Cine este Banksy?

0

Imagini pline de umor însoţite de cele mai multe ori de sloganuri ironice anti-război şi anti-capitalism, în care apar ca personaje principale maimuţe, şobolani, poliţişti, soldaţi, copii şi oameni în vârstă, se pot vedea acum pe pereţii a tot mai multor clădiri de pe întreg mapamondul. Vinovatul este Banksy, artistul anonim care a redefinit conceptul de street art, fiind numit de revista Time, în 2010, unul dintre cei mai influenţi 100 de oameni din lume.

artist bansky

Povestea lui Banksy începe prin anii ‘90, undeva în oraşul Bristol, Marea Britanie. Tânărul graffiti artist de atunci îşi începe cariera alături de un grup numit DryBreadz Crew (DBZ). Majoritatea desenelor le face manual, rareori folosind şabloane. Totul se schimbă, însă, odată cu un incident petrecut într-una din escapadele de creaţie, când, fiind în plin proces de colorare a pereţilor alături de grupul său de prieteni, Banksy se află în pericol de a fi ridicat de poliţie pe motiv că vandaliza clădirile. Scăpat cu bine din această situaţie, artistul decide să reducă timpul de lucru şi, astfel, ajunge să folosească cu preponderenţă matriţe, imprimând desenele pe pereţi cu ajutorul tuburilor cu spray.

La începutul anilor 2000, odată cu definirea stilului şi a propriei semnături, lucrările lui încep să fie din ce în ce mai cunoscute, atât în Bristol cât şi în Londra. Acest fapt duce încet la tensionarea relaţiilor cu oamenii legii, lucru ce-l determina pe Banksy să-şi apere identitatea, rămânând încă de atunci în anonimat. Deşi, după cum susţine chiar artistul în cartea Wall and Piece: Banksy, “îţi trebuie foarte mult curaj să te revolţi anonim într-o democraţie vestică şi să proclami lucruri în care nimeni nu crede- cum ar fi pacea, justiţia, libertatea”, anonimatul totuşi generează o oarecare rumoare, care atrage publicul şi notorietatea.

artist bansky

Printre primele lucrări cu un puternic impact social, apărute în Londra în 2002, este reprezentarea unei maimuţe pe care atârnă o plăcuţă cu mesajul: ”Laugh now, but one day we’ll be in charge” (râdeți acum, dar într-o zi noi vom fi în control). Aici artistul face referire la teoria evoluţionistă a lui Darwin, rasele/categoriile inferioare fiind cele care vor prelua controlul în timp, iar cei din urmă vor fi cei dintâi. Este o instigare spre a fi umil şi a nu călca peste oricine şi orice în ideea de-a-ţi atinge scopul.

artist bansky

Aruncătorul de flori, în care apare un băiat cu alură de revoluţionar care, în loc să arunce cu pietre sau cu un cocktail molotov, aruncă cu flori, este una dintre cele mai cunoscute lucrări semnate Banksy. Mesajul este unul evident pacifist, iar dacă studiem şi buchetul compus din flori albastre, galbene şi roşii, am putea face legătură şi cu steagul României, legătură susţinută de altfel chiar în cartea Wall and Piece: Banksy. Desenul a fost inspirat din evenimentele petrecute în ţara noastră de la sfârșitul lui ‘89.

În anul 2005, Banksy devine un artist cunoscut la nivel internaţional datorită unei serii de imagini pe care le pictează pe zidul de delimitare a teritoriilor palestiniene ocupate de armata israeliană. “Zidul este supravegheat printr-o serie de puncte de control şi turnuri de pază, este de trei ori mai înalt decât zidul Berlinului şi se întinde pe mai mult de 700 km, transformând Palestina în cea mai mare închisoare în aer liber şi cea mai bună destinaţie de lucru pentru grafferi.” (Wall and Piece: Banksy).

artist bansky

Fetiţa ce zboară cu baloanele este o trimitere directă către idealismul copilăriei, acolo unde copiii visează că pot zbura, iar asocierea cu locaţia desenului (zidul de delimitare a Palestinei de Israel) face ca mesajul să fie mult mai puternic, reprezentând dorinţa de libertate. Banksy a ales ca personaj o fetiţă pentru a reda mai clar ideea de inocenţă şi vulnerabilitate.

Datorită faimei internaţionale de care se bucură, lucrările lui Banksy au trecut de la simple acte de vandalism la a fi considerate adevărate opere de artă. Astfel s-a creat “efectul Banksy”, care a generat creşterea exagerată a preţurilor la clădirile care au desene semnate de artist, iar lucrările lui au devenit din ce în ce mai căutate.

artist bansky

Interesul publicului a crescut şi mai mult în anul 2010, odată cu lansarea filmului Exit Through The Gift Shop, un documentar despre crearea şi promovarea street art-ului produs chiar de Banksy. Lansat în cadrul festivalului american de film Sundance, pelicula s-a bucurat de un mare succes, fiind nominalizată şi la premiile Oscar, categoria documentar.

Lucrările semnate Banksy continuă să răsară peste tot în lume, cea mai recentă apariţie a lui fiind în New York, unde artistul a împodobit oraşul cu desene inspirate din viaţa cotidiană.

De-a lungul timpului s-au făcut nenumărate speculaţii referitoare la identitatea lui Banksy. Au fost zvonuri conform cărora Banksy ar fi o femeie. Alţii au încercat să ne convingă că, de fapt, este vorba despre un grup de șapte artişti, susţinători ai formaţiei Massive Attack, întrucât există o legătură între locaţia de susţinere a concertelor trupei şi apariţia lucrărilor semnate Banksy. O altă teorie ar fi că Banksy este chiar unul dintre membrii fondatori ai formaţiei Massive Attack, care înainte să o apuce pe calea muzicii a fost un cunoscut street artist pe nume 3D. Niciuna dintre aceste ipoteze nu a fost confirmată, Banksy rămânând şi acum un personaj fascinant şi plin de mister, ale cărui mesaje ne fac să ne oprim pentru un moment şi să reflectăm asupra noastră, a vieţii, a tot ce ne înconjoară.

artist bansky

“Unii oameni s-au făcut poliţişti pentru că vor să facă lumea în care trăiesc mai bună. Unii oameni au devenit vandali pentru că vor ca lumea în care trăiesc să arate mai bine.” (Wall and Piece: Banksy)

About Author

Aliona Tcaci

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.