Am uitat să fim copii

0

“Doar suntem adulți, nu-i așa? Mă aștept să se poarte ca atare!”
“Ce copil! Nu se mai maturizează și el odată!”
“Hai să ne așezăm și să discutăm ca doi adulți.”

Există un moment în viață în care începem să pretindem că știm ce înseamnă noțiunile imprecise precum maturitatea, responsabilitatea și ceea ce “trebuie” să se întâmple într-o viață.

Avem pretenția de la noi înșine să rămânem concentrați mereu pe lucruri mature și să ne purtăm cu seriozitate – ne călcăm hainele, mergem la birou, stăm așezați pe scaune… chiar și în momentele de recreere! Ne propunem mereu să rezolvăm probleme, luând pe umerii noștri chiar și pe ale altora.

Cred că de cele mai multe ori ne luăm viața mult prea în serios. Chiar și concediul este compus din activități bine organizate; relaxarea se desfășoară programat și bine delimitat. Iar singurele dăți în care lăsăm să se dezlănțuie copilul din noi este atunci când mâncăm câte o ciocolată, înghețată sau bem o bere rece… dar tot pe scaune rămânem așezați.

Eu mă uit uneori în jur și văd pretutindeni copii. Copii mici în corpuri de oameni mari. Iar copiii au nevoie de joc, de umor, de relaxare, de frumusețea clipei prezente.

Pentru că jocul:
  1. relaxează și reduce stresul. Joaca este distractivă și duce la eliberarea de endorfine, hormonii care ne fac să simțim fericire. Endorfinele crează o stare generală de bine și sunt chiar și analgezice.
  2. creează și întărește relații interpersonale. Jocul și amuzamentul împărtășit crește empatia, compasiunea, încrederea și intimitatea cu ceilalți. Jocul nu trebuie să fie o activitate specifică, poate să fie și o stare mentală și o atitudine. Dezvoltarea unei atitudini jucăușe ne poate ajuta să ne relaxăm în situațiile stresante, să spargem gheața cu străinii, să ne facem prieteni noi și să formăm relații de muncă noi.
  3. nu se uită. E ceva natural, înnăscut, întâlnit și la animale.
  4. este la fel de banal și important ca și somnul, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acest lucru a fost dovedit de oamenii de știință din domeniu.
  5. este o metodă de intercunoaștere și autocunoaștere: ”Poți descoperi mai mult despre un om într-o oră de joc decât într-o viață de conversație.” Platon
  6. stimulează memoria și creativitatea (duce la învățare, inovație și evoluție). Copiii învață cel mai bine jucându-se și același principiu se aplică și la adulți. Atunci când suntem într-o stare relaxată, jucăușă învățăm mai ușor. Joaca ne stimulează și imaginația, făcându-ne mai creativi și mai capabili să rezolvăm probleme.
  7. ne menține tineri și energici. După spusele lui George Bernard Shaw ”Nu ne oprim din joc pentru că îmbătrânim, ci îmbătrânim pentru că oprim jocul.” Joaca poate să ne crească energia și vitalitatea și astfel chiar să ne crească rezistența în fața bolilor.

Suntem, de fapt, niște copii cu abilități cognitive mai complexe și avem la dispoziție niște jucării mai mari. Așa că, în loc să rezolvăm probleme, am putea pur și simplu să ne jucăm cu ele.

Text: Arminda Arșoi
arminda.ro
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.