Arhitectura locului

0

Loc de luat masa şi loc de dormit

Despre locuri se vorbeşte mult, în diverse feluri şi diferite sensuri. Care este locul potrivit pentru tine, unde este locul cel mai bun pentru cină, cum să faci să-ţi găseşti odată locul? Atâtea înţelesuri, de-ţi stă mintea în loc!

Strict ca definiție, loc/locuri- punct, porțiune determinată în spațiu; spațiu ocupat de cineva sau de ceva; așezare; teren; zonă; meleag, regiune, tărâm, teritoriu, ținut.

Nu sunt simple definiţiile unui concept volatil precum cel de spirit, nicidecum pentru cel încă şi mai instabil, care desemnează un fel aparte de loc sau de spaţiu. În religia vechii Rome, genius loci era înţeles ca spiritul protector al unui loc. În utilizarea contemporană, genius loci se referă, de obicei, la atmosfera distinctă a unei locații, înţeleasă ca “spirit al locului”, mai degrabă decât un spirit păzitor.

În cele din urmă, tot ceea ce dorim este să ne găsim, odată, locul! În arhitectură, însă, pentru a fi găsit, locul trebuie mai întâi creat.

Aşa cum spune şi definiţia brută, locul este, cu predilecţie, pentru stat. Indiferent de activitatea desfăşurată, aceasta se încadrează în timp şi este delimitată în spaţiu. Într-o casă, viitoarele locuri sunt anticipate încă din faza de proiectare a spaţiului interior. Delimitate de elemente structurale, marcate prin texturi diferite şi diferenţe de nivel, încărcate de atmosferă prin fante de lumină naturală/artificială sau cu vederi de tip zen view sau belvedere, spaţiile se transformă în zone. Adăugând culoare şi piese de mobilier şi însufleţindu-le cu acţiuni, zonele devin locuri.

Astfel, se creează locul tău, care poate fi de orice fel: de citit, de joacă, chiar şi … „de dat cu capul”.

Din multitudinea de locuri, am ales, de această dată, două. Dedicate unor nevoi primare, mâncatul şi dormitul, aceste acţiuni au evoluat şi au primit de-a lungul timpului o atenţie sporită, alimentând imaginaţia designerilor şi arhitecţilor.

Amplasamentul şi relaţia cu celelalte zone se alege, cu predilecţie, în funcţie de dimensiunea casei şi deprinderile rezidenţilor.

Locul de luat masa – sufrageria, bucătăria sau livingul?

În bucătărie, dacă spaţiul este mic, timpul scurt şi ziua începe dinamic.

 • masa se consumă, de cele mai multe ori, repede.
 • de obicei, masa principală este micul dejun.
 • pult cu dublă funcţiune (gătit/servit) sau masă cu maxim 4 scaune.
 • orientarea cea mai potrivită – spre est; nimic nu se compară cu soarele de dimineaţă pentru un boost de energie.

În sufragerie, dacă dispunem de un living încăpător, ne vin mulţi prieteni în vizită şi ne place să organizăm cine.

 • potrivit de amplasat lângă şemineu sau cu vedere pe fereastră, spre curte.
 • marcat prin textură diferită la pardoseală/tavan.
 • orientarea spre sud asigură lumina caldă a soarelui la apus.

Între două zone, este o amplasare potrivită pentru cei care vor o imagine de ansamblu asupra casei. Astfel, mai multe acţiuni pot avea loc concomitent în locuri diferite ale aceleiaşi zone.

 • diferenţa de nivel de 3 trepte şi delimitarea parţială marchează cel mai bine.
 • permite comunicarea directă cu bucătăria (pentru servitul farfuriilor) şi deschiderea spre living, pentru conversaţie.
 • în general, se pretează unei zone de zi dezvoltată pe lungime, în interiorul casei.

Locul de dormit – patul, dormitorul sau zona de noapte?

 • Oricare, oriunde, în funcţie de mărimea spaţiului, de necesităţi şi de abitudine, însă aparţine, în general, zonei de noapte.
 • Trebuie să asigure intimitatea, chiar şi doar parţial. Este mai mult decât un pat şi serveşte mai mult decât somnului.
 • Poate fi izolat sau în relaţie cu dressingul, baia sau chiar biroul de studiu.
 • Patul se poziţionează pe un perete interior al casei, de obicei cu capul spre nord.
 • Orientarea cea mai potrivită a zonei, în casă, este spre nord-est.

În concluzie, aşa cum răbdarea este o artă, somnul este o ştiință: începe înainte de a adormi şi se termină după trezire.
De locuri ne lovim la tot pasul, nu doar la noi acasă. Alegem în general, instinctiv, ceea ce ne place şi ne face să ne simţim bine. Şi pentru că locurile excelente generează acţiuni spectaculoase, în luna ce urmează, luaţi masa unde e bun şi dormiţi unde e bine.

Pentru inspiraţie sau orice alte informaţii suplimentare, contactează un architect!

text: Arhitect Felicia Raluca PESCAR
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.