Câini vs pisici

0

Vine un moment în viață, când îți dorești un animăluț de companie care să te iubească necondiționat, să te binedispună, să îți facă zilele mai frumoase și, de ce nu, să te ajute să mai scapi de stresul adunat peste zi.

Cele mai comune animale de companie sunt câinii și pisicile și marea bătălie se dă când vine momentul să alegi între cele două mamifere, ambele inteligente și animale de companie ideale care își au locul în orice familie iubitoare.

Este un animal mai presus decât celălalt? Această întrebare este puțin problematică și ține mai mult de opinia și preferința fiecăruia.

Indiferent care animăluț de companie ți-e pe plac, toate au nevoie de iubire, atenție, îngrijire și câteva vizite regulate la veterinar. Cât de diferiți sunt câinii de pisici? Totul ține de tine și de ce îți dorești de la un animal de companie cât și de energia pe care ești dispus să le-o dedici.

+/-  ale cățeilor

Când vine vorba de dresaj, câinii au un avantaj deoarece pot fi dresați cu ușurință în comparație cu pisicile. Câinii pot fi învățați să facă mici trucuri pentru a-și satisface și binedispune stăpânul. Pe când un câine are nevoie să fie dresat ca să devină un animal de companie bun, o pisică nu are aceleași nevoi. Să înveți un câine să-și facă nevoile afară sau într-un singur loc, poate fi un proces murdar și de lungă durată pe când o pisică în mod instinctiv va căuta un loc unde să poată săpa o groapă să-și ascundă nevoile. În principal, unei pisici trebuie doar să-i arăți litiera și de acolo munca ta a luat sfârșit.

De asemenea, câinii au nevoie să le aloci mai mult timp. Dacă ajungi târziu de la lucru, cineva trebuie să plimbe câinele. Dacă plouă, ninge, e furtună, e caniculă… la fel, câinele trebuie plimbat. Din punctul ăsta de vedere, pisicile sunt mai independente. Dacă au litiera și bolul cu apă și mâncare, vă așteaptă cuminți până vă întoarceți de la lucru. Plimbatul ar trebui să fie un lucru pe care să îl aștepți cu drag; dacă sună ca ceva ce te simți obligat să faci, ca încă una din îndatoririle casnice, atunci poate un câine nu e ceea ce ai nevoie.

Un câine are, de asemenea, nevoie să îți petreci timp cu el, până la urmă te-a așteptat atât să te întorci de la lucru. Joaca cu un cățel, mai ales dacă este pui, poate fi extenuantă din cauza energiei debordante de care dispune. De asemenea acest moment trebuie să-l aștepți cu drag când te întorci de la lucru, nu ca pe încă una din obligațiile de care abia aștepți să te scapi

Vacanțele și călătoriile în interes de servici pot fi un lucru greu de realizat o dată ce ai un animal în grijă. Va trebui să găsești pe cineva care să plimbe câinele și să se joace cu el, sau o pensiune de animale în care să ai încredere, care va adăuga un cost suplimentar îngrijirii animalului.

Dacă tot am ajuns la costuri, câinii tind să fie mai costisitori decât pisicile. Cu cât e mai mare câinele, cu atât va avea nevoie de mai multă mâncare. De asemenea, în funcție de rasă, câinele are nevoie de îngrijire periodică (tuns blănița, tăiat unghii, deparazitat intern și extern) cât și de băi regulate. Poți face totul acasă, sau la un salon specializat. Oricare este alegerea ta, îngrijirea trebuie făcută regulat, spre deosebire de pisici, care se ocupă singure de aceste lucruri.

Știu că poate părea, din ce am spus mai sus, că un câine are mai multe minusuri decât plusuri, dar nu e chiar așa. Un cățel vrea să fie în totalitate implicat în viața și activitățile tale de zi cu zi. Dacă ești o persoană care conduce mult, vei avea tot timpul un prieten loial care va fi mai mult decât bucuros să te acompanieze. Dacă îți place să faci exerciții fizice pe afară (jogging) sau îți place să te aventurezi în  plimbări lungi, nu vei găsi un alt partener mai devotat. Nevoia și dorința câinilor de a face pe plac îi determină să fie mai ascultători și mai supuși decât pisicile.

Și de asemenea, să nu uităm multele roluri pe care un câine la poate îndeplini, printre care și acela de paznic strașnic. Cu toate că un cățel ar trebui ales mai întâi ca un animăluț de companie, aceștia ne fac să ne simțim mai în singuranță. Într-adevăr, câinele este considerat cea mai bună “alarmă” pe care cineva o poate avea.

+/- ale pisicilor

În primul rând, pisicile nu sunt alarme anti-efracție bune, și e foarte puțin probabil să sperie vreun intrus. Sunt foarte puține pisici care acceptă să le fie pusă lesă și asta doar dacă sunt învățate de foarte mici cu acest dispozitiv de plimbare. Pisicile nu sunt animale care să trăiască în haită, așa că nu au înnăscută nevoia de a face pe plac. Dacă o pisica învață un truc este pentru că așa vrea ea.

Și pisicile au nevoie de îngrijire periodică, cum ar fi periatul blăniței, eventual tăiatul unghiilor (baia și-o fac singure, zilnic). Cu toate că pisica nu trebuie să meargă afară să-și facă nevoile, litiera ei trebuie curățată zilnic și schimbată cel puțin o dată pe săptămână.

Faimoasa independență a pisicii poate fi considerată un avantaj, pentru că pot fi lăsate singure în casă perioade mai lungi de timp. Nu spune nimeni că nu îți va simți lipsa cât ești plecat, dar nu depinde de tine să vi acasă în fiecare zi la orele 4-5 să o scoți la plimbare. Dacă pleci mai multe zile de acasă, pisica se descurcă destul de bine dacă are mâncare, apă și câte o vizită de 2 ori pe zi.

Pentru că nu simt nevoia să facă pe plac, pisicile se apropie de tine ca să fie mângâiate și drăgălite, doar atunci când vor ele. Poate ego-ul tău să suporte aceste toane?

Când în sfârșit ajungi acasă de la lucru, poți să te arunci pe canapea și să vegetezi, pisica va fi cel mai probabil bucuroasă să se cuibărească în poala ta și să tragă un pui de somn. Asta nu înseamnă că o pisică nu simte nevoia să se joace. Joca cu o pisică implică mai puțin efort fizic, pentru că fuga și săritul vin din partea ei. Dacă ai un laser sau o “undiță” poți să te joci cu ea stând întins pe canapea.

Să ne înțelegem … pisicile urăsc mașinile și plimbările lungi cu mașina. Dar sunt destul de ușor de transportat dacă ai o cușcă specială de pisicuțe.

Indiferent ce alegere faci, trebuie să înțelegi că un animal de companie este o responsabilitate destul de mare, iar decizia trebuie luată în familie. 

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.