Antreprenori pentru sportul arădean

0

Florin Deznan este un antreprenor de succes din Arad și totodată omul care și-a întors fața către sportul arădean. Conduce o afacere în domeniul agricol și din postura de antreprenor a început să investească în sportul arădean, organizând din resurse proprii un turneu de fotbal dedicat copiilor. Succesul pe care îl are acest turneu este de la sine înțeles, 2017 fiind al 6-lea an consecutiv în care el, nu numai că se desfățoară ci și crește armonios.

Am stat de vorbă cu Florin Deznan să ne spună câte ceva despre el, despre munca care a depus-o până acum cât și despre sportul arădean.

Pentru cititorii care încă nu te cunosc, poţi să ne spui cine este Florin Deznan?

Sunt născut şi crescut în Arad, am 45 de ani şi am o afacere în domeniul agricol. Am 3 copii, 2 băieţi din prima căsătorie şi o fetiţă a iubitei mele pe care o consider tot copilul meu.

Antreprenori pentru sportul arădean

Conduci o afacere destul de mare în Arad, poţi să ne povesteşti pe scurt care a fost drumul până la antreprenorul de succes de acum?

Drumul pe care eu l-am ales se numeşte MUNCĂ. Am pornit de la zero cu gândul de a-mi realiza visul, iar visul meu a fost să scot capul din mulţime şi să ies din marea masă a mediocrităţii în care trăiam. Părinţii mei au fost oameni normali cu meserii normale. Mama ospătar iar tata muncitor. Fiind cel mai mic dintre fraţi, noi fiind 3 băieţi, am fost primul care a terminat o facultate, în cazul meu Facultatea de Drept, iar ulterior am avut şansa de a mă angaja într-o mare companie arădeană ce se ocupă de comerţ internaţional. La început am fost Consilier Juridic dar ulterior, proprietarul firmei văzând că am calităţi în domeniul comercial mi-a încredinţat departamentul de export al companiei lui. De aici a şi început drumul meu în domeniul de business. Din 2007 mi-am pornit propria afacere în care lucram 3 persoane iar azi grupul de firme RDF are peste 50 de angajaţi şi o cifra de afaceri de peste 100.000.000 lei (peste 22 milioane euro).

Din postura de om de afaceri de ce şi cum a început implicarea ta în sportul arădean?

Atât în copilărie cât şi în adolescenţă am făcut sport. Am 7 ani de fotbal şi 6 ani de arte marțiale la activ, aşa că se poate înţelege dragostea mea pentru sport, pentru mişcare în general. În plus băieţii mei sunt amândoi sportivi de performanţă iar cum în zilele noastre performanţa necesită bani, m-am implicat cu toată puterea mea în primul rând în sprijinirea băieţilor mei şi apoi a echipelor din care ei fac parte. Băiatul cel mare este înotător la CSS Gloria Arad iar băiatul cel mic este fotbalist la UTA Arad.

Antreprenori pentru sportul arădean

Ce este Elite Cup RDF?

Elite Cup RDF este un turneu de fotbal ajuns anul acesta la cea de a VI-a ediţie, dedicat juniorilor pe trei categorii de vârstă. Copii născuţi în anii 2003, 2004 şi 2005. Este un turneu de elită, înscrierea în turneu făcându-se doar pe baza de invitaţie.

Ce ne poţi spune despre Elite Cup RDF, când se va desfăşura şi unde?

Sunt 8 echipe pentru fiecare categorie de vârstă, împărţite în câte 2 grupe. Echipele clasate pe primele 2 locuri din fiecare grupă ajung să joace pentru locurile 1-4 iar echipele clasate pe ultimele 2 locuri din grupă ajung să joace pentru locurile 5-8. Turneul se desfăşoară an de an în Arad, iar anul acesta turneul începe în 27 Aprilie şi se încheie în 28 Aprilie. Eu mă ocup de toată partea financiară a turneului iar antrenorii cu care colaborez se ocupă de partea sportivă a turneului. Ca şi loc de desfăşurare vă pot spune că în primii ani turneul s-a desfăşurat pe Stadionul din cartierul Subcetate dar din cauză că acesta a devenit impracticabil, de anul trecut s-a luat decizia ca turneul să se desfăşoare pe stadionul ICRTI şi pe stadionul Motorul. Anul acesta se pare că turneul se va desfăşura pe 4 stadioane din municipiul Arad, urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţă publicului în timp util.

Văd că nu eşti la prima organizare a acestei cupe, cum au fost ediţiile precedente?

După cum am mai spus, anul acesta e a VI-a ediţie a Elite Cup RDF. Despre ediţiile precedente ar fi mai bine să întrebaţii copiii care au participat. Eu zic că acest turneu a crescut de la an la an, că echipele participante sunt din ce în ce mai bune. De exemplu, atât anul trecut cât şi în acest an, la categoriile de vârstă 2003 şi 2004 printre participante sunt şi echipele campioane ale României pe categoriile lor de vârstă.

Antreprenori pentru sportul arădean

Ce aduce nou Elite Cup RDF în 2017?

Anul acesta am decis să acordăm o atenţie şi mai mare acţiunilor de promovare a turneului. Avem o pagină de facebook care poate fi urmărită de toţi cei interesaţi, unde postăm toate informaţiile de care au nevoie cei care vor participa la acest turneu. Acordăm o atenţie deosebită trofeelor pe care le oferim astfel încât echipele câştigătoare vor fi recompensate cu medalii şi cupe (care după părerea mea sunt cele mai frumoase ce se oferă la ora aceasta în România într-o competiție sportivă), recompensăm pe fiecare categorie de vârstă pe cel mai bun jucător din turneu, pe golgeter – cel care marchează cele mai multe goluri şi pe cel mai bun portar.

Mai avem şi o tombolă la care vor participa toate echipele înscrise în turneu şi vom acorda trei premii la această tombolă, prin tragere la sorţi. Premiile oferite constau într-un rând de echipament complet pentru întreaga echipă, adică jambiere, şorturi şi tricouri pentru 18 jucători şi echipament specific pentru 2 portari. Mai oferim un premiu ce constă în 10 mingi de joc iar al treilea premiu oferit la tombolă constă în 20 de maieuri colorate folosite în orele de antrenament de echipele de fotbal.

Din postura de organizator de competiţii sportive, cum vezi dezvoltarea sportului în Arad?

Acest subiect este foarte sensibil. Astăzi sportul are nevoie de susţinere financiară mai mult decât oricând. Nu se poate face performanţă fără să ai baze sportive, fără să ai dotări, fără să ai antrenori dedicaţi şi să nu uităm ca trăim într-un context în care copiii nu mai au motivaţie faţă de sport. Eu aştept să apară acel om (politic mă refer) care să aibă curajul să spună că sportul va fi o ramură strategică a politicii naţionale, să-şi asume programe de investiţii în baze sportive, să investească în pregătirea antrenorilor, să creeze sisteme de pregătire unitare pe fiecare segment de dezvoltare a sportivului, iar promovarea sportivilor să se facă strict pe criteriul de performanţă. Sportul în general e într-o cădere liberă, iar la noi în Arad parcă această cădere e mult mai accentuată decât în alte oraşe. Azi, fără susţinerea părinţilor, sportivii nu au nici o şansă.

Antreprenori pentru sportul arădean

Ce s-ar putea face în Arad în domeniul sportului, ce s-ar putea schimba?

De făcut se pot face multe dar ai nevoie de oameni dedicaţi. Eu vin din business şi sunt obişnuit cu investiţiile, ştiu cu ce se mănâncă treaba aceasta, ştiu cu ce sume de bani (mici) se pot face lucruri mari. Dacă ne referim la fotbal trebuie să notăm că doar în Arad au dispărut peste 8 terenuri de fotbal. Unde se mai antrenează copiii, unde să-şi desfăşoare activitatea antrenorii? Am spus şi înainte şi repet, lucrurile pot fi schimbate dacă există voinţă la nivel de conducere a oraşului pentru această schimbare.

Avem speranţe pentru Arad în fortbalul românesc?

Avem o vorba românească: speranţa moare ultima. Sigur că atâta timp cât în Arad echipa de suflet UTA Arad joacă în liga a II-a cu şanse mari de promovare în prima liga, copiii de la centrele de copii şi juniori au încă la ce să spere. Dacă şi echipa aceasta ar dispărea, ar dispărea orice speranţă pentru o nouă generaţie de fotbalişti. Aradul, la ora actuală are una din cele mai bune pepiniere de fotbalişti din ţară. Mă risc şi spun că după Academia Hagi, UTA Arad este clubul care produce cele mai multe tinere talente. Dar munca unui singur om, în cazul de faţă muncă d-lui Meszar, nu e suficientă. Oraşul, prin conducătorii lui, trebuie să-şi aplece privirea spre fiecare club sportiv, să-I consilieze, să-I înveţe să facă proiecte, să-I ajute să atragă bani pentru investiţii, să creeze condiţii decente de pregătire şi aşa vor prinde şi copiii drag să intre într-o sala de sport.

Ce ar trebui să învăţăm de la alţii şi să aplicăm în fotbalul arădean?

Să ne iubim copiii!

Pe mine mă uimeşte Statul Maghiar şi investiţiile pe care le face în sport. În urmă cu câţiva ani au decis ca sportul să fie prioritate naţională, şi-au făcut o strategie şi au pus-o în practică. Au baze de antrenament moderne, antrenori calificaţi, un număr mare de sportivi legitimați şi veţi vedea că în următorii ani vor veni şi rezultatele şi în fotbalul din Ungaria. Să nu vorbim de înot, unde Ungaria prezintă cei mai mulţi sportivi la startul Jocurilor Olimpice după SUA. Au bazine excelente, sisteme de antrenament performant şi un număr incredibil de mare de sportivi. Nu degeaba în acest an, Ungaria este organizatoarea Campionatului Mondial de nataţie. Aşa că zic, să ne uităm puţin peste gard la vecini şi să facem ca ei.

Antreprenori pentru sportul arădean

Avem în Arad oameni dedicaţi sportului?

Sigur că avem- părinţii şi câţiva antrenori!

Unde vezi sportul arădean în următorii 10 ani?

Dacă lucrurile nu se pun în mişcare, peste 10 ani nu vom mai avea sport.

În afară de sport în ce alte activităţi mai eşti implicat atât că antreprenor cât şi ca şi societate RDF?

Cu sprijinul companiei mele, S.C. RDF S.R.L., mă implic în tot felul de acţiuni. În decursul timpului, pe lângă activităţile sportive, am mai susţinut activităţi culturale, am susţinut instituţii de învăţământ, am susţinut biserici, am susţinut spitale, dar mare parte din fonduri şi energii le alocăm cazurilor medicale deosebit de grave pe care încercăm să le cunoaştem personal, să facem plăți directe către bolnavi sau către spitalele unde ei sunt trataţi şi evităm să avem intermediari între noi şi ei.

Te rugăm să laşi câteva cuvinte pentru cititorii noştri, un mesaj, un îndemn pentru ei?

Fiţi oameni!

Interviu realizat de Cristina Sabău

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.