Casa ta de Crăciun

0

Iubitori ai unui Crăciun tradițional, sau poate adepții trendurilor anuale de winter fever, pentru oricare din noi, Crăciunul e Crăciun oriunde, cu condiția să te simți „ca acasă”.

Deoarece Crăciunul, așa cum îl știm și ni-l dorim, este dintotdeauna bogat, nu sărac, intens, nu diluat, concentrat și nu prelungit ca o vacanță de vară, prin urmare, nici „acasă” nu înseamnă doar … o casă.

Locația în care ne petrecem sărbătorile poate varia de la apartament la vilă, timpul poate fi petrecut în piazetta sau pe strada frumos ambientată și așa cum se cere în simțirea unui popor creștin, sufletul este undeva între sfințire și profan.

Totuși, dacă intenția este de a ne crea singuri spațiul și atmosfera potrivită nouă și închinată acestei sărbători, este bine să ținem cont de câteva lucruri simple, dar esențiale, menite să ne ușureze truda și a ne prelungi bucuria zilelor de Crăciun.

Primul pas este alegerea spațiului sau, de ce nu, a unui loc în spațiu, ținând cont de faptul că putem pregăti întreaga casă de sărbătoare sau doar o cameră sau o zonă din aceasta. Dacă avem o casă sau un apartament întreg la dispoziție, ornamentele încep măcar de la ușa de la intrare. Fie că sunt ghirlande de beteală, aranjamente postate pe ușă sau un preș de intrare modernist, prima imagine trebuie să te invite acasă.

Când factorul de mărime este clarificat, trecem la o analiză sinceră a atuurilor și a dezavantajelor locației alese: suprafețe mari vitrate – se pretează aplicațiile direct pe sticlă și ornamentele luminoase pe timpul nopții; pereți terni, fără mobilier – pot fi un excelent fond pentru brad sau ornamente naturale, în culori puternice și contrastante; lumina prea puternică  – se atenuează prin materiale poroase și aranjamente dense, în culori închise; un colț umbros – perfect pentru suporturi de candele și decorațiuni strălucitoare, în culori deschise. Toate aceste aspecte trebuie atenuate și echilibrate în așa fel încât rezultatul să fie unul armonios.

Alegerii locației i se subordonează imediat deciderea temei coloristice. Eleganța este asigurată prin alegerea unei culori tradiționale: roșu, auriu sau argintiu, la care se pot adăuga, la alegere, accente în tonuri și nuanțe diferite ale aceleiași culori sau, în contrast, culori marker: ex. fond de maro cu auriu și accente de verde. Farmecul acestei sărbători este și faptul că permite o abordare extravagantă a amenajării prin disponibilitatea unei palete cromatice extrem de variate și contrastante, ce poate rezulta într-un decor bogat colorat.

De Crăciun, toate simțurile sunt activate, astfel că și materialele sunt la mare preț. Sclipirile paietate și finețurile mătăsoase crează o imagine de ansamblu elegantă iar detaliile lucrate manual conferă prețiozitate. În același timp, țesăturile rugoase, draperiile bogate și covoarele dense întregesc decorul tradițional al casei primitoare și calde.

Dincolo de număr, mărime și poziție, ornamentele și aranjamentele nu trebuie să incomodeze buna desfășurare a activităților ci să completeze prin culoare, lumină și sunet un cadru familiar deja existent.

În concluzie, rețeta de succes pentru un Crăciun reușit se regăsește în claritatea gândurilor transpuse în culori nobile, podoabe strălucitoare, lumini calde acompaniate de mâncăruri felurite, băuturi aburinde și povești de împărtășit cu prietenii și familia.

Și dacă ceea ce lipsește locuinței tale este un glob de sticlă fină, pictat manual sau orice alte multe fantezii, le găsești cu siguranță în magazinele specializate.

Pentru inspirație sau orice alte informații suplimentare, contactează un arhitect.

Text: Raluca Pescar

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.