „sărbătorile vin, sărbătorile vin”. Ca atare, Crăciunul a devenit un instrument de marketing, unul foarte bun de-a dreptul. Dar, stai așa: ne folosim de el, îl exploatăm la maximum, însă nu-l mai amintim deloc, ca să nu se simtă alții ofensați. Serios? Tot mai mulți își afișează mesaje de tip „Sărbători Fericite”, însă nu se folosesc de pe urma altor celebrări religioase în masă, așa cum fac cu Crăciunul, sărbătoare majoritar creștină. Câte companii multinaționale au diferite promoții de Ramadan? Păi, nu, că ar fi chiar o rușine, o blasfemie în cultura musulmană. Câți se folosesc de faptul că, tot în perioada asta, evreii sărbătoresc Hanukkah? Am mai auzit la americani, dar, realmente, nu prea. Nu-i nimic. S-a oferit voluntar Crăciunul. Dar cu condiția să nu-l menționăm. E ca un sponsor anonim. Sau mai bine zis, un sponsor de la care vrem banii, dar nu ne-am asocia neapărat imaginea cu el (vezi firmele de tabac, de pildă).

mos craciun face cu mana

Mi se pare o situație teribilă și asta nu pentru că am afinități religioase, ci fiindcă mi se pare că mi se ia un drept. Am crescut cu ideea Crăciunului, a sărbătorii ăleia speciale, în care, măcar o dată pe an stă toată familia la masă, toată lumea se înțelege, casa miroase a scorțișoară, afară ninge, bradul e frumos împodobit iar lumea bea și mănâncă. Ce nu e de plăcut? Adică, eu, una, aș ține-o tot anul așa. Și dacă vreau să spun „Crăciun Fericit” unui om oarecare undeva, ar trebui acum să mă gândesc de două ori, că poate, rostind o urare cu bunătate și fericire, într-o așa frumoasă perioadă a anului, voi fi acuzată c-am jignit. Pe unii mai bine-i înjuri, nu alta. Ca atare, cenzura, oameni buni, cenzura!

Mi se pare strigător la cer că oamenii chiar susțin cu tărie și îi încurajează pe cei care se simt ofensați, aprobându-le absurditățile. Eu știu așa: libertatea ta se termină unde începe libertatea mea. Pot să înțeleg marketingul, clienții, business-urile. Dar nu pot să înțeleg nici discuția despre cum târgul de Crăciun ar trebui să se numească târg de iarnă și nici faptul că ar trebui să îmi cer scuze dacă îi urez ceva cuiva, care nu serbează Crăciunul. Dacă vine un evreu la mine să-mi spună „Happy Hanukkah”, aș fi mai mult decât fericită să îi accept urările. Însă țări precum Canada, cele nordice din Europa sau chiar Statele Unite și-au încercat norocul cu reguli anti-crăciunești. Cred că despre asta ar trebui să fie vorba. Asta înseamnă toleranță și acceptare.

Cred că nici măcar nu mai e vorba despre religie aici. E vorba de tradiții. Și cred că oricât de multiculturală ar fi o țară, anumite tradiții se păstrează inevitabil. Și de ce nu ar fi așa?

craciun fericit

În perioada în care am stat în Germania, mă împrietenisem cu un tip de origine turcă. Turcii reprezintă cea mai mare minoritate din Germania și sunt predominant musulmani. L-am întrebat de curiozitate despre tradițiile creștine și modul în care în familia lui s-a adaptat sau nu la ele (ei fiind de trei generații în Germania). Mi-a spus că perioada asta și pentru el înseamnă timp petrecut cu familia. Când era mic obișnuiau să împodobească bradul și așteptau să vină Moș Crăciun. Îmi spunea râzând odată: „Doar nu era să îmi explice mama când eram mic că la mine nu vine Moș Crăciun că sunt musulman. Copiii primeau cadouri. Primeam și eu și toți prietenii mei, indiferent de origine. Ne-am adaptat și a fost foarte frumos.” Mi s-a părut drăguț. Și mi se pare că exact despre asta este vorba. Te adaptezi când trăiești undeva. Asta nu înseamnă să-ți pierzi identitatea, însă să lași loc de schimbare. Respectul trebuie să fie reciproc.

Dar, cum spuneam, hai să nu ne mai ascundem atâta în spatele degetului. Adică este o ipocrizie să te folosești de-o sărbătoare dar s-o mușamalizezi. Oare lanțul acela faimos de cafea în care ne place să ne dăm check-in (care și el a fost într-o controversă cu paharele roșii părtinitoare Crăciunului folosite în perioada asta) ar mai face la fel vânzări dacă nu ai asocia cafeaua sau băutura caldă cu decorul și spiritul crăciunesc, ascultând colinde? Oare toate lanțurile de bijuterii ar mai avea așa clienți dornici să cumpere tot ce strălucește, mai ales de cadou, dacă nu ar fi ocazia Crăciunului? Dar, să spui „Crăciun Fericit” este ofensator. Ca să vezi!

Da, mă deranjează. Câteodată mi se pare că political corectness-ul ăsta ne privează de orice tradiție, identitate sau particularitate culturală. Pe de altă parte, ar trebui să le acordăm mai multă atenție și celor din jur, indiferent că se află sau nu pe terenul nostru. Poate așa, nu s-ar mai ajunge în situații de conflict și am putea cumva să ajungem la un consens.

Crăciun Fericit!

text: Ștefana Macovei

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.