Codependența în relații

0

Sunt oare codependent de partenerul meu de viață și de aceea îmi e teamă să pun punct relației mele?

Cu toții am auzit de termenul de dependență, fie că e vorba de dependența de alcool, cafea, tutun sau anumite substanțe, de jocuri de noroc, de pornografie, mai nou am devenit dependenți de internet și de smartphone și lista poate continua.

Ce înseamnă însă codependența?

Termenul de codependență a apărut încă din anii 1930 și se referea strict la membrii familiei unui dependent de alcool. Mai exact la felul în care persoana dependentă de alcool devine practic codependentă de familie sau prieteni foarte apropiați.

Mai nou, codependența poate apărea în orice tip de relație fie că e o relație de colegialitate la locul de muncă, o relație de amiciție, o relație mai apropiată cu un anumit membru al familiei sau mai ales în relația de cuplu.

Cum recunoaștem o persoană codependentă?

 • Are o încredere scăzută în sine, întâmpină dificultăți în a lua chiar și cele mai mici decizii;
 • Toate comportamentele ei sunt cu scopul de a obține aprobare din partea celorlalți;
 • Pune pe ceilalți și nevoile lor mai presus de propriile nevoi;
 • Întâmpină dificultăți în a-și înțelege propriile emoții sau este nesinceră în exprimarea lor din teama de a nu supăra și a nu fi respinși;
 • Este caracterizată de perfecționism și control atât asupra ei cât și asupra celorlalți;
 • Rămâne în situații/relații care sunt toxice și îi fac rău pentru a nu fi respinsă/abandonată;
 • Opiniile celorlalți sunt mai presus decât ale persoanei codependente.

De ce codependența ne provoacă mult rău?

Cu toții luptăm zilnic, prin diferite acțiuni ale noastre, pentru a reuși să ne câștigăm independența. De mici copii ne dorim să facem lucrurile singuri și să explorăm viața pentru că asta ne dă un sentiment de libertate, de liber arbitru, de stăpân al propriei vieți. Însă, chiar de la vârste fragede, unele persoane ajung să învețe să fie codependente. Fie că învață asta de la părinți (unu dintre ei fiind la rândul lui codependent de celălalt), fie că unul dintre părinți e prea grijuliu și din teama ca propriul copil să nu eșueze ia decizii în locul său etc.

Codependența nu este însă un comportament sănătos pentru că de cele mai multe ori produce suferință asociată adesea cu tulburări de anxietate și depresie. Pentru o persoană codependentă relația cu celălalt este mai importantă chiar și decât propria sănătate sau stare de bine. Practic, persoanele codependente nu trăiesc pentru ele ci pentru celălalt iar acest rezultat este din cauza unei temeri excesive că vor fi respinși sau abandonați și nu se vor descurca singuri.

Ce putem face dacă ne recunoaștem ca fiind persoane codependente?

Am auzit de nenumărate ori în jurul meu persoane care, aflate în această situație, au spus: mă descurc singur, nu am nevoie de ajutor specializat, știu ce am de făcut, am nevoie doar de putere și ambiție să rup relația cu el. Le-am urmărit pe parcurs și, deși într-un final relația de codependență s-a încheiat (de cele mai multe ori pentru că celălalt a luat decizia de a pune punct), instant au înlocuit-o cu alta de același tip. Este important să înțelegem că aceste tipare, aceste patternuri, nu se pot încheia decât în momentul în care se corectează convingerile iraționale și comportamentele aferente iar acest lucru e practic imposibil de făcut de unul singur. Tocmai de aceea sunt foarte puține persoanele codependente care pun capăt relației în care se află. În majoritatea cazurilor, acestea fiind și destul de greu de gestionat, cei care finalizează relația sunt partenerii lor.

Codependența presupune ca cel puțin o persoană din cele două implicate în relație, să fie dependentă

Spun asta pentru că, conform DSM5, criteriile pentru tulburarea de personalitate dependentă sunt aceleași cu cele descrise mai sus. În plus de acestea, se mai adaugă faptul că persoana dependentă:

 • nu se simte confortabilă și respectiv se simte neajutorată atunci când este singură, din cauza temerilor exagerate că nu se va putea îngriji;
 • caută urgent o altă relație ca sursă de îngrijire și sprijin atunci când actuala relație se încheie;
 • este preocupată în mod nerealist de temerea că va fi lăsată să se îngrijească de propria persoană;
 • are nevoie ca ceilalți să își asume responsabilitatea pentru principalele domenii ale vieții sale.

De ce este nevoie de ajutor specializat, de psihoterapie?

Pentru că psihoterapeutul are pregătirea necesară să te ajute în primul rând să îți recunoști propriile gânduri, emoții și comportamente după care înveți să le gestionezi și să le schimbi astfel încât să reduci apariția lor în relațiile interpersonale.

Tot cu ajutorul psihoterapeutului înveți să asculți și să comunici mai bine, să devii asertiv dar, cel mai important, doar el te poate ajuta să îți crești încrederea în tine, să te respecți pentru a avea o mai mare încredere în propriile forțe pentru a lua decizii singur. De asemenea, psihoterapeutul tău te va învăța cum să primești și să oferi afecțiune sinceră și cum să dezvolți relații sănătoase și armonioase în viitor.

Dacă te regăsești în această situație nu amâna să ceri ajutor specializat pentru că ai mare nevoie de el dacă îți dorești să ajungi să te bucuri cu adevărat de viață, să trăiești cu adevărat momentele de fericire și să îți crești calitatea vieții.

PE SCURT:

– Termenul de codependență a apărut încă din anii 1930 și se referea strict la membrii familiei unui dependent de alcool.

– Codependența poate apărea în orice tip de relație fie că e o relație de colegialitate la locul de muncă, o relație de amiciție, o relație cu un anumit membru al familiei sau, mai ales, în relația de cuplu.

– Persoana codependentă are o încredere scăzută în sine, întâmpină dificultăți în a lua chiar și cele mai mici decizii, toate comportamentele ei sunt cu scopul de a obține aprobare din partea celorlalți, pune pe ceilalți și nevoile lor mai presus de propriile nevoi, întâmpină dificultăți în a-și înțelege propriile emoții sau este nesinceră în exprimarea lor din teama de a nu supăra și a nu fi respinsă, rămâne în situații/relații care sunt toxice și îi fac rău de teama de a nu fi respinsă/abandonată.

– Persoana codependentă nu se simte confortabilă și respectiv se simte neajutorată atunci când este singură, din cauza temerilor exagerate că nu se va putea îngriji.

– Persoana codependentă caută urgent o altă relație ca sursă de îngrijire și sprijin atunci când actuala relație se încheie

– Este important să înțelegem că aceste tipare, aceste patternuri, nu se pot încheia decât în momentul în care se corectează convingerile iraționale și comportamentele aferente, iar acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul specializat al psihoterapeutului.

Text: Aurelia Marcoane

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.