6 fenomene care nu pot fi explicate de știință

0

În zilele noastre ştiinţa e puternică, dar nu atotştiutoare. Sunt anumite fenomene pe care oamenii de ştiinţă nu le pot explica. Ele sunt misterele umanităţii pe care, sperăm că la un moment dat, cineva să le desluşească.

Până atunci, noi am pregătit pentru tine o listă de 6 astfel de fenomene care nu au încă o explicaţie clară.

Zumzetul din Taos

fenomene care nu pot explicate de stiinta

De-a lungul anilor, locuitorii din Taos (un orăşel din sud vestul Americii) aud constant un sunet cu o frecvenţă joasă care pare să vină din deşert. Aşa numitul zumzet din Taos sună destul de asemănător cu zgomotul făcut de maşini mari trecând pe o autostradă, cu toate că nu este nici un drum principal şi destul de circulat prin zonă. Acest zgomot adesea provoacă boli mentale iar rata sinuciderilor printre cei care îl aud este destul de ridicată. Unii localnici sunt convinşi că este o incantaţie ghinionistă. Cei care au cercetat problema nu au găsit încă sursa sunetului.

Déjà vu

fenomene care nu pot explicate de stiinta

Această frază provine din franceză şi înseamnă “deja văzut”. Este un sentiment ciudat care ne face să credem/simţim că am mai trecut o dată prin exact acelaşi loc, experienţă, moment. Cred că fiecare a avut la un moment dat un déjà vu, şi cred că sunteţi de acord cu mine când spun că intensitatea momentului este năucitoare. Oamenii de ştiinţă au venit cu câteva teorii legate de acest fenomen, de la ideea că se petrec anumite schimbări în creier legate de percepţia timpului până la ideea unei repetiţii a unui scenariu ce l-am visat la un moment dat. Din păcate, este destul de greu de cercetat acest domeniu din moment ce nu poate fi declanşat în mod artificial.

Viziuni din moarte clinică

fenomene care nu pot explicate de stiinta

Oamenii care au trecut la un moment dat prin moarte clinică povestesc adesea despre anumite viziuni avute în acele momente, cum ar fi: un tunel cu o lumină puternică la capăt, sentimentul de ridicare, întâlniri cu anumite rude decedate, câmpii verzi unde sunt aşteptaţi de persoanele dragi etc. Problema principală aici este că după ce inima încetează să mai bată, creierul nu mai înregistrează nici o activitate, ceea ce înseamnă că o persoană în moarte clinică nu mai poate experimenta sau simţi nimic. Ceea ce dă cercetătorii pe spate este cum de oamenii care au avut parte de aşa ceva îşi aduc aminte experienţa până la cel mai mic detaliu.

Fantomele

fenomene care nu pot explicate de stiinta

Primele menţiuni ale fantomelor le putem găsi în legendele urbane ele fiind menţionate şi în zilele noastre. Nu există doar o evidenţă colectivă a anumitor persoane care s-au întâlnit cu aceste entităţi dar şi evidențe mai palpabile cum ar fi înregistrările video şi pozele. Oamenii de ştiinţă susţin că multe din aceste “întâlniri” pot fi explicate cu uşurinţă prin anumiţi termeni psihiatrici, cum ar fi: isteria în masă, boli psihice, paranoia şi schizofrenia cât şi viziuni induse de ingerarea anumitor substanţe halucinogene. Dar, bineînţeles, sunt şi cazuri care nu se încadrează în nici una din motivele precedente.

Intuiţia

fenomene care nu pot explicate de stiinta

De cele mai multe ori numim intuiția “al şaselea simț”. Cercetătorii încă nu pot explica natura acestui fenomen. Unii oameni de ştiinţă susţin că fiecare dintre noi are o anumită presimţire atunci când suntem puşi faţă în faţă cu o decizie mai importantă de luat în viaţa noastră. Ei spun că această abilitate o avem încă din naştere, dar concentrându-ne pe cele 5 simţuri şi dezvoltându-le pe ele, uităm efectiv cum să o folosim.

Efectul placebo

fenomene care nu pot explicate de stiinta

Efectul placebo este una dintre cele mai mari întrebări fără răspuns a lumii medicale. Este foarte neclar cum crezând în abilităţile curative a unei “pastile goale” poate vindeca trupul. Indiferent că este lupus sau chiar cancer, uneori, autosugestia ne poate ajuta în lupta cu cele mai periculoase boli. Dacă noi ca oameni avem puterea de a ne autovindeca prin puterea minţii de o boală fatală, nu demonstrează asta că suntem nelimitați atunci când vine vorba de abilităţile noastre?

sursă: brightside.me

About Author

Avatar

No Comments

 1. Avatar
  Culai Roman on

  Despre ”Zumzetul din Taos” nu stiu nimic si nici nu ma pronunt. La fel si cu fenomenul „deja-vu”, chiar daca recunosc ca am simtit in cateva randuri de-a lungul vietii acest sentiment, extrem de clar. Despre celelalte insa, am o parere personala in care chiar cred.

  La “Moartea clinica” spuneti că după ce inima încetează să mai bată, creierul nu mai înregistrează nici o activitate, ceea ce înseamnă că o persoană în moarte clinică nu mai poate experimenta sau simţi nimic. As intreba care este logica prin care un om normal viseaza ca isi intalneste mama, tatal sau un prieten plecat demult din lumea celor vii? Iar visul pare real, ramanandu-i in minte mult timp dupa aceea… La fel, in vis poate simti durere, frustrare, teama, groaza, sau dragoste nesfarsita… Pe seama cui sa punem aceste stari sau intalniri pe care teoretic le putem avea in fiecare noapte, dupa ce am adormit bustean? Creierul este un organ, la fel ca la maimute, caini, pisici. La om tine loc de “instrument” sau “server” pentru suflet, dar… atat si nimic mai mult. Sufletul nu este creat din materie, desi practic el are o greutate de 21 de grame. Nu creierul retine informatia, oricat am dori noi sa credem asta, ci toate sunt arhivate in constient, si cu acel constient sufletul se prezinta la Scaunul judecatii, in timp ce creierul redevine pamant si cenusa. Faptul ca viata ne pune uneori in dilema, prin intamplari si experimente ciudate cum ar fi cazurile de coma, revenire din moarte dupa ore sau zile, boala Alzheimer si alte asemenea, nu fac decat sa ne recunoastem limitele in fata lui Dumnezeu, pentru ca numai prin El putem oferi o explicatie, nicidecum altfel. Sufletul sau subconstientul omului nu moare odata cu trupul, ci trece intr-o alta locatie, fara a avea nevoie de “server”.

  “Fantomele” au nevoie de un spatiu mult mai amplu si sunt cu adevarat un fenomen care ar trebui tratat cu toata seriozitatea, nu pentru noi, traitorii acestei lumi, ci mai ales pentru acele suflete care au plecat in imprejurari tragice si care ori nu constientizeaza ca au plecat, ori nu vor sa accepte, ori se simt inca responsabili si datori sa rezolve ceva ce n-au reusit in timpul vietii. In mod normal asa ceva nu se intampla cu un credincios, ci cu suflete care nici in timpul vietii nu L-au acceptat pe Dumnezeu in vreun fel. Ele, chiar cu ajutorul nostru, isi pot gasi odihna, dar nu in Imparatia lui Dumnezeu, ci acolo unde merg toti ceilalti, fie ei budisti, sau inchinatori la idoli, care s-au nascut intr-o lume de astfel de inchinatori, nu dupa ce L-au cunoscut pe Hristos.

  Despre “Intuitie” e cat se poate de simplu. De fapt intuitie o numim noi, cand de fapt este vocea Ingerului Pazitor. Este Harul lui Dumnezeu pe care il avem atat timp cat inca ne cerceteaza si nu suntem in total dezacord cu voia Lui. Evident, si atunci putem avea “intuitie”, ba chiar mai mare, dar care nu vine deloc de la El, ci de la cel cu care este in conflict. Acel gen de “intuitie” este de fapt magie, cu locatia pe… urechea stanga… (e o gluma si luati-o ca atare!) Ingerul Pazitor ne sopteste lucrurile bune si ne apara cand suntem gata sa gafam, sau sa facem un rau cuiva, sau sa avem parte noi insine sau cei foarte dragi noua, de o nenorocire. Pe cand diavolul ne sopteste lucruri stiute si speculate de el, care sa ne indeparteze de Harul cu care ne-am nascut.

  Efectul “placebo”, stiintific vorbind, este autosugestie. In fapt este pacea pe care o aseaza Dumnezeu in sufletele noastre, timp in care anticorpii nu doar ca sunt lasati sa se desfasoare in elementul lor, dar pe langa ca se organizeaza perfect, nu trebuie sa mai apere celelalte puncte de dezechilibru datorate stresului, ci doar zona cu adevarat afectata, iar pentru asta sunt capabili sa se inmulteasca precum albinele in stup.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.