Cercetătorii susțin că laptele de gândac ar putea fi superalimentul viitorului

0

Aşa că, daţi-vă mai încolo Kale, curcuma, tu treci la colţ, cât despre tine macha, îmi pare rău să ţi-o spun dar te-a băgat laptele de gândac în buzunar!

O echipă internaţională de cercetători tocmai au secvențiat un tip de cristale de proteină care se găseşte în intestinul mijlociu al gândacilor. Motivul? E de patru ori mai nutritiv decât laptele de vacă iar cercetătorii cred că această descoperire este cheia care îi va ajuta în hrănirea populaţiei care creşte alarmant.

Cu toate că majoritatea gândacilor nu produc lapte, Diploptera Punctata este singura specie de gândac cunoscută care dă naştere puilor şi care îi hrăneşte printr-un fel de lapte care conţine aceste cristale de proteină.

Faptul că o insectă produce lapte este fascinant– dar ce i-a fascinat şi mai mult pe cercetători este faptul că o singură proteină de acest fel conţine de trei ori mai multă energie calorică decât echivalentul cantităţii în lapte de bivoliţă (care este de asemenea mai nutritiv decât laptele de vacă).

E clar că mulgerea gândacilor nu este o opţiune viabilă, aşa că o echipă de cercetători în frunte cu Institutul de Biologie Stem Cell şi Medicina Regenerativă din India au decis să secvențieze genele responsabile cu producerea acestui tip de lapte pentru a putea să îl creeze în laborator.

“Aceste cristale sunt ca un tip de mâncare completă- au proteine, grăsimi şi zaharuri.” spune Sanchari Banerjee, un membru al echipei de cercetare, într-un interviu pentru Times of India.

Nu doar că acest tip de lapte este o sursă bogată de calorii şi nutrienţi, dar are şi o eliberare prelungită. În timp ce laptele este digerat, aceste cristale eliberează continuu proteine într-un ritm constant care în acelaşi timp ajută digestia.

“Este un tip de mâncare cu eliberare prelungită”, spune Subramanian Ramaswamy, cel care a condus acest proiect. “Dacă ai nevoie de mâncare bogată în calorii, cu eliberare prelungită şi în acelaşi timp completă, atunci acest lapte este răspunsul.”

E important de menţionat că această sursă bogată în proteine nu este pentru persoanele care încearcă să slăbească şi cel mai probabil nu este necesară în nici una dintre dietele vestice unde şi aşa se consumă prea multe calorii pe zi.

Dar pentru cei care se chinuie să aibă un aport corespunzător de calorii zilnice, acest lapte ar putea fi o soluţie uşoară.

Acum că cercetătorii au secvenţa, ei speră să reuşească să producă aceste cristale de proteine într-o cantitate mai mare- transformând astfel procesul de prelevare în unul mult mai eficient (şi mai puţin scârbos) decât să extragă în continuare din intestinul gândacilor.

Cine mai are nevoie de kale şi quinoa când ai la îndemână superlimente din lapte de gândaci?

…  Mda, nici noi nu suntem 100% convinşi. Dar dacă ajută la criza alimentară ce se întrevede în viitorul apropiat, o să-l acceptăm cu siguranţă.
Aceste cercetări au fost publicate în IUCrJ.

sursă: sciencealert.com

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.