Barista – omul care ne aduce cafeaua

0

Pe Josef nu ai cum sa nu îl remarci de cum pășești în Tucano Coffee Hawaii. Zâmbetul lui te îmbie și te învăluie împreună cu aroma de cafea proaspăt măcinată. Pentru că ceea ce face el este o artă, o meserie mai nouă pe piața muncii din România, l-am provocat să ne răspundă la câteva întrebări:

De când a început povestea ta “aromată” cu cafeaua?

Atunci când am revenit din străinătate- eu ador călătoriile pentru că aduc informații și arome noi în viețile noastre- am început să lucrez în mixologie, ceea ce înseamnă prepararea de cocktailuri. Nimic de-a face cu cafeaua. Aveam un coleg, Dani care prepara cafea. Urmărindu-l pe el mi-am dat seama că mi-ar plăcea și mie să fac acest lucru. Am “furat” meseria de la el. Așa a început povestea mea cu cafeaua.

barista cafea

Ce înseamnă să fii barista?

Barista este acea persoană care prepară cafeaua. O ia de la stadiul de cafea boabe, știe cum se macină, cum și în ce cantitate se pune. Este un artist al cafelei. De asemenea, știe să recomande oaspeților cafenelei cafeaua care li se potrivește.

Cum de ai ales această profesie? Sau te-a ales ea pe tine?

Am ales această profesie din pasiunea pentru cafea a colegului meu Dani și a faptului că eu sunt o persoană extrovertită care socializează cu lumea și vrea să le ofere un produs pe gustul lor: cafeaua cu aroma potrivită pentru ei. Cumva m-a ales ea pe mine dar nu regret niciun moment acest lucru.

barista cafea

Care sunt principalele calități pentru a fi un bun barista?

Cele mai importante calități pentru a fi un bun barista sunt:

  • rapiditatea;
  • dispoziția de a învăța mereu;
  • amabilitatea.

Dacă toate aceste atribute se regăsesc, atunci și oaspetele cafenelei va fi un client mulțumit care va reveni.

Ce înseamnă metodă alternativă de preparare a cafelei?

Cafeaua se poate prepara la ibric sau la expresso. Depinde foarte mult de ceea ce își dorește clientul. De aceea un barista trebuie să știe, să îl „citească” și să îi ofere exact ceea ce își dorește.

barista cafea

Cafea lungă cu lapte sau Americano?

Cafeaua cea mai bună pentru a simți gustul ei adevărat este un espresso. Dacă cineva își dorește să fie și cu lapte atunci aș recomanda un Americano.

Există o comunitate de barista în România?

Există deja o comunitate formată și în creștere în România. Sunt foarte mulți tineri care își doresc să devină profesioniști. Acest lucru poate doar să mă bucure, eu care nu mă consider un expert ci un bun student care mereu se autodepășește.

barista cafea

Un mesaj pentru musafirii Tucano Coffee și ai Revistei Altfel?

Haideti să descoperim cafeaua care vă place. Fiți Altfel! Fiți Tucano!

text: Mihaela Livia Popa

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.