Conform științei, acestea sunt mâncărurile care creează cea mai mare dependență

0

Dacă mâncărurile procesate creează dependență, atunci cercetătorii au considerat că se poate face o scală al nivelului de dependență pentru a stabili care este mâncarea cu cel mai mare risc. Surprinzător, nu este ciocolata.


via GIPHY

Mâncărurile procesate au proprietăți farmacocinetice similare cu cele ale drogurilor, datorită cantității de grăsimi, de carbohidrați și ratei de absorbție ale carbohidraților în organism. Dependența se manifestă ca o lipsă de control asupra consumul, în sine, al alimentului, contrar consecințelor negative pe care le are asupra sănătății și inabilitatea de a renunța la el, în ciuda voinței. A fost făcut un studiu pe 504 participanți, pentru a stabili care mâncăruri sau alimente sunt cele mai periculoase din punct de vedere al dependenței.

Autorii studiului spun că:

„În ciuda cauzelor multiple ale obezității, unul dintre factorii principali este dependența, pe care anumite alimente o declanșează la unii indivizi și care ulterior duce la abuzul de mâncare neintenționat.”

Pentru a testa diferențele dintre mâncăruri au fost aleși 120 de studenți de la Universitatea Yale pentru a completa un formular, care viza dependența de mâncare. Studenților li s-au prezentat 35 de fotografii pereche cu diferite mâncăruri și li s-a cerut să spună care dintre acelea consideră ei că ar putea crea cea mai mare dependență.

Deloc surprinzător, s-a constatat că mâncărurile bogate în grăsimi, cu indicele glicemic ridicat s-au situat în top. Ca atare, băuturile cu o concentrație mai mare de alcool crează mai mare dependență decât cele cu o concentrație mai mică sau fără alcool. Același lucru s-a arătat și în studiile pe animale, în care a fost ilustrat rolul dopaminei, „chimicala plăcerii” din creierul nostru, care este deseori responsabilă pentru dependențe. De exemplu, li s-a dat șoarecilor o dietă ce a constat în mâncăruri procesate, iar acest lucru a arătat schimbări la nivelul dopaminei din creier, lucru constatat și la utilizarea drogurilor de mare risc.

În studiu s-a ținut cont și de sex și de indicele de masă corporal. Cu toate că sexul s-a dovedit a fi irelevant, la indicele de masă corporal, persoanele cu unul ridicat au arătat tendințe de dependență mai mari decât celelalte, însă diferența nu a fost pe atât de mare pe cât era de așteptat.

Ciocolata a fost „favorita”, urmată de înghețată și de cartofii prăjiți.


via GIPHY

Totuși, autorii studiului nu au fost mulțumiți de rezultat. Un alt studiu cu 384 de participanți a fost făcut online, în care aceștia au fost rugați să de-a o notă de la 1 la 7 nivelului de dependență al diferitelor mâncăruri. Folosind această scală mai largă și cu un număr mai mare de participanți, învingătoare a ieșit pizza, cu un scor de 4.01, urmată de ciocolată și cipsuri cu un scor de 4.73.

Alte mâncăruri, tot procesate și bogate în zahăr și grăsimi, au venit puternic din urmă. La capătul celălalt s-au situat mâncărurile cu un grad mic de dependență: castraveții, morcovii și fasolea. Până și apa s-a situat mai sus. Un aliment însă, care nu a fost inclus în studiu, a fost cafeaua, foarte iubită și consumată zilnic de oamenii din întreaga lume.

text: Ștefana Macovei
sursă: iflscience.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.